REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

4 alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite

4 alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite

Replica API 23 ianuarie 2021 | 00:00 1046

E un obicei rămas, cum s-ar spune, din bătrâni, să gătim mai multă mâncare decât pentru o singură servire, dacă tot depunem efortul și ardem gazul sau consumăm curentul. Nu face nimeni doar două porții de ciorbă sau două porții de sarmale.

Pentru asta s-au inventat frigiderele, pentru că mâncarea să reziste și să poată fi consumată și a două zi, poate chiar și a treia. Există, totuși, alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite, după ce au fost gătite, scrie doc.ro.

Legumele

Legumele gătite ar trebui păstrate la -4 grade Celsius, conform celor de la Center of Food Safety. Dacă vrei să le păstrezi pentru o perioada mai lungă, ar trebui să le congelezi. Spanacul, sfeclă, salată verde sau ceapă conțin nitrați care se acumulează dacă legumele gătite rămân la temperatura camerei, iar asta poate duce la numeroase probleme. Printre ele, o boală rară a sângelui, numită methemglobinemie, care se manifestă la copii prin probleme cu respirația, oboseală accentuată și chiar apoplexie.

Uleiurile vegetale

Reincalzirea mâncărurilor cu uleiuri vegetale poate duci la boli grave ale inimii și chiar atac de cord sau cancer. Uleiul de floarea soarelui, cel de canola sau de porumb, bogate în acid linoleic, eliberează o toxina derivată din acizi grași care e extrem de dăunătoare. Acest compus toxic afectează ficatul, inima și favorizează apariția unor boli foarte grave, că Alzheimer sau unele tipuri de cancer. Uleiurile vegetale ar trebui să fie de unică folosință și niciodată să nu fie încălzite până la nivelul în care începe să se elibereze fum.

Carnea de pui

Carnea de pui conține multă proteină, iar această se alterează foarte mult când e reîncălzită. Teoretic, reîncălzirea e permisă doar dacă interiorul cărnii e foarte fierbinte, cum se întâmplă uneori în cazul încălzirii la microunde. Carnea de pui nu ar trebui consumată oricum nici la două zile după ce a fost gătită, nici rece. O poți folosi a două zi pentru salate sau senvișuri, rece, dar nu e în regulă să o reîncălzesti.

Orezul

Că să rămâi sănătos trebuie să ai grijă să că orezul pe care îl consumi să stea în loc sigur. Conține spori ai unei bacterii care se înmulțesc constant și care rezistă la gătire, iar dacă păstrezi apoi orezul gătit la temperatura camerei poți avea parte de probleme digestive cauzate de către aceștia. Specialiștii recomandă să gătești doar cantitatea de orez pe care o consumi la o masă. Dacă rămân totuși resturi, e mai bine să le congelezi decât să le păstrezi la frigider pentru o servire ulterioară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920