REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

2013, an negru pentru afaceriştii celebri ai Constanţei. Vezi cele mai importante firme care au intrat în insolvenţă

2013, an negru pentru afaceriştii celebri ai Constanţei. Vezi cele mai importante firme care au intrat în insolvenţă

Replica API 5 februarie 2014 | 00:00 1000

De la Martin la Oiţă şi de la Orban la Maroun

De la Martin la Oiţă şi de la Orban la Maroun

Anul 2013 a fost unul foarte greu pentru economia românească, în ciuda insistenţei guvernanţilor de a ne convinge că totul e roz şi creştem ca-n poveşti, de mor occidentalii de invidie uitându-se la noi. Că lucrurile nu stau deloc aşa o ştie fiecare dintre noi, iar câteva statistici prezentate în exclusivitate de "Replica" vor confirma acest lucru. Potrivit datelor furnizate de vrajitorul.eu, cel mai complet site despre afacerile din România, numărul insolvenţelor a crescut îngrijorător de mult, ajungându-se până acolo încât să înregistrăm în 2013 de două ori mai multe firme în faliment decât în 2011. Astfel, dacă în 2011 aveam în ţară 35.916 firme care intrau în insolvenţă, în 2012 se observă o veritabilă explozie, cu 64.319 firme în insolvenţă, pentru ca în 2013 numărul acestora să crească până la 69.583. Situaţia se prezintă asemănător şi la nivelul judeţului Constanţa, conform datelor furnizate de vrajitorul.eu: 1950 de insolvenţe în 2011, 3431 în 2012 şi 3497 în 2013. Vă prezentăm mai departe topul celor mai mari 100 de firme din Constanţa care au fost nevoite să intre în insolvenţă, iar numele celor cu probleme mari de tot în afaceri sunt cât se poate de cunoscute.

Astfel, de la Corina Martin la Valentin Viorel Bucur Oiţă sau de la Lucian Orban la Charbel Maroun ori Valentin Gheorghe Ionescu, toţi au trebuit să se recunoască învinşi şi să intre in insolvenţă. Cele mai mari firme din Constanţa care au intrat anul trecut în insolvenţă sunt celebrele Oil Prod şi Eco Petroleum, controlate de soţii Georghe şi Camelia Chealfă, despre care "Replica" a scris în nenumărate rânduri, de-a lungul timpului, că fac parte din mafia petrolieră. Oil Prod a derulat afaceri cu produse petroliere în valoare de 348.482.823 lei, în timp ce Eco Petroleum a înregistrat o cifră de afaceri de 323.682.995, dar sumele fabuloase încasate nu le-au putut salva de la insolvenţă. A treia cea mai mare firmă din Constanţa intrată în insolvenţă în 2013 a fost Ionescom Colect, specializată în fier vechi, deţinută de Paul Norocel Ionescu, care a declarat o cifră de afaceri de 267.060.983 lei. În top se află şi Dobrogea Grup SA, care a devenit insolventă anul trecut, cu afaceri rulate de 185.983.001. Cel mai mare producător de panificaţie din sud-estul Românei a cunoscut chiar un efect în lanţ, insolvenţa firmei mamă trăgând după ea şi societăţile din portofoliu, precum Ro Credo, Cereal Impex şi Dobrogea Biscuit. Un alt nume uriaş în economia românească, care a cunoscut insolvenţa în 2013, este Murfatlar România SA, deţinută de fraţii Emanuel Corneliu şi Ion Şerban Dobronăuţeanu, cu o cifră de afaceri de 133.829.098 lei. Şi cunoscuta firmă de distribuţie băuturi alcoolice Ada Holding a intrat anul trecut în insolvenţă. Societatea controlată de Silviu Nistor a raportat o cifră de afaceri de 122.194.255 lei. O altă firmă mare de distribuţie care a devenit insolventă în 2013 este Zaha Grup, controlată de Daniela Manea, cu o cifră de afaceri 55.178.799 lei. La fel s-a întâmplat cu Olt Imex, de asemenea firmă de distribuţie, deţinută de Vasile Olteanu, care a intrat în insolvenţă deşi a derulat afaceri de 52.832.420 lei. Pe lista societăţilor mari declarate insolvente în 2013 se află şi G &b G România, care activează în domeniul materialelor de construcţii. Firma patronată de Bogdan Clincu a înregistrat o cifră de afaceri 49.874.058 lei. Top 10 este încheiat de Cardinal Motors, celebrul dealer auto deţinut de familia Pricup, care se află în insolvenţă cu o cifră de afaceri derulată de 47.159.523 lei.

Nume mari din turism şi afaceri, pe lista insolvenţilor

De altfel, dealerii auto şi firmele de pază au avut cele mai mari probleme în Constanţa anul trecut. Astfel, potrivit datelor din tabelul oferit de vrajitorul.eu, au intrat în insolvenţă dealerii Auto Grup şi Autocomo (ambele controlate de Adrian Tecuşanu), dar şi Atlantic Motors şi Trans Atlantis (deţinute de Mihuţ Adrian Voinea). Cât despre firmele de pază devenite insolvente în 2013, acestea sunt Save & Self Security (patronată de Valentin Viorel Bucur Oiţă), Davi Protect & Security, Ovidius Protguard Security şi For Guard Security. Şi consilierul local PPDD Valentin Surghie are probleme cu banii, firma sa, Structuri din Oţel SRL aflându-se şi ea pe lista firmelor insolvente din 2013. Alt nume important în business-ul constănţean intrat în insolvenţă este Antonio Prod, firmă specializată în creşterea păsărilor şi controlată de Cornel Balcan, fost şef al Poliţiei Rutiere Constanţa şi celebrul om de afaceri Valentin Gheorghe Ionescu. Aceeaşi soartă a avut-o şi firma hotelieră Scorpion Prod, condusă de Mirela Camelia Mihalcea, cea care administrează şi hotelul Laguna, din staţiunea Mamaia. Familia Babinciuc, la rândul ei, şi-a declarat insolventă firma Romanian Village Development Smart Solutions SA, acelaşi lucru fiind nevoiţi să-l facă şi cunoscuţii afacerişti Lucian Orban şi Daniel Zaif, în cazul Tomis Development. La fel au păţit foarte cunoscuta Almacons, controlată de celebra grupare a vameşilor constănţeni, din care fac parte Aurelian Pilcă, Marius Făinărea, Eugen Bogatu, Iulian Teşeleanu etc, dar şi italienii de la Marway Fertilchim, cei care voiau să deschidă o groapă de deşeuri periculoase la Năvodari. Şi firmele de stat pot intra în insolvenţă, iar asta s-a întâmplat anul trecut Telegondolei Mamaia SRL (deţinută de Ministerul Economiei şi Primăria Constanţa) şi Domeniului Public şi Privat Judeţean SRL (din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa). În fine, lista celebrităţilor din Constanţa care au intrat anul trecut în insolvenţă este completată de Charbel Maroun, consulul onorific al Libanului, prin firma Betina M SRL, care administrează hotelul său de cinci stele din Mamaia, Palm Beach, precum şi Corina Martin, a cărei firmă, Mistral Voyages, a devenit, de asemenea, insolventă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367