REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

3 dintre cele mai comune mituri despre imunitate

3 dintre cele mai comune mituri despre imunitate

Replica API 14 noiembrie 2020 | 00:00 1047

Nu există moment mai prielnic pentru a vorbi despre miturile accelerării sistemului imunitar – de la răceli la alergii. Citiți mai departe pentru a nu va lasă păcăliți de aceste trei mituri despre stimularea imunității.

Suntem în acea perioadă a anului când orice tușe sau strănut se fac repede remarcate – iar dacă nu ai fost tu cauza poate ai dori să te îndepărtezi subtil de cel răcit. Nu există moment mai prielnic pentru a vorbi despre miturile accelerării sistemului imunitar – de la răceli la alergii, scrie doc.ro.

Mit: Vitamina C îndepărtează răceala

Fals. Vitamina C a avut mult timp o reputație în prevenția răcelilor, iar oamenii deseori îngurgitau megadoze, ori de câte ori simțeau simptomele răcelii năvălind, însă studiile clinice au demonstrat că administrarea vitaminei C nu are niciun efect de acest gen. Cu toate acestea, studiile au arătat că doze de vitamina C mai mari sau egale cu 200 mg (cu de două ori mai mult peste cele 60-75 mg recomandate în mod curent pentru un adult) ar putea reduce un pic durata răcelii. Probabilitatea că acest lucru să fie un succes pare să varieze de la o persoană la altă – la unele persoane funcționează, la altele nu. Puteți încerca pentru a vedea dacă funcționează, însă nu depășiți doză de 2,000 mg pe zi. O doză mai mare ar putea cauza probleme digestive.

În mod similar, pastilele cu zinc pot de asemenea reduce numărul de zile în care ești răcit. O recenzie a mai multor studii arată că oamenilor sănătoși care iau suplimente de zinc la o zi după îmbolnăvire li se scurtează perioada răcelii. Cu toate acestea recenzia sugerează că suplimentele de zinc nu sunt adecvate pentru toată lumea deoarece pot avea și reacții adverse. Oamenii de știință sunt de părere că zincul se lipește de receptorii celulari ai gurii și gâtului împiedicând răspândirea virușilor. Zincul se găsește sub diverse forme însă cele mai eficace s-au dovedit a fi pastilele. Încercați să nu folosiți spray-urile sau tampoanele nazale deoarece pot afecta simțul olfactiv. Iar zincul pe care îl găsim în mâncare (carnea de vită, carnea de pasăre, crustacee) probabil nu va ajută foarte mult deoarece cantitatea este mult prea redusă.

Mit: Mierea îți va vindecă alergiile

Teoria este următoarea: “Albinele își adună polenul exact de la acele plante care îți cauzează iritații ale ochilor, astfel consumând o doză mică de miere zilnic – și implicit de polen – poate stimula sistemul imunitar și reduce alergiile”, explică doctorul alergolog și imunolog Miguel P. Wolvert de la Centrul de Alergologie din Texas. Dar polenul care cauzează strănutul și congestiile nazale – cum ar fi cel de ambrozie – sunt putate de vânt în timp ce polenul colectat de albine este destul de greu pentru a putea zbura. “Polenul purtat de vânt se poate împrăștia peste flori de unde este cules de albine și ajunge în miere, spune Wolbert, “însă cantitatea este foarte mică, prea mică pentru a face o diferența majoră”. Până acum nicio dovadă clinică nu atestă faptul că mierea ameliorează simptomele cauzate de alergii.

Cu toate acestea nu respingeți consumul de miere. Această va poate ajută să calmați tusea, în special la copii. Ar trebui efectuate mai multe cercetări pe această tema însă câteva studii arată că administrarea mierii că antitusiv poate fi mai eficientă decât neadministrarea niciunui tratament iar în unele cazuri poate fi mai eficientă decât anumite medicamente menite să calmeze tusea. În cazul copiilor de peste 1 an mierea are beneficiul de a avea puține reacții adverse. Dulceață este “ingredientul activ” al mierii. Partea creierului care înregistrează gustul dulce este locata foarte aproape de partea creierului care cauzează tusea astfel că gustul dulce poate ameliora tusea, spune cercetătorul Ian M. Paul. O singură mențiune importantă este de făcut: nu administrați mierea copiilor mai mici de un an deoarece există riscul de a dezvoltă botulism, lucru netolerat de sistemul lor imunitar nedezvoltat.

Mit: Lactatele sporesc congestia

Unii oameni se feresc în a consumă produse lactate atunci când sunt bolnavi deoarece se spune că măresc secreția de mucus, însă dovezile științifice nu încurajează această afirmație. Așa că puteți consumă un pahar de lapte sau o cafea cu lapte, vitamina D va poate da chiar o mâna de ajutor în accelerarea sistemului imunitar. Studiile arată că nutrienții care se găsesc în lapte pot ajută celulele să identifice și să distrugă bacteriile și virușii care ne îmbolnăvesc, spune Adit Ginde, profesor, doctor și cercetător în cadrul școlii de medicină a Universității din Denver Colorado. Deoarece o cană de lapte îți poate asigura aproximativ 115 unități de vitamina D iar alimente precum somonul și sardinele conțin de asemenea o cantitate destul de mică, poți mari aportul prin suplimente. Nu va zgârciți nici la consumul de iaurt deoarece conține probiotice bune care ajută la stimularea sistemului imunitar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614