REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

33 de școli din județul Constanța nu au fost autorizate să funcţioneze pentru că n-au apă

33 de școli din județul Constanța nu au fost autorizate să funcţioneze pentru că n-au apă

Replica API 9 septembrie 2015 | 12:08 260

Noul an şcolar debutează cu stângul

Noul an şcolar debutează cu stângul

Câteva zile ne mai despart de începerea unui nou an școlar. Elevii, dar și părinții, sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile, la fel și unitățile de învățământ care au necesitat reparații. Peste 30 de școli și grădinițe din județul Constanța n-au primit autorizație de funcționare. Autorizația sanitară nu s-a acordat din cauza neîndeplinirii a unui criteriu, și anume lipsa apei curente, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ Constanța). „Ele sunt igienizate, dar pentru faptul că nu sunt racordate la rețeaua de apă, pentru că în localitatea respectivă nu există, n-au putut să primească această autorizație de funcționare“, a spus Cristina Ivan, purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța.

Vorbim despre 33 de școli și grădiniţe, cele mai multe, din mediul rural, cum ar fi, Școala Gimnazială nr. 1 Făurei, Grădinița cu program normal Făurei, Școala nr. 4 Lipnița, Grădinița cu program normal Ciocârlia, Grădinița cu program normal Nistorești, Grădinița cu program normal Pantelimonul de Jos, Grădinița cu program normal Runcu, Școala primară nr. 3 Pantelimonul de Jos, Școala primară nr. 4 Runcu, Grădinița cu program normal Băltăgești, Liceul Tehnologic „Radu Prișcu“ Dobromir, Grădinița cu program normal Cetatea, Grădinița cu program normal Dobromir Deal, Grădinița cu program normal Dobromir Vale, Grădinița cu program normal Lespezi, Grădinița cu program normal Văleni, Școala primară nr. 2 Dobromir, Școala primară nr. 3 Lespezi, Școala gimnazială nr. 1 Văleni.

Toate acestea nu au primit autorizație din cauza lipsei apei curente. Grădinița cu program normal nr. 9 Medgidia și Grădinița numărul nr.11 Medgidia nu au primit autorizație de funcționare deoarece ambele funcționează în două schimburi, dimineața și după amiaza. Lipsa autorizației de funcționare nu le împiedică să-și deschidă porțile pe 14septembrie. Vor funcţiona, cel mai probabil, pe responsabilitatea primăriei și a Consiliului Local, care ar fi trebuit să asigure apa potabilă necesară copiilor care studiază în unitățile de învățământ respective.

„Această problemă nu ține de directorul unității de învățământ, ci de primărie“, a completat Cristina Ivan. Potrivit reprezentanților ISJ Constanța, lăsând la o parte aspectul apei potabile, toate școlile din județ sunt pregătite să-și întâmpine elevii în acest nou an școlar. Multe dintre unități au fost renovate, altele consolidate. „Sunt școli care au fost reabilitate. Au fost reparate capital 7 școli, 74 unități au fost reabilitate și 20 consolidate, astfel încât elevii să înceapă școala în condiții optime. Toate școlile din județ sunt pregătite să înceapă anul școlar. Faptul că n-au autorizație, nu ține de lipsa de igienizare. E un criteriu la care DSP ține, și este firesc“, a conchis Cristina Ivan.

În timp ce ISJ Constanța se laudă cu realizări, primarii aruncă cu noroi în conducere și spun că rapoartele privind situația școlilor au fost făcute...pe genunchi. „Habar nu au ce vorbesc! N-am avut niciodată autorizație, că nu se face dosarul să-l ducă la DSP să autorizeze, este treaba lor. S-au tot schimbat directorii puși pe criterii politice. Avem apă curentă de aproape 3 ani la școala și grădinița din Văleni, la școala și grădinița din Dobromir din Deal.

Nu e apă la școala și liceul din Dobromir, dar am forat un puț și am tras apă, nu e racordat la toalete, dar am comandat wc-uri, țeavă, să facem și la liceu, să aibă apă curentă. Lucrăm la el. Sper ca într-o săptămână să fac ce nu s-a făcut în 50 de ani și va fi apă“, a declarat primarul din Dobromir, Eugen Iliescu. Mai mult, o altă problemă pe care administrație încearcă s-o remedieze este acoperișul.

Porumbeii și-au făcut culcuș, iar mirosul din unitatea de învățământ este greu de suportat. „S-au culcușit mii de porumbei la acoperiș, s-au găinățat și e un miros de nedescris la Școala din Văleni. Cum le-a reabilitat și când? Acoperișul a fost făcut acum patru ani cu carton care se pune pe cotețe. Se strâng porumbeii de atunci și miroase a wc. De trei zile sunt cu oamenii să curățăm, să dăm cu var. Sunt foarte revoltat“, a conchis Iliescu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218