REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

40 de hectare, "gaura neagră" din buzunarul companiei petroliere Oil Terminal

40 de hectare, "gaura neagră" din buzunarul companiei petroliere Oil Terminal

Replica API 10 octombrie 2012 | 00:00 411

Depozitul care nu produce nimic, dar generează cheltuieli

Depozitul care nu produce nimic, dar generează cheltuieli

Oricine deţine 40 de hectare de teren, în municipiul Constanţa, la câţiva paşi de un viitor hypermarket, se poate considera o persoană fizică sau juridică înstărită. Nu este şi cazul companiei cu capital majoritar de stat Oil Terminal, care duce, de ani de zile, "povara" unui teren în suprafaţă de 40 de hectare, în zona Podului de la Butelii, strada Justiţiei. Vorbim despre suprafaţa de teren pe care este amplasat depozitul 2 Nord, construit înaintea Celui De-al Doilea Război Mondial, bombardat în timpul războiului, iar acum nefolosit. După cum au precizat reprezentanţii Oil Terminal, depozitul nu este folosit întrucât nimeni, în contextul actual al unor norme stricte privind protecţia mediului, nu ar mai emite autorizaţiile necesare funcţionării respectivului obiectiv. În plus, de-a lungul timpului zona a evoluat, au fost construite blocuri, case, nemafiind o periferie a Constanţei.

Kilometrul 4-5 sau zona Far "respiră", din când în când, miros greu de combustibili. De vină este o poluare istorică de la depozitul 2 Nord, reziduurile ajungând în sol, iar de acolo în pânza freatică, în reţeaua de conducte şi canalizare. Conducerea Oil Terminal nu a negat niciodată acest lucru şi se chinuie să găsească o soluţie pentru depoluare. "Suma necesară este extrem de mare, aşa că facem demersuri pentru accesarea unor fonduri europene. Avem depusă şi o cerere la Fondul de Mediu, se face un studiu de fezabilitate pentru depoluare", a explicat directorul general al Oil Terminal, Sorin Viorel Ciutureanu. "Operaţiunile de depoluare sunt costisitoare pentru că în primul rând trebuie rase de pe suprafaţa pământului mantalele din beton de 1 metru, care înconjoară betonul. O soluţie ar fi, după părerea mea, pentru că vorbim despre un activ pe care societatea nu îl foloseşte, un parteneriat cu autorităţile, pentru a vinde cui este interesat acel teren. Caietul de sarcini ar trebui, însă, să cuprindă şi obligarea celui care cumpără în sensul depoluării. Vom face o evaluare a terenului", mai declară Ciutureanu, răspunzând astfel unor întrebări adresate de cotidianul "Replica" de Constanţa. Aşadar, o soluţie ar fi vânzarea terenului, cu tot cu depozit, în vederea desfiinţării acestuia, respectiv depoluarea zonei. Odată "scăpată" de teren, Oil Terminal s-ar degreva şi de o serie de cheltuieli, cum ar fi paza activului, întreţinerea lui, impozite la primărie. "E o gaură neagră a companiei acest depozit, pe care nu îl folosim, dar avem obligaţia să îl întreţinem, să îl păzim, mai mult, am primit de la Inspectoratul de Muncă şi un set de măsuri pe care trebuie să le luăm la acel depozit, în condiţiile în care acolo a murit, anul trecut, un om. Setul de măsuri implică, evident, alte cheltuieli", a mai declarat Ciutureanu, la solicitarea "Replica".

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369