REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

200 de hectare din aria protejată de la Vadu, mistuită de flăcări

200 de hectare din aria protejată de la Vadu, mistuită de flăcări

Replica API 22 august 2011 | 00:00 95

Incendiu devastator

Incendiu devastator

Sute de hectare de stuf arse şi o mulţime de broaşte, şerpi, păsări şi alte animale - moarte. Acesta este bilanţul la câteva ore de la lichidarea incendiului izbucnit în zona Vadu. Pompierii s-au străduit timp de mai multe ore să ducă focul spre dunele de nisip sau apă, dar vântul şi-a schimbat mereu direcţia şi le-a îngreunat munca.

Incendiul a izbucnit sâmbătă după-amiază în zona Vadu. Deşi pompierii au intervenit cu o mulţime de autospeciale la faţa locului şi s-au luptat cu flăcările ore întregi, focul s-a extins cu repeziciune şi nu a putut fi lichidat decât foarte greu. El a distrus vegetaţia în întreaga zonă. Este vorba despre 200 sute de hectare de stuf, care au fost mistuite de flăcări şi sute de animale care au ars şi ele de vii. Primarul din localitate, Marian Gălbinaşu, s-a deplasat ieri la Vadu. "Am încercat să intrăm acolo cu buldo-escavatoare, cu tractoare, dar toate s-au împotmolit. Este o zonă mlăştinoasă, peste tot sunt ochiuri de apă. Singurul lucru pe care-l putem face este să monitorizăm situaţia", a declarat, ieri, edilul. El este de părere că incendiul a fost provocat şi că nu este vorba despre o auto-aprindere.

Muncă grea

Cu toate eforturile pe care le-au depus, pompierii nu au putut să stingă focul decât după foarte multe ore. Între timp, ei l-au izolat. Ieri, la peste 24 de ore de la declanşarea incendiului, echipele ISU lucrau de zor. La ora 15.40 focul era stins, iar bilanţul provizoriu indica 200 de hectare distruse. Operaţiunea autospecialelor a fost îngreunată în mod special de vânt. "De-a lungul timpului, vântul şi-a tot schimbat direcţia şi nu s-a putut interveni pentru lichidare pentru că este o zonă mlăştinoasă", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Constanţa, Paula Anghel. Ea a mai spus că reprezentanţii ISU au încercat tot posibillul să conducă focul spre dune de nisip sau apă. "Din nefericire, focul s-a jucat cu noi", a subliniat ea. O singură problemă a apărut pe parcursul desfăşurării operaţiunii. La un moment dat, un pompier a alunecat şi s-a afundat un pic în mlaştină, dar colegii au intervenit şi l-au scos la timp. O situaţie asemănătoare a fost întâlnită anul trecut, la Medgidia, când a luat foc un depozit de mase plastice şi incendiul s-a propagat cu repeziciune, el neputând fi stins decât după circa 22 de ore. La acel moment, flăcările au distrus aproape în totalitate un siloz în care erau depozitate mii de baxuri de PET-uri.

Vinovatul va fi greu de depistat, dar va plăti

Şi reprezentanţii Gărzii de Mediu Constanţa spun că vinovatul va fi greu de depistat, pentru că nu avem oameni specializaţi care să-şi facă treaba în acest sens. Afirmaţia aparţine şefului Gărzii, Vasile Petro. Cu toate acestea, a precizat el, natura are o putere de refacere foarte mare şi speră ca până în vara anului viitor vegetaţia să se refacă 100%. La rândul său, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu a precizat că acolo nu există plante protejate, dar că zona face parte din Rezervaţia Biosfera Delta Dunării. În cazul în care va fi găsit vinovatul, el riscă să plătească nu numai contravaloarea prejudiciilor aduse naturii, dar şi alte amenzi. De menţionat că în Delta Dunării au loc şi incendii controlate, însă de data aceasta situaţia a scăpat de sub control.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218