REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

12 alimente care te îmbătrânesc mai repede

12 alimente care te îmbătrânesc mai repede

Replica API 12 septembrie 2020 | 00:00 1109

Alimentația joacă un rol deosebit de important atât în menținerea generală a sănătății organismului, cât și în păstrarea aspectului tânăr și ferm al pielii. Dacă ai grijă de corpul tău, printr-o alimentație bogată în nutrienți, consum corect de apă și exercițiu fizic regulat, dar și de aspectul pielii, prin folosirea unor produse de îngrijire bine formulate, trebuie să ai în vedere faptul că există o serie de alimente care pot afecta calitatea pielii tale și o pot îmbătrâni prematur, scrie doc.ro.

1.Alimente picante

Mâncărurile picante, inclusiv alimentele iuți și picante, precum ardeii chili, piperul sau usturoiul, consumate frecvent sau în exces, pot îmbătrâni pielea în mod prematur. Acest proces este cauzat de felul în care alimentația iute inflamează vasele sangvine, ceea ce poate duce la spargerea acestora și, în consecință, apariția unor pete roșietice, cu aspect de floare, pe ten și pe corp. Acestea sunt adesea asociate cu roșeața specifică rozaceei. Pentru persoanele care suferă de această afecțiune, mai ales femeile aflate la postmenopauză, căldura degajată în corp de consumul mâncărurilor iuți poate declanșa un acces de rozacee, manifestat prin stare de disconfort și inflamație locală. Mai mult, alimentele iuți declanșează și glandele sudoripare, care vor începe să secrete transpirație, în încercarea de a răci corpul. Transpirația, în combinație cu bacteriile existente pe suprafața pielii, poate duce la blocarea porilor și, astfel, la apariția pustulelor și erupțiilor pe zonele des afectate - ten, spate, piept și gât.

2. Margarina

Pielea este cel mai mare organ al corpului, așadar orice mănânci se va reflecta în sănătatea sa. O piele sănătoasă este o piele suplă, luminoasă, fără pete sau alți indicatori de stres extern sau intern. Este important de știut că majoritatea tipurilor de margarină de pe piață, dar în special cele solide, sunt bogate în grăsimi de tip trans. Acestea măresc nivelul de colesterol LDL, cel rău, și scad, în schimb, nivelul de colesterol HDL, generând, astfel, un proces inflamator în organism. Inflamația internă poate duce la afecțiuni grave, precum bolile de inimă sau, chiar, atacul de cord, dar afectează și aspectul și sănătatea pielii. Cele mai comune probleme de ten cauzate de acest tip de inflamație sunt acneea, lipsa luminozității tenului, pierderea elasticității și a fermității pielii.

3. Băuturile răcoritoare carbogazoase și cele energizante

Cu cât consumi băuturi carbogazoase mai frecvent și mai mult, cu atât celulele corpului îmbătrânesc mai repede. Acest proces este cauzat de mai mulți factori. În primul rând, este vorba despre consumul foarte crescut de zahăr. O doză de suc carbogazos conține, în medie, 7-10 lingurițe de zahăr. Aceleași cantități se aplică și în cazul băuturilor energizante. Zahărul este unul dintre principalii factori de îmbătrânire ai corpului și, în plus, afectează smalțul dinților și favorizează apariția cariilor, ceea ce contribuie la aspectul de îmbătrânire prematură. În plus, băuturile carbogazoase produc balonare și flatulență, ceea ce încetinește organismul și sporește efectul de îmbătrânire.

4. Mâncărurile congelate de tip ready-to-eat

Mâncărurile gata de consum, care necesită 5 minute de încălzire la cuptorul cu microunde, conțin cantități mari de sodiu - undeva la jumătate din aportul necesar de sodiu pe zi. Nu uita că este vorba despre un singur fel de mâncare, ceea ce înseamnă foarte mult. Atunci când depășești consumul recomandat de sare, organismul îți cere lichide în cantități mai mari, ceea ce suprasolicită rinichii. Deoarece rinichii nu pot face față unui debit mai mare față de cel normal de apă, surplusul se transformă în depozite în diverse părți ale corpului, în special în zona mâinilor, picioarelor și a feței. Așadar, pentru a evita aspectul inflamat, cauzat de retenția de apă, este bine să te ferești de alimentele care conțin sodiu în exces, precum mâncărurile gata preparate.

