REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

40 de milioane de țigări capturate și peste 300 de persoane reținute

40 de milioane de țigări capturate și peste 300 de persoane reținute

Replica API 31 mai 2017 | 00:00 442

Bilanțul campaniei "Stop Contrabandă":

Bilanțul campaniei "Stop Contrabandă":

Autoritățile române cu atribuții în combaterea contrabandei cu țigări au reușit, în ultimele trei luni, să oprească peste 40 de milioane de țigarete ilegale să ajungă pe piața neagră, iar peste 300 de persoane au fost reținute, de la lansarea campaniei "Stop Contrabandă", potrivit unui comunicat al British American Tobacco.

Valoarea bunurilor confiscate se ridică la circa 30 de milioane de lei.

"Circa 445.000 de țigări de contrabandă nu au mai ajuns în fiecare zi pe piața neagră din România. Așa se poate traduce impactul capturilor de 40 de milioane de țigarete realizate de către autorități doar în primăvara acestui an. Acestor cifre li se adaugă și un număr de aproximativ 300 de persoane reținute, suspectate că ar fi întreprins diverse activități de contrabandă", se spune în comunicat.

Intensificarea acțiunilor autorităților române se reflectă și în scăderea cu 1 punct procentual a pieței negre din România de la începutul anului, conform celui mai recent studiu realizat de către compania Novel research (15,2% în martie 2017, față de 16,2% înregistrat în ianuarie 2016).

"Războiul împotriva contrabandei este unul de uzură. Terenul câștigat de la începutul anului va fi pierdut ușor dacă lupta cu traficul ilicit de țigări va dispărea de pe lista de priorități a Guvernului. Iar pierderile statului român vor continua să se adauge celor 4,7 miliarde de euro pierdute de România din 2010 până în acum. Iar pierderilor economice li se adaugă efecte sociale profunde în comunitățile cele mai afectate de contrabandă, cu implicații asupra siguranței naționale și a sănătății publice', a spus Ileana Dumitru, director juridic și relații externe al British American Tobacco România.

În comunicat se precizează că o primă îngrijorare vine chiar din partea traficanților, ale căror metode de fraudare a legii evoluează continuu. Toate aceste metode inedite sunt menționate în cele peste 30 de comunicate oficiale emise de către Poliția Română (Inspectoratul General al Poliției Române — IGPR și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră — IGPF) și în alte anchete sau materiale de presă difuzate în ultimele luni de către presa centrală. Printre metodele prezentate se regăsesc pachete de țigări ascunse în bidoane de detergent lichid, baxuri de țigări transportate peste Prut folosind lansete de pescuit, țigări fabricate în casă și fabrici ilegale cu sediul la subsolul blocurilor.

De asemenea, compania menționează că inventivitatea traficanților îngreunează substanțial misiunea autorităților. Astfel, regiunile nord și nord-est, cele mai afectate de fenomenului contrabandei cu țigarete, solicită intens forțele de ordine. În Maramureș, un cărăuș este dispus să transporte și până la 40 de kilograme de marfă, traversând zone muntoase extrem de greu accesibile. La granița de est, contrabanda cu țigări necesită abilități de scafandru, pescar sau barcagiu pentru traversarea Prutului. Mai mult, mașini de mâna a doua sunt modificate special de traficanții din Republica Moldova care transformă bidoanele GPL în loc de depozitare pentru țigările de contrabandă pentru a trece neobservate la punctele de frontieră cu România.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au fabricile noastre de tigari ce toca, reambala, timbra si vinde la fraieri. Ati auzit vreodata de tigari distruse.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614