REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

4 semne ale depresiei postnatale

4 semne ale depresiei postnatale

Replica API 12 octombrie 2020 | 00:00 961

Nașterea unui copil declanșează o serie de reacții chimice, de natură hormonală și psihologică în corpul și mintea unei femei. De multe ori, aceste reacții provoacă stări de tristețe sau chiar depresie.

Dacă tristețea de după naștere trece de la sine, cu puțin ajutor din partea celor apropiați și câteva ore bune de somn, depresia postnatală nu este atât de ușor de depășit și ar fi ideal că proaspătă mămică să apeleze la un specialist.

Stările de tristețe de după naștere apar în primele zile după venirea copilului pe lume și pot dura până la 3 săptămâni. Acestea se manifestă prin oboseală acută, instabilitate emoțională, pierderea apetitului, insomnii, anxietate și tristețe. Peste 80% dintre proaspetele mămici experimentează asemenea stări de tristețe în urmă nașterii. Cu ajutorul familiei, o dietă sănătoasă și un somn odihnitor, tristețea de după naștere poate fi combătută, scrie doc.ro.

Semne ale depresiei postnatale

Lucrurile se complică însă atunci când nu este vorba despre tristețe, ci despre o depresie în toată regulă. Iată care sunt semnele unei depresii postnatale:

Incapacitatea sau refuzul de a lua decizii

Anxietatea este cea care le răpește proaspetelor mămici capacitatea de a lua decizii cu privire la copil. Gândurile negre, frică și instabilitatea emoțională le determina pe acestea să nu își asume nicio responsabilitate pentru că sunt sigure că vor da greș. Acestea caută în permanentă confirmarea celor din jur, indiferent de activitatea pe care o desfășoară. Uneori, proaspătă mămică se tema să rămână singură cu nou născutul.

Episoade de plâns și reacții pe fond emoțional

Depresia afectează modul în care creierul funcționează în mod normal, suprimând secreția de serotonină – hormonul responsabil cu stabilizarea emoțiilor și cu bună dispoziție. Acest dezechilibru la nivelul creierului, combinat cu stresul pe care îl implică un copil nou-născut, fac imposibilă tratarea depresiei postnatale fără ajutor de specialitate.

Incapacitatea de a dormi, în ciuda epuizării fizice

Proaspetele mămici nu au un program de somn bine stabilit. Alăptatul și ingrijitul copilului care se trezește în repetate rânduri peste noapte fac că somnul să devină opțional, nu prioritar. De aceea este foarte important că atunci când copilul adoarme, și mămică să se odihnească, profitând de câteva momente de liniște.

O mama care suferă de depresie postpartum nu va putea însă să adoarmă, în ciuda epuizării fizice vizibile, ci va fi măcinată de griji și gânduri iraționale. Lipsa somnului favorizează depresia și mămică se trezește în mijlocul unui cerc vicios, pe care nu îl poate rupe pe cont propriu.

Gânduri negre, care pun în pericol siguranță sa ori pe a copilului

Gândurile negre, care ar putea pune în pericol siguranță mamei, ori pe cea a nou-născutului, sunt rezultatul unei activități anormale a creierului. Într-o asemenea situație, este esențial să se apeleze la ajutorul unui specialist. Din păcate, foarte multe mame se tem ori să rușinează să spună aceste lucruri cuiva, considerând că aceste fapte îi pun la îndoială calitățile de mama.

Depresia nu are nicio legătură cu calitățile de mama ale unei femei, este o boală care trebuie tratată că atare. Așadar, femeile care suferă de depresie postnatală trebuie să apeleze la ajutorul unui psiholog, care le va ajută să învingă depresia.

Partenerul de viață, dar și rudele și prietenii apropiați, ar trebui să observe semne ale depresiei la proaspetele mămici și să ia atitudine, astfel încât să le ajute pe acestea să depășească mai ușor momentele grele. Un consult psiholog va ajută mămică să combată depresia postnatală mai rapid decât ar reuși această pe cont propriu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108