5. Alcoolul

Alcoolul nu este aliatul tău în lupta anti îmbătrânire, chiar dacă se spune că un pahar de vin roșu pe zi face bine la ten. În realitate, consumul frecvent și/sau excesiv de alcool nu face altceva decât să te deshidrateze, iar deshidratarea este un factor major de îmbătrânire prematură a pielii. Având în vedere faptul că pielea cuprinde aproximativ 63% apă în țesuturile cutanate, impactul alcoolului asupra pielii este semnificativ. Mai mult, atunci când bei apă, hidratarea se va îndrepta, mai întâi, înspre organele vitale, ajungând în cantități mai mici la nivelul pielii. În concluzie, consumă alcool în moderație și ai grijă să te hidratezi din plin.

6. Carnea procesată

Sortimentele de carne procesată, cum ar fi carnea tocată, mezelurile, specialitățile din carne sau pateurile, sunt o variantă convenabilă, gustoasă și ușor de integrat în orice fel de mâncare. Cu toate acestea, consumul frecvent și în cantități mari de carne procesată poate afecta în mod sever sănătatea organismului, precum și accelera procesul de îmbătrânire. Cantitatea mare de sodiu, alături de conservanții chimici regăsiți în carnea procesată, declanșează un proces inflamator în organism, care suprasolicită corpul și îngreunează procesul de regenerare celulară - fenomen esențial pentru menținerea sănătății și tinereții pielii. În plus, carnea procesată în exces poate favoriza instalarea unor afecțiuni grave, precum diabet, boli cardiovasculare și cancer.

7. Alimentele prăjite

Diferența dintre aluatul simplu, fiert, și cel prăjit, este definită printr-o serie de prejudicii aduse sănătății corpului. Procesul de prăjire susține formarea de radicali liberi, molecule instabile care deteriorează celulele organismului și, în consecință, îmbătrânesc pielea. Așadar, dacă folosești produse cosmetice cu proprietăți antioxidante, pentru a atenua efectele stresului oxidativ asupra pielii, nu uita că poți contracara aceste efecte și prin evitarea alimentelor prăjite.

8. Siropul de fructoză

Siropul de fructoză, folosit drept îndulcitor în numeroase produse din comerț, este la fel de dăunător ca zahărul. Acesta se regăsește în sucuri, deserturi și chiar în anumite alimente sărate, precum plăcinte sau sosuri. Pe lângă numeroase alte dezavantaje, se regăsește și aportul caloric foarte mare, care crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, diabet și obezitate.

9. Cofeina

Cofeina are proprietăți diuretice, prin trimiterea unui semnal către creier care emite, la rândul său, nevoia de a urina. Acest proces poate duce foarte ușor la deshidratare, despre care știm că favorizează deprecierea calității pielii. Așadar, deși o cafea pe zi poate fi benefică pentru organism, ai grijă să nu faci abuz de băuturi cofeinizate, iar tenul tău îți va fi recunoscător.

10. Alimentele coapte

Am vorbit despre aluaturile prăjite, dar și cele coapte pot fi nocive, din anumite puncte de vedere. Mai precis, este vorba despre consumul foarte bogat de zahăr, pe care majoritatea copturilor în conțin. Chiar și aluaturile sărate au nevoie de puțin zahăr în compoziție, pentru frăgezime și savoare. Dacă îți prepari singură aluaturile, atunci poți controla mai ușor aportul de zahăr, dar este recomandat să eviți aluaturile coapte din comerț.

11. Carnea la grătar

Coacerea cărnii la temperaturi foarte ridicate declanșează un proces inflamator care se transferă, prin consum, în organism. Așadar, dacă vrei să eviți afecțiunile cauzate de procesele inflamatorii interne, este recomandat să consumi carne la grătar în moderație sau să aștepți până când carnea ajunge la o temperatură mai potrivită.

12. Agave

Deși este o alternativă mai bună a îndulcitorilor artificiali, agave conține 90% fructoză, un derivat din zahăr care poate suprasolicitca ficatul și, astfel, genera mai mulți radicali liberi în organism, ceea ce afectează, în mod negativ, sănătatea celulelor corpului. Așadar, consumă agave cu moderație sau înlocuiește-l cu un îndulcitor mai sărac în fructoză.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614