REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

15 ponturi care te ajută să slăbești fără cura de slăbire

15 ponturi care te ajută să slăbești fără cura de slăbire

Replica API 23 ianuarie 2021 | 00:00 989

Supraponderalitatea vine cu o serie de riscuri pentru sănătate, precum și cu probleme la capitolul stimă de sine. Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, însă nu ești genul care să țină o cură de slăbire, poți respecta un set de reguli care te ajută să obții greutatea ideală.

Odată ce înțelegi că este necesar să slăbești, înseamnă că ai pășit deja pe calea cea bună. Cântărește-te, stabilește greutatea la care ar trebui să ajungi, ținând cont de indicele de masă corporală (IMC), iar apoi respectă aceste reguli și vei obține rezultatele dorite, scrie doc.ro.

1. Calculează numărul de calorii consumate zilnic – Poți folosi o aplicație pentru a-ți fi mai ușor să calculezi numărul de calorii consumate zilnic. Află apoi câte calorii ar trebui să consumi în funcție de greutatea ta, înălțimea și stilul de viață. Astfel, vei putea calcula numărul caloriilor în plus pe care le consumi. Zi de zi, încearcă să nu depășeșți aportul caloric recomandat pentru ține.

2. Cântărește-te o dată la 2-3 zile – Fă-ți un obicei din a te cântări, astfel încât să observi progresul, dar și lipsa acestuia atunci când e cazul.

3. Ține un jurnal – Fă-ți un jurnal în care vei scrie dată, greutatea pe care o ai, numărul de calorii consumate, precum și alimentele interzise pe care le-ai mâncat în ziua respectivă. Acest jurnal nu te va ajută numai să monitorizezi evoluția ta, însă te va face să fii mai responsabil atunci când vine vorba despre alegerile alimentare.

4. Hidratează-te – Apă elimina toxinele din organism, accelerează metabolismul, menține pH-ul echilibrat și totodată oferă uneori senzația de sațietate.

5. Mănâncă frecvent – Nu te înfometa niciodată. Mulți oameni se îngrașă pentru că se înfometează, iar atunci când mănâncă o fac în mod abuziv. Fă-ți un obicei din a avea mereu la ține o gustare sănătoasă, astfel încât să îți potolești foamea la timp.

6. Fă-ți un obicei din a mânca legume – Legumele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre dietetice. Consumul de legume hrănește organismul, accelerează metabolismul și îmbunătățește totodată și tranzitul intestinal. E indicat să consumi cel puțin 2 porții de legume pe zi dacă vrei să slăbești.

7. Mănâncă, în mod regulat, fructe – Fructele conțin, de asemenea, nutrienți importanți pentru organism. Totodată, acestea conțin o cantitate considerabilă de fructoza, care va potoli poftă de dulce, ce poate crește din cauza restricțiilor alimentare.

8. Mănâncă zilnic grăsimi sănătoase – Din dietă zilnică trebuie să facă parte grăsimi sănătoase precum cele provenite din avocado, nuci, semințe, ulei de peste, ghee și ulei de măsline. Asigurând organismului grăsimi sănătoase, acesta nu va simți nevoia de grăsimi și nu va apărea poftă de alimente nesănătoase.

9. Nu consumă sucuri deja preparate – Sucurile din comerț conțin zahăr adăugat și potențiatori de aromă. Nu consuma, mai ales dacă vrei să slăbești, sucuri deja preparate. Dacă poftești la sucuri, poți prepară chiar tu acasă, iar recomandate sunt sucurile făcute din legume, nu cele din fructe.

10. Evită zahărul – Acesta conține calorii “goale”, neavând nicio calitate nutriționala. Odată ce renunți complet la zahăr, kilogramele în plus vor începe să dispară.

11. Evită alimentele procesate – Mezelurile, cerealele pentru micul dejun și biscuiții sunt doar câteva exemple de alimente procesate care conțin cantități mari de zahăr și de sare, care favorizează acumularea kilogramelor în plus.

12. Mănâncă încet – Cu cât mănânci mai repede, cu atât mai greu se va instala senzația de sațietate, ceea ce înseamnă că tentația de a mânca peste măsură este mai mare.

13. Fă mișcare zilnic – Du-te la sala, mergi pe jos, urcă scările în loc să folosești liftul – fă tot posibilul să faci cât mai multă mișcare zilnic, astfel încât să ajuți organismul în lupta cu kilogramele în plus.

14. Mergi la masaj – Acesta stimulează circulația sanguină și accelerează procesul de eliminare a toxinelor din organism, fiind de ajutor în timpul procesului de eliminare a kilogramelor în plus.

15. Practică tehnici de relaxare – Odată cu apariția stresului, nivelul de cortizol din organism crește, iar această creștere afectează metabolismul, digestia și tranzitul intestinal. De asemenea, stresul cauzează inflamație în organism, care determina acumularea de kilograme în plus.

Obiceiurile alimentare care ar putea contribui la supraponderalitate

Potrivit oamenilor de știință, există câteva obiceiuri care ne fac să luăm în greutate:

Iei prea puține mese acasă sau nu mănânci deloc acasă.

Optezi pentru alimente bogate în grăsimi și bogate în calorii.

Optezi pentru alimente / gustări bogate în grăsimi, de la automatele plasate strategic (de exemplu, în clădirea în care lucrezi) ori din magazine ce vând gustări, factor combinat cu timpul insuficient pentru a prepară alimente mai sănătoase și mai ieftine.

Iei deseori masă sau mesele la restaurante care îți oferă porții de dimensiuni mari sau la restaurante care au oferte de tipul "tot ce poți să mănânci" contra unei sume fixe de bani.

Din fericire, există câteva schimbări simple care pot modifică mediul în care iei masă, astfel încât să nu mai fii tentat să faci alegeri nesănătoase:

Pregătește masă acasă și, dacă lucrezi de la birou, ia-ți prânzul la pachet, care constă dintr-o mâncare pe care ți-ai pregătit-o acasă, de seară.

Învață să estimezi sau să măsori dimensiunile porțiilor la restaurante.

Învață să recunoști conținutul de grăsime al preparatelor de pe meniu și al mâncărurilor de la mesele de genul "bufet suedez".

Renunță la fumat și redu consumul de alcool.

Înlocuiește alimentele bogate în calorii cu unele sărace în calorii.

Modifică ruta pe care o ai spre serviciu, pentru a evita magazinele cu tentații de tot felul, cu gustări nesănătoase și mâncare fast food.

Pe ce se bazează o alimentație echilibrată?

Ai nevoie de o alimentație care îți oferă opțiuni sănătoase și alimente gustoase, care interzice puține alimente și care nu necesită o lista lungă de cumpărături. Iată un exemplu de alimentație sănătoasă, în stil mediteranean, care include:

mai multe porții de fructe și de legume pe zi

pâine făcută din cereale integrale și cereale cu bobul întreg

grăsimi sănătoase, pe care ți le iei din: nuci, semințe, ulei de măsline

proteine slabe: pasăre de curte, pui, peste și fasole boabe

cantități limitate de carne roși

consumul moderat de vin la masă (nu mai mult de 2 pahare pe zi, în cazul bărbaților, și nu mai mult de 1 pahar pe zi, pentru femei).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920