REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

18 elemente esențiale ale regimului pentru gastrită și ulcerul gastroduodenal

18 elemente esențiale ale regimului pentru gastrită și ulcerul gastroduodenal

Replica API 17 octombrie 2020 | 00:00 3166

Pot fi consumate după ce au fost fierte în apă, moi sau tari. Se vor evita ouăle prăjite, omleta sau ochiuri roi cu jumări.

12. Condimente permise

Sunt permise: plante aromatice, preferabil proaspete, dar și uscate, mărar, rozmarin, mentă, foi de dafin, nucșoară, vanilie, sare.

13. Condimente de evitat

Se vor evita următoarele condimente: piper, boia, oțet, muștar, ardei iute, castraveți murați.

14. Fructele proaspete

Fructele se vor consuma descojite sau fierte, în compot ori opărite. Cele permise sunt: mere, pere, caise, piersici, banane bine coapte.

15. Fructele interzise crude și acide

Sunt interzise fructe precum: căpșune, zmeură, coacăze, portocale, grepfrut, smochine, castane, banane verzi, ananas.

16. Legume permise

Se recomandă legume proaspete sau preparate termic, ca de exemplu: sparanghel, sfeclă roșie (preferabil sub formă de suc), morcovi, dovlecei fără sâmburi, spanac, fasole verde păstăi, galbene și verzi, tulpină de praz, spanac.

17. Legumele ce trebuie evitate

Se vor evita legume precum: usturoi, andive, vinete, țelină, ciuperci, varză verde, castraveți (tolerați în cantități mici, dacă sunt înlăturați total sâmburii), creson, napi, fasole boabe, mazăre, ridichi, hrean, ardei grași, legume uscate.

18. Evitați să mâncați prea rece sau prea cald

Se vor evita înghețatele sau băuturile fierbinți, de exemplu, care produc contracția pilorului (orificiul de legătură între stomac și duoden) cu retenția crescută a alimentelor în stomac sau contracția veziculei biliare.

De altfel, pacienții cu gastrită și ulcer gastroduodenal trebuie să evite supele de carne și peste, care conțin peptone ce provoacă o secreție pepsica și clorhidrica exagerată, precum și contracția veziculei biliare, adăugând pe lângă suferința gastrică și durere în hipocondrul drept, diaree, stare de rău.

Reguli generale în regimul alimentar pentru pacientul cu gastrită

Există câteva alimente care pot ajuta pacientul să țină gastrita sub control și să amelioreze simptomele. Printre aceste alimente se află:

alimentele bogate în fibre dietetice: merele, terciul de ovăz, broccoli, morcovi.

alimente sărace în grăsimi: peștele, pieptul de pui, pieptul de curcan

alimentele cu o aciditate cât mai mică: anumite legume

băuturi care să nu fie carbogazoase

băuturile fără cofeină

probioticele sunt recomandate: iaurt, varză murată etc.

În regimul alimentar al pacientului cu gastrită nu sunt recomandate alimentele care sunt foarte grase, pentru că ele pot agrava inflamația din mucoasa stomacului. Iată ce alimente trebuie evitate, pe motiv că irită stomacul pacientului cu gastrită:

alcoolul

cafeaua

alimentele acide, precum roșiile și unele fructe

sucul de fructe

alimentele grase

alimentele prăjite

băuturile carbogazoase

alimentele picante

alimentele ce conțin alergeni și alimentele ce declanșează simptome.

Stilul de viață al pacientului trebuie să fie unul echilibrat

Pacientul cu gastrită poate să observe o ameliorare a semnelor și simptomelor afecțiunii de care suferă dacă respectă câteva elemente esențiale:

Ia mese mai dese, însă porțiile de mâncare sunt mai mici-în cazul în care pacientul se confruntă frecvent cu indigestia, trebui să mănânce porții mai mici de mâncare, mai des, pentru a ameliora efectele acidului gastric din stomac;

Evită alimentele care irită mucoasa stomacului-este extrem de important ca pacientul cu gastrită să evite acele alimente care irită stomacul, mai ales alimentele picante, acide, prăjelile sau alimentele grase.

Evită alcoolul-consumul de alcool poate irită mucoasa stomacului.

Ia în considerare alte opțiuni în ce privește medicamentele analgezice-Dacă pacientul folosește calmante care îi cresc riscul de gastrită, este bine să îl întrebe pe medic dacă acetaminofenul (paracetamolul) poate fi o opțiune în cazul său, pentru că această substanță are riscuri mai mici de a agrava problemele din sferă stomacului.

Chiar dacă nu există un regim alimentar clar pentru gastrită, dezvoltarea H. pylori poate fi stopată de o dietă bogată în fibre, în alimente care conțin flavonoide, ca de exemplu anumite tipuri de ceaiuri, ceapă, usturoi, fructe de pădure, țelină, kale, broccoli, pătrunjel, cimbru, alimente cu soia și leguminoase (cum ar fi lintea, fasolea roșie Kidney, fasolea neagră, soia, fasolea pinto și fasolea albă Navy).

Nutrienți și suplimente

Unele suplimente alimentare pot avea un rol în vindecarea gastritei, spun experții. Acizii grași Omega 3 și probioticele sunt un bun punct de plecare. Dacă iei în considerare ideea de a administra orice fel de suplimente și vitamine, discută înainte de toate cu medicul tău curant ori gastroenterolog, pentru că există posibilitatea ca unele suplimente să interacționeze cu tratamentele pe care le urmezi pentru alte afecțiuni de care suferi.

În ceea ce privește pacienții cu ulcer gastroduodenal, studiile* arată că dietoterapia, cât și distribuția caloriilor ar trebui să fie ajustate pentru a satisface nevoile pacienților, în încercarea de a normaliza statusul lor nutrițional și de a încuraja vindecarea.

Nutrienții recomandați la acești pacienți pot fi diferiți în fază acută și în faza de recuperare, iar persoanele au o nevoie mare de proteine și de anumiți micronutrienti, cum ar fi vitamina A, zincul, seleniul și vitamina C în perioadă de recuperare.

În plus, unele studii au arătat că vitamina C are un efect benefic în eradicarea H. pylori. Fibrele și probioticele (iaurtul, brânzeturile maturate sau îmbătrânite, varza murată), totodată, joacă un rol important în tratamentul ulcerului peptic, deoarece ele reduc efectele adverse ale antibioticelor și ajută la reducerea perioadei de tratament.

Astfel, spun oamenii de știință, o dietă echilibrată este vitală în tratamentul pentru ulcerul peptic, mai ales că unele alimente pot preveni, trata sau chiar calma simptomele acestei afecțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este incomplet , incepe cu pct.12
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218