REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

2013, anul patimilor lui Copos: SC Neptun Olimp îi impută peste 100 de miliarde

2013, anul patimilor lui Copos: SC Neptun Olimp îi impută peste 100 de miliarde

Replica API 23 mai 2013 | 00:00 240

Acuzat că foloseşte abuziv terenurile de tenis de la hotelul Astoria - vezi foto şi documente!

Acuzat că foloseşte abuziv terenurile de tenis de la hotelul Astoria - vezi foto şi documente!

Anul 2013 este anul patimilor pentru "greii" din fotbalul românesc. Unul dintre cei care trece prin chinurile iadului se numeşte George Copos. Fost vicepremier al României, om de afaceri în diverse domenii şi finanţator al clubului Rapid, Copos a apărut sfârşit, cu lacrimi în ochi şi i-a tremurat vocea când a răspuns întrebărilor jurnaliştilor acum câteva zile, când celebrul dosar al transferurilor s-a aflat pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Procurorii anticorupţie au cerut, atât în cazul lui, dar şi pentru alţi oameni importanţi din fotbalul românesc, ani grei de puşcărie. ÎCCJ a decis însă rejudecarea dosarului. Cu alte cuvinte, cel puţin din acest punct de vedere, Copos şi ceilalţi pot răsufla uşuraţi pe moment. Un alt dosar, un alt nume sonor din fotbal... Gigi Becali avea să fie condamnat, câteva ore mai târziu după ce verii lui, Copos şi alţii aflau că sunt deocamdată liberi.

Revenind la George Copos, mai amintim că suporterii Rapidului i-au "dedicat" o colivă, de furie că echipa a retrogradat în Liga II. A fost momentul în care Copos a anunţat că dă suporterilor acţiunile clubului, să se spele cu ele pe cap! Însă, supărările lui Copos nu se încheie aici. Un proces lung, care se anunţă a fi urmat de încă unul, are legătură cu unităţile hoteliere din Eforie, judeţul Constanţa, deţinute de firma familiei Copos - Ana Hotels SA. Conducerea SC Neptun Olimp SA, societate aflată în subordinea Ministerului IMM-urilor şi Turismului, insistă să recupereze de la Ana Hotels SA o sumă fabuloasă pentru terenurile aferente hotelului Astoria din Eforie Nord.

Care este povestea terenurilor pe care Ana Hotels nu vrea să le cumpere

Povestea terenurilor aferente hotelului Astoria din Eforie începe în 2002, când, printr-un schimb de active, SC Neptun Olimp cedează complexul Doina către Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), contra hotelul Astoria, hotelul Nord (care este lipit de Astoria) şi complextul Galaţi din Galaţi. Devenită proprietara hotelului Asytoria, SC Neptun Olimp decide, în acelaşi an, să vândă activul către SC Ana Hotels SA. Societatea controlată de Copos nu cumpără însă şi terenul de sub hotel sau terenurile aferente unităţii de cazare, la acea vreme nefiind clare anumite aspecte. În 2008 însă, SC Neptun Olimp intabulează terenul de sub hotel şi de jur împrejur şi contactează SC Ana Hotels, în vederea vânzării respectivelor terenuri sau a închirierii lor. Ana Hotels refuză să cumpere sau să plătească chirie, motivând că SC Neptun Olimp cere un preţ prea mare. Per total, vorbim despre 18 mii de metri pătraţi. Contactat de "Replica" de Constanţa, actualul director al societăţii cu capital majoritar de stat, SC Neptun Olimp SA, Horia Ţuţuianu a confirmat că există acest proces, ba mai mult, că el se justifică, având în vedere că: "Anual, SC Neptun SA plăteşte impozit pe terenurile respective. Am înaintat o adresă în acest sens şi societăţii Ana Hotels. Noi achităm impozit, către Primăria Eforie, pentru terenurile de sub hotelul deţinut de SC Ana Hotels, respectiv terenurile aferente. Suma se ridică la circa 400 de milioane de lei vechi pe an", a precizat, pentru "Replica", Horia Ţuţuianu. "Anul trecut, SC Neptun Olimp a făcut o acţiune în instanţă, prin care a cerut plata lipsei de folosinţă a terenurilor, încă din anul 2008 şi în continuare. Nu putem cere, conform legii, să se calculeze mai în urmă de 3 ani, deşi situaţia de faţă durează încă din 2002. Suntem în proces, iar instanţa a numit un expert care să expertizeze valoarea redevenţei anuale pentru terenuri", a mai spus Ţuţuianu. Pentru că SC Neptun Olimp SA nu şi-a putut folosi terenurile şi nu a încasat chirie de pe urma lor, socoteala expertului a condus la cifre ameţitoare: pentru perioada 30.08.2008-30.08.2011, SC Ana Hotels are de achitat către SC Neptun Olimp peste 100 de miliarde de lei vechi! După data de 30.08.2011, expertul a mai calcluat alte 20 de miliarde, pe care pârâtul (SC Ana Hotels) trebuie să îl achite către SC Neptun Olimp. Evident că societatea controlată de Copos a făcut recurs, sumele fiind de-a dreptul halucinante, iar instanţa a acceptat solicitarea privind o contra-expertiză, fiind stabilit un alt expert. De asemenea, a încuviinţat ca ambele societăţi din dosar să îşi poată numi şi proprii experţi.

Directorul SC Neptun Olimp SA pune tunurile pe Copos

"La ora actuală, în afară de terenul care se află sub hotel, mai sunt 10 mii de petri pătraţi care sunt liberi de sarcină şi pentru care Ana Hotels SA nu plăteşte nimic. Din aceşti 10 mii, 4 mii sunt terenuri de tenis, pe care Ana Hotels le administrează ilegal, prejudiciind astfel societatea noastră. Am mers în teren personal şi vă spun că acele terenuri de tenis se vede că sunt întreţinute, modernizate, apar pe pancarta hotelului Astoria ca fiind facilitate pentru turişti, în schimb societatea noastră nu primeşte nici un fel de chirie de la Ana Hotels, deşi terenurile ne aparţin", declară Horia Ţuţuianu, directorul general al SC Neptun Olimp SA. Şi, ca lucrurile să fie şi mai negre pentru Copos, iată că Ţuţuianu are în plan să îi ia şi terenurile, dar şi să deschidă un nou dosar în instanţă! "Din acest sezon SC Neptun Olimp va prelua terenurile de tenis în administrare, nu contează că le-a modernizat SC Ana Hotels SA, fiindcă nu avea nici un drept asupra lor. Iar pentru activitatea frauduloasă, SC Neptun Olimp SA va face o acţiune în instanţă", mai spune Horia Ţuţuianu.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369