REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

4 din 10 persoane vor dezvoltă, de-a lungul vieții, artrită la mâini

4 din 10 persoane vor dezvoltă, de-a lungul vieții, artrită la mâini

Replica API 8 septembrie 2020 | 00:00 960

Dacă prezentați dureri și rigiditate la nivelul mâinii și degetelor, nu sunteți singurul. Un studiu raportează că 40% dintre oameni vor suferi de artrită la cel puțin o mână.

Procentul înregistrat în noul studiu este „cu puțin sub procentul de osteoartrita la nivelul genunchiului (n.r. - așa cum mai este numită gonartroză) și considerabil mai mare decât cel al osteoartritei la nivelul soldurilor (n.r. - așa cum mai este cunoscută coxartroza)”, a subliniat dr. Daniel Polatsch. Acesta este co-director al New York Hand & Wrist Center (centrului pentru afecțiunile mâinilor și încheieturilor) din cadrul Spitalului Lenox Hill din New York.

Artrită „afectează mobilitatea și puterea la nivelul mâinilor și cauzează dificultate în desfășurarea activităților de zi cu zi”, a spus Polatsch, citat de doc.ro.

Echipa de cercetători de la baza studiului a fost condusă de Jin Qin, de la Programul privind Artrită din cadrul U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite). Cercetătorii au analizat datele a peste 2200 de persoane din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, între anii 1999 și 2010. Toate persoanele participante la studiu aveau peste 45 de ani.

Informațiile strânse au inclus simptome prezentate de participanți și radiografii ale mâinilor.

Femeile s-au confruntat cu un risc mai mare de a dezvoltă această afecțiune decât bărbații - aproape jumătate dintre femei (47%) au dezvoltat artrită la nivelul mâinilor. Potrivit datelor furnizate de echipa lui Qin, doar un sfert dintre bărbați au dezvoltat artrită la nivelul mâinilor. Caucazienii au fost mai predispuși la dezvoltarea bolii decât persoanele de culoare, procentele fiind de 41% pentru caucazieni, respectiv 29% pentru persoanele de culoare.

De asemenea, greutatea în exces constituie un alt factor de risc pentru artrită la nivelul mâinilor. Studiul a arătat că riscul în cazul persoanelor obeze a fost de 47%, față de 36% în rândul persoanelor cu o greutate normală.

Dr. Steven Carsons este șeful secției de reumatologie a Spitalului Winthrop NYU din Mineola, New York. Acesta a precizat că faptul că artrită la nivelul mâinilor este mai des întâlnită în rândul femeilor și de aceea „a fost îndelung considerată că având o baza genetică și hormonala”.

Legătură cu obezitatea este cu atât mai interesantă, a spus Carsons. „Deși s-a presupus întotdeauna că obezitatea este un factor de risc pentru apariția osteoartritei (n.r. - artrozei) la nivelul articulațiilor care susțîn greutatea corpului, precum cele ale genunchiului, aceste date au dezvăluit asocierea oarecum surprinzătoare a obezității cu riscul de dezvoltare a osteoartritei la nivelul mâinilor, pe durata vieții".

Studiile recente au sugerat că obezitatea ar putea să provoace o „inflamație sistemică” la nivelul organismului, a precizat Carsons, ceea ce ar putea crește riscurile de dezvoltare a artritei la nivelul unei articulații care nu susține greutatea corpului, precum articulațiile de la mâini.

Deoarece artrită la nivelul mâinilor poate fi invalidantă, Polatsch susține că „opțiunile de tratament și accesul la specialiști trebuie să se îmbunătățească pentru a micșora impactul acestei afecțiuni potențial invalidante în rândul populației îmbătrânite”.

Ce tipuri de artrită afectează mâinile

Atât osteoartrita (artroză), cât și artrită reumatoidă pot să afecteze mâinile. Deși artroză se datorează modificărilor degenerative apărute în cartilaj, artrită reumatoidă este rezultatul unei afectări autoimune.

Poliartrită reumatoidă apare când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase care protejează articulațiile. Simptomele care rezultă de aici pot fi similare cu cele ale osteoartritei (artrozei) și includ durere, inflamație și roșeață.

Artrită reumatoidă poate să apară și la persoanele care nu prezintă factori de risc. Chiar și așa, statisticile arată că femeile au o predispoziție mai mare de a dezvoltă această boală, în comparație cu bărbații. Risc mare de artrită reumatoidă au cei cu un istoric familial de boală, cei care sunt obezi și fumătorii.

Care sunt simptomele artritei reumatoide la mâini

Majoritatea tipurilor de artrită provoacă simptome precum: durere ce apare odată cu mișcarea sau când persoană este în repaus (nu își mișcă mâinile), umflarea articulațiilor, redoarea (înțepenirea) articulațiilor, deformarea articulațiilor, slăbiciunea și pierderea masei musculare, pierderea funcției articulare și a funcției musculare.

Desigur, simptomele diferă puțîn, în funcție de tipul de artrită de care suferiți (sau de care bănuiți că suferiți).

Simptomele poliartritei reumatoide la mâini sunt:

• durere la încheietura și la articulațiile de jos ale degetelor de la mâini

• deformări ale încheieturii și deformări ale degetelor, în sensul că acestea nu mai sunt drepte

• rupturi de tendoane, care afectează capacitatea degetelor de a stă drepte

• senzație inexplicabilă de oboseală, extenuare,

• durere continuă, prin tot corpul, ce poate semăna cu stările gripale.

Pentru un diagnostic corect, mergeți la medicul reumatolog. Acesta va va pune o serie d întrebări care îl vor ajută să diagnosticheze artrită mâinilor. El va efectua examenul fizic al mâinilor și va identifica orice fel de anomalii, căutând semne precum degetele ușor curbate sau noduli distinctivi (noduli reumatoizi).

Dacă este nevoie, medicul va va recomandă teste imagistice, precum radiografia sau RMN-ul, iar în unele cazuri, va va da să faceți teste de sânge, pentru a află dacă sunt prezenți markeri ce indică prezența inflamației sau o posibilă boală autoimună.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218