REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

3 rețete pentru copiii cu intoleranță la gluten

3 rețete pentru copiii cu intoleranță la gluten

Replica API 23 noiembrie 2020 | 00:00 1100

Intoleranța la gluten nu înseamnă renunțarea la mâncăruri savuroase. Iată câteva exemple de preparate gustoase, fără gluten!

Când o persoană cu intoleranță la gluten consumă alimente cu gluten, se declanșează un răspuns autoimun care dăunează intestinului subțire și poate duce la probleme pe termen lung, cum ar fi limfomul și alte boli autoimune: disfuncția tiroidiană, osteoporoza sau osteopenia. În afară de oamenii cu boala celiacă, există multe persoane care au sensibilitate la gluten non-celiacă și care tind să se simtă mai bine atunci când evită glutenul (chiar dacă testează negativ pentru boala celiacă).

În cazul în care copilul are intoleranță la gluten, acesta nu trebuie să consume cereale cu gluten (grâu, orz, secară) și niciun produs care conține aceste cereale sau făina obținută din ele (pâine, paste făinoase, covrigi, biscuiți, produse de patiserie etc.) și anumite condimente care au gluten (sos de soia, sos barbecue, ketchup).

Copilul cu intoleranță la gluten e bine să mănânce legume, leguminoase, fructe, ouă, carne, pește, brânzeturi, nuci, semințe, cereale și făinoase fără gluten (quinoa, mei, ovăz, amaranth, orez brun, orez sălbatic, porumb) și produse pe a căror etichetă scrie „fără gluten” sau „gluten free”.

Iată câteva rețete delicioase fără gluten:

Tăiței de orez cu pui și legume

Ingrediente pentru 4 porții:

1 pachet de tăiței de orez

500 g de piept de pui, tăiat cubulețe

2 morcovi mari, curățați și tăiați bastonașe subțiri

2 cepe curățate și tăiate solzi

2 ardei grași curățați de semințe și tăiați fâșii subțiri

12 ciuperci champignon feliate

2 linguri ulei de măsline

Sare după gust

Piper

Opțional, o mână de ciuperci hidratate urechi de lemn

Opțional, câteva felii de bambus (poate fi găsit la borcan)

Pentru decorat, o ceapă verde tocată

Mod de preparare:

Fierbe pieptul de pui, după care lasă-l deoparte. Într-o cratiță, pune uleiul de măsline, ceapa, ardeiul, ciupercile, morcovii și sotează-le la foc mic până se înmoaie, dar nu complet (trebuie să rămână puțin crocante). Adaugă apoi puiul, feliile de bambus, sare, puțin piper și amestecă bine totul. Separat, fierbe tăițeii de orez conform instrucțiunilor, scurge-i, clătește-i cu apă rece și adaugă-i peste restul ingredientelor. Gustă și vezi dacă mai e nevoie de sare sau de piper, apoi preparatul se poate consuma fierbinte sau cald, decorat opțional cu ceapă verde.

Supă-cremă de conopidă coaptă

Ingrediente pentru 4 porții:

1 conopidă mare, desfăcută în florete (care pot fi tăiate mai mici)

3 linguri de ulei de măsline extravirgin

Sare fină de mare

1 ceapă roșie medie, tocată

2 căței de usturoi, tocați

4 căni supă clară de legume

2 linguri de unt

1 lingură suc proaspăt de lămâie (sau mai mult dacă este necesar)

½ linguriță de nucșoară măcinată

Pentru decorat: 2 linguri de pătrunjel tocat sau rondele de ceapă verde

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 220° C. Într-o tavă cu foaie de copt pui, într-un singur strat, floretele de conopidă, pe care le stropești cu 2 linguri de ulei de măsline (poți să le amesteci cu mâna pentru ca uleiul să ajunge bine pe toate). Lasă conopida la copt 25-35 de minute, până se aurește pe margini (la jumătatea timpului întorci floretele pe partea cealaltă), apoi scoți tava din cuptor.

Într-o oală pentru supă, încălzește o lingură de ulei de măsline la foc mediu, adaugă ceapa și un praf de sare și amestecă ușor până când ceapa se înmoaie și devine translucidă (cam 7 minute). Pune și usturoiul, amestecă, iar după 30 de secunde pune în oală și supa clară de legume.

Transferă conopida din tava de copt în oala de supă, păstrând patru florete mai aspectuoase de conopidă coaptă pentru garnitură. Mărește focul până supa începe să fiarbă, apoi lasă focul mic timp de 20 de minute, amestecând din când în când. La finalul timpului, ia oala de pe foc și transferă cu grijă supa fierbinte într-un blender (dacă nu încape toată, pune-o în două sau mai multe tranșe) sau pasează ingredientele direct în oală cu un mixer vertical, până obții o cremă.

Apoi adaugă untul și amestecă bine până se integrează în supa-cremă. Pune și zeama de lămâie, nucșoara și, dacă mai este nevoie, sare, și amestecă din nou. Supa se va servi la masă în boluri, alături de pâine fără gluten; deasupra fiecărui bol se pune o floretă de conopidă coaptă, pătrunjel tocat sau câteva rondele de ceapă verde și, opțional, câteva picături de ulei de măsline.

Pâine de cocos

Ingrediente:

1 cană de nucă de cocos proaspătă, dată pe răzătoare

1½ cană de făină de orez

¾ cană de făină de sorg

¾ cană de amidon de tapioca

1-2 lingurițe de praf de copt

1-2 lingurițe de bicarbonat de sodiu

1 linguriță de sare

1 cană de zahăr brun

1½ căni cu lapte de cocos neîndulcit

¾ cană de ulei vegetal

4 ouă mari

¼ cană cu fulgi de cocos.

(Amidonul de tapioca, făina de sorg și cea de orez și gumă de xantan pot fi găsite la magazinele naturiste, în unele hipermarketuri și online.)

Mod de preparare:

Așază grătarul din cuptor pe poziția mijlocie, închide ușa cuptorului și preîncălzește-l la 180°. Pune hârtie de copt într-o tavă și peste ea, nuca de cocos https://doc.ro/dieta-si-sport/retete-de-deserturi-sanatoase-pe-baza-de-faina-de-cocos dată pe răzătoare. Pune tava la cuptor pentru 5-7 minute, apoi scoate tava.

Într-un castron mediu, amestecă făina de orez, făina de sorg, amidonul de tapioca, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și guma de xantan. Separat, într-un alt castron mare, folosind un mixer electric la viteză medie, bate zahărul, laptele de nucă de cocos și uleiul, până când zahărul este dizolvat și amestecul este neted (aproximativ 4 minute).

Adăugă ouăle pe rând, mixând bine după fiecare. Bate amestecul până se omogenizează, aproximativ două minute. Redu viteza la minimum (sau oprește mixerul și folosește o spatulă), toarnă încet și ingrediente uscate și amestecă bine totul. Adaugă și nuca de cocos scoasă de la cuptor și încorporeaz-o în aluat. Răstoarnă aluatul într-un vas termorezistent sau o tavă de copt pâine și decorează pe deasupra cu fulgii de cocos.

Pune pâinea la copt la 180° pentru o oră și jumătate. Pentru a vedea dacă mai e nevoie să o ții la cuptor după terminarea timpului, înfige o scobitoare în mijloc: pâinea poate fi scoasă dacă pe scobitoare sunt doar câteva firimituri umede. După ce scoți tava din cuptor, lasă pâinea să se răcească în ea 10 minute, după care o poți pune pe un șervet și o lași până se răcește complet.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102