REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

12 reguli de aur pentru prevenirea sau dizolvarea pietrelor biliare

12 reguli de aur pentru prevenirea sau dizolvarea pietrelor biliare

Replica API 15 mai 2020 | 19:29 972

Prevenirea sau dizolvarea pietrelor biliare – Litiaza biliară (pietrele la vezică) este reprezentată de formarea de calculi (pietre) în vezicula biliară (locul unde se acumulează bila secretată de ficat, înainte să fie eliberată în duoden).

În Europa și SUA, compoziția calculilor biliari este reprezentată în cea mai mare parte de cristale de colesterol, alimentația fiind principalul factor favorizant. Condiția apariției pietrelor la nivelul veziculei biliare este suprasaturarea cu colesterol a bilei, scrie ziarmedical.ro.

În Africa, calculii biliari sunt formați mai ales din produși de degradare ai bilirubinei, aici infecțiile cu paraziți fiind principala cauză a apariției acestor pietre.

Factori de risc în apariția litiazei biliare:

apare mai des la femei

vârsta de peste 40 de ani

apare în cadrul unui istoric familial

obezitatea, dieta hipercalorică, dar și dietele de înfometare au un rol favorizant.

Pentru că, în arealul nostru geografic, cea mai frecventă cauză a apariției litiazei biliare este alimentația, aceasta este și parte extrem de importantă a tratamentului.

Important! Regimul alimentar și de viață poate împiedice creșterea calculilor deja existenți și, pe cât posibil, să determine dizolvarea acestora.

Reguli pentru prevenirea apariției pietrelor biliare sau dizolvarea lor

Adoptă un program cu 4-5 mese pe zi, cu cantități mici și moderate de alimente la fiecare masă.

Fără mese copioase! Diminuează cantitățile de alimente de la o masă

Ceaiurile din plante cu efecte coleretice (care stimulează secreția bilei) și colagoge (care stimulează eliminarea bilei în intestin) ajută la fluidizarea bilei.

Folosește: cicoarea, anghinarea sau crușinul. Folosirea lor e bine să se facă, însă cu atenție, cu aviz medical, evitând abuzurile de orice fel.

Folosește condimente! Condimentele precum curcuma, turmerincul sau scorțișoara au efecte benefice în prevenirea litiazei biliare.

Menține un tranzit intestinal corect

Evitarea mâncărurilor bogate în colesterol și grăsimi.

Legume crude, sucuri de legume și fructe, zilnic!

Supa de legume și garnitura de legume gătită la abur este bine să fie prezentă zilnic

Brânzeturi slabe, iaurturi sub 2-3% grăsime, eventual mixate cu tărâțe, puiul sau peștele slab gătit prin fierbere sau la abur, pe grătar sau la cuptor

Uleiul de măsline în cantitate moderată

de evitat alimentele care ne produc simptome neplăcute ca meteorism (balonare), gust amar, dureri abdominale sau dureri de cap: sosurile cu rântaș, prăjelile, brânzeturile grase, untul, smântâna, frișca, maioneza, prăjiturile, cărnurile grase de porc, vită, rață, gâscă, mai ales în tocături, mezeluri. Dar sunt de evitat și dulciurile, alimentele care conțin zahar concentrat pentru că excesul de glucide stimulează producția de colesterol în ficat și implicit eliminarea lui prin bilă.

Exercițiul fizic regulat, evitarea stress-ului prin setarea de obiective realiste, asezonarea vieții cu un simț al umorului bine dezvoltat și cultivat sunt tot atâtea lucruri bune pe care le putem face pentru a evita inclusiv formarea de calculi biliari.

Prevenirea sau dizolvarea pietrelor biliare (litiaza biliară)

Litiaza biliară este o boală destul de frecventă. De multe ori tratamentul ei este doar chirurgical, dar cu un regim alimentar adecvat, un regim de viață echilibrat ne permite să prevenim sau măcar să ținem sub control această patologie.

Rețetă de suc de legume pentru dizolvarea pietrelor biliare:

- morcov

- sfecla roșie

- zeamă de lămâie

Recomandat în cure de 6 săptămâni, câte un pahar de 150 ml pe zi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367