REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

31 decembrie, zi decisivă pentru ortopezii din Eforie. Le expiră perioada de preaviz

31 decembrie, zi decisivă pentru ortopezii din Eforie. Le expiră perioada de preaviz

Replica API 30 decembrie 2013 | 00:00 189

Concedierea medicilor, inevitabilă?

Concedierea medicilor, inevitabilă?

Anul 2013 s-a dovedit a fi unul nefast pentru medicii Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală din Eforie Sud. De sfintele sărbători de iarnă, medicii au primit în "dar" preavizele. Conform documentelor semnate de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, medicii au fost forţaţi să absenteze 10 zile de la locul de muncă pentru a-şi căuta alt job, fără ca acestea să le afecteze salariul şi celelalte drepturi legale. În bucăţile de hârtie adresate medicilor se menţionează faptul că: "desfiinţarea locului de muncă se impune ca o măsură efectivă având cauze reale şi serioase".

Managerul Căpăţână invocă nota de fundamentare nr. 25792/07.08.2013, întocmită de unitatea spitalicească după preluarea Spitalului de Ortopedie, prin care se propune modificarea structurii organizatorice a Spitalului Judeţean, în sensul desfiinţării secţiei exterioare din motive epidemiologice şi funcţionale. "Nu există circuite pentru sălile de operaţii conform normativelor în vigoare, filtre, acces unidirecţional, lipsa unui spălător pentru medici, lipsa apei sterile, echipamente degradate şi nefuncţionale-mese de operaţie, lipsa ventilaţiei artificiale cu filtrare în flux laminar, lipsa elementelor de încălzire, lipsa unei sterilizări adecvate, lipsa unui control radiologic în sala de operaţii. Grupurile sanitare sunt degradate, fără apă caldă, saloanele nu sunt prevăzute cu apă curentă, sunt încălzite în timpul iernii doar două ore pe zi, pacienţii imobilizaţi sunt urcaţi la nivelul 1 pe targă, pe o scară spiralată, clădirea neavând lift. Toate încăperile necesită reparaţii şi zugrăveli,fiind practic improprii desfăşurării unei activităţi medicale chirurgicale, ceea ce pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică a pacienţilor. De asemenea, activitatea chirurgicală a generat pierderi financiare spitalului pentru că indicatorii obţinuţi de către echipa medicală nu permite o valoare mai mare de contract cu CJAS".

Cum motivează Căpăţână disponibilizarea medicilor

Tot în preaviz se mai face referire şi la Adresa nr. 35812/2013 prin care Spitalul Judeţean ar fi solicitat sprijinul celorlalte unităţi din Constanţa, precum şi a Direcţiei de Sănătate Publică, în vedrea preluării medicilor de la Eforie. Astfel, celor şase medici li s-a acordat un preaviz de 20 de zile lucrătoare în perioada 2-31 decembrie. Practic, medicii de la Eforie au fost aruncaţi în stradă din cauza unor motive epidemiologice şi financiare. Managerul Căpăţână le mai explică în preaviz că: "locul de muncă şi postul nu se mai regăsesc în structura şi organigrama unităţii, urmare a desfiinţării secţiei exterioare". Cert este că la împlinirea termenului de preaviz, respectiv 31 decembrie a.c., Căpăţână va emite deciziile de concediere, "având ca efect încetarea contractelor individuale de muncă, urmare a concedierii individuale, din iniţiativa angajatorului, pentru motive ce nu ţin de salariat".Tot din preaviz reiese că: "unitatea nu dispune de posturi vacante similar pregătirii universitare şi profesionale ale salariatului. Motivul de drept al concedierii individuale se regăseşte în prevedrile art. 65-67 din Legea nr. 53/2003". Deşi contractele de muncă vor fi desfăcute în mod individual, pentru a nu putea beneficia de prevederile unui contract colectiv de muncă, medicii nu exclud un demers în instanţă. Ortopezii au făcut memorii peste memorii la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Guvern şi Preşedinţie, însă fără un rezultat pozitiv. Medicii spun că pentru reabilitarea spitalului nu se impunea închiderea lui şi solicită Ministerului Sănătăţii să-i asiste în reluarea personalităţii juridice. Tot ei mai spun că pentru ocuparea unui post similar într-o altă unitate sunt nevoiţi să mai treacă printr-un alt concurs. "Este un act de nedreptate. Atâta vreme cât Judeţeanul a spus că a preluat Spitalul din Eforie, atunci pe ce criterii de performanţă ne-a desfăcut nouă contractele de muncă? De ce nu s-a organizat un concurs pentru toate locurile disponibile de ortopezi din Spitalul Judeţean? Nu au auzit de şanse egale?", se mai întreabă medicii. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-a transmis, acum ceva timp, că "orice medic îşi găseşte loc de muncă imediat, dacă doreşte". În timp ce spitalele din România duc lipsă de medici, Toma Cucu, Aurel Niculescu, Mugur Silviu Marinescu, Mihaela Liliana Sandu, Eugen Rubeli şi Elena Magdalena Lupu riscă să rămână şomeri. "După vreo 30 de ani de locuit în Constanţa domnul ministru Nicolăescu vrea să merg să lucrez în Bacău? Unde? Nu mai bine plec eu în Germania?", îl întreabă dr. Toma Cucu pe ministrul Sănătăţii.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367