REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

5 lucruri uimitoare despre ficat

5 lucruri uimitoare despre ficat

Replica API 13 aprilie 2021 | 00:00 915

Avem tendința să credem, în mod complet eronat, că ficatul se poate îmbolnăvi numai în urmă consumului excesiv de alcool. Astăzi îți împărtășim 5 lucruri uimitoare despre ficat, care îți vor demonta toate ideile preconcepute pe care le ai despre acest organ.

Sursă foto: Shutterstock

Ficatul nu se îmbolnăvește numai din cauza consumului de alcool, există o serie de alte cauze care pot afecta acest organ. Bolile de ficat pot apărea la oricine, indiferent de statut social, sex sau vârstă așa că e important să știi cât mai multe despre acest organ pentru a avea grijă de el așa cum trebuie, scrie doc.ro.

Nu toate bolile de ficat sunt cauzate de alcool – ciroză nu este singură afecțiune hepatică de care trebuie să te temi. O afecțiune hepatică din ce în ce mai des întâlnită în ultimul timp este boală ficatului gras, care apare atunci când când se formează depozite de grăsime la nivelul ficatului. Din cauza numărului tot mai mare de persoane care suferă de obezitate, sunt tot mai multe cazuri de diabet și pre-diabet, afecțiuni ale sistemului metabolic care favorizează formarea depozitelor de grăsime la nivelul ficatului, exact că în cazul persoanelor alcoolice.

Grăsimea de la nivelul ficatului crește riscul de cancer la ficat. Vestea bună este că o dietă adecvată și practicarea unui sport ajută la topirea grăsimilor, reduce inflamația ficatului și riscul de apariție a fibrozelor.

Și hepatita, fie ea B sau C, cauzează afecțiuni severe ale ficatului, crescând riscul de ciroză și de cancer la ficat.

Ficatul se regenerează – ficatul este un organ fără de care nu se poate trăi, acesta având multiple funcții precum digestia, coagularea sângelui, eliminarea bacteriilor și virusurilor, producerea proteinelor și depozitarea zahărului și a grăsimilor. Ceea ce nu știai despre acest organ este că are abilitatea de a se regenera. Celulele ficatului repara în mod constant daunele produse la nivelul ficatului, permițând astfel acestui organ să se regenereze. De aceea este posibil să se facă transplant de ficat cu numai o bucată din ficatul donatorului.

Dată nașterii tale se află în strânsă legătură cu riscul de hepatită C – virusul hepatic C se transmite prin sânge, însă ceea ce nu știai este că un procent foarte mare al persoanelor născute între 1945 – 1965 au fost diagnosticate cu hepatită C. Motivul este simplu: transfuziile de sânge se făceau fără să se verifice înainte sângele donatorului. Așadar, dacă te-ai născut în această perioada și, eventual, ai primit transfuzii de sânge înainte de 1992, este important să îți faci un test pentru depistarea hepatitei C.

Simptomele bolilor de ficat pot fi trecute cu ușurință cu vederea – oboseală, uscăciunea ochilor și mâncărimile la nivelul pielii sunt câteva dintre simptomele bolilor de ficat. Acestea pot fi trecute cu ușurință cu vederea sau puse pe seama altor afecțiuni. Abia în momentul în care afecțiunea hepatică evoluează în ciroză apar simptomele precum greață, scăderea în greutate sau icterul.

Ficatul îți detoxifiază organismul – din moment ce ficatul procesează tot ce mâncăm și bem, acesta filtrează și substanțele dăunătoare, cunoscute sub denumirea de toxine. Alimentele și medicamentele conțin cantități mari de toxine, pe care un ficat sănătos este capabil să le elimine. Pe de altă parte, dacă ficatul este deja bolnav, acesta își pierde capacitatea de a elimina toxinele și pot apărea probleme grave din cauza unui tratament medicamentos aparent banal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614