REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

6.000 de autoturisme cu plăcuţe de Bulgaria sau din alte state, luate în evidenţa Poliţiei Rutiere

6.000 de autoturisme cu plăcuţe de Bulgaria sau din alte state, luate în evidenţa Poliţiei Rutiere

Replica API 11 decembrie 2012 | 00:00 234

Mai uşor de depistat atunci când se comit infracţiuni

Mai uşor de depistat atunci când se comit infracţiuni

Maşinile înmatriculate în alt stat sunt luate în evidenţă şi în România. Numai la nivelul Constanţei baza de date a strâns 6.000 de astfel de autoturisme, la nivel naţional fiind vorba de aproximativ 150.000. Demersul "contabilizării" a venit din partea Constanţei, în urma avalanşei cu autoturismele înmatriculate în Bulgaria. Chiar dacă măsura a fost luată din 2009, baza de date se reactualizează zilnic şi este soluţia optimă, spun poliţiştii, pentru a depista autorii infracţiunilor ce folosesc astfel de vehicule. Mai mult decât atât, aceste fişe se întocmesc zilnic, controalele derulându-se permanent. Chiar dacă pare o soluţie optimă, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa, Tudorel Dogaru, spune că nu este decât una de compromis, cea finală urmând să apară în 2013.

Poliţiştii au găsit, din câte se pare, o cale bună de a lua în evidenţă autoturismele înmatriculate în alte state. De când a fost pusă în aplicare strategia, baza de date a Poliţiei din Constanţa a adunat aproximativ 6.000 de astfel de autovehicule, majoritatea fiind înmatriculate în Bulgaria. Oamenii legii spun că acest lucru era mai mult decât esenţial, întrucât şansele de a depista un astfel de autoturism, implicat într-o infracţiune, era egal cu zero. Însă, programul de întocmire a fişelor de evidenţă a derivat dintr-o iniţiativă pe care a avut-o Constanţa. "Programul demarat de IGPR a derivat dintr-o iniţiativă pe care a avut-o Constanţa, încă din 2008, şi a apărut ca urmare a necesităţii identificării lor, pentru că, de când s-a intrat în Uniunea Europeană, nu s-a mai notat la graniţă în momentul în care intra un autovehicul, şi nu se mai ştia cine utiliza maşina respectivă. Pentru a avea o bază de date, am avut iniţiativa aceasta noi, Constanţa. Ca atare, am lucrat pe un program doar la nivelul Serviciului Rutier", a declarat, pentru "Replica", comisarul-şef Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. Ca atare, încă din anul 2009, orice autoturism înmatriculat în alt stat, care era oprit de oamenii legii, pentru orice motiv, i se întocmea şi o fişă de evidenţă, unde erau trecute numele proprietarului, numele persoanei care se afla la volan, cât şi alte date ale autovehiculului. Aceste acţiuni se derulează şi acum, zilnic. Spre exemplu, zilele trecute, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier se afla pe A2, în apropiere de Cernavodă, pentru a întocmi sau a reactualiza aceste fişe, toate maşinile cu numere străine fiind trase pe dreapta. Însă, după ce Constanţa a ridicat aceasta problemă, celelalte judeţe au dorit să adopte ideea, motiv pentru care s-a implementat la nivel de ţară. "Este o iniţiativă foarte bună, la care are acces orice Serviciu Rutier. Însă, Constanţa a ridicat această problemă pentru că noi, şi în general partea de sud, aveam problema cu bulgarii. Fişele se întocmesc zilnic, pentru ca baza de date să aibă o acurateţe mai mare", a mai spus Dogaru. Acţiunea este necesară a se derula zilnic, spun poliţiştii, întrucât un astfel de autoturism se poate înstrăina foarte uşor, de unde şi nevoia acută ca baza să fie reactualizată. "La noi se întocmesc aceste fişe zilnic. Ca atare, baza de date va avea o acurateţe cu atât mai mare, cu cât se reactualizează. Trebuie alimentată. Sunt şi cazuri în care şi alte structuri se interesează, apelează la aceste informaţii, nu numai Serviciul Rutier", a completat Dogaru.

Maşinile înmatriculate în alte state, implicate în infracţiuni

Pe lângă faptul că o astfel de evidenţă era mai mult decât necesară, oamenii legii susţin că nu puţine au fost cazurile când autoturismele înmatriculate în alt stat erau "de partea" infractorilor, întrucât erau mai greu de depistat. "De multe ori, o persoană care deţine o astfel de maşină poate să fie implicată şi în alt gen de infracţiuni decât cele la nivel rutier. Începând de la cele grave, cum ar fi un omor sau tâlhărie, sau orice altceva. Au fost astfel de cazuri, iar evidenţa acestor autoturisme era chiar necesară şi chiar a fost de folos pentru colegii mei", a mai spus Tudorel Dogaru. Însă, chiar dacă aparent pare o soluţie optimă, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa a precizat că nu este decât o cale de compromis, situaţia nefiind rezolvată definitiv. O reală soluţie va veni în momentul în care va exista o singură legislaţie. "Aceasta este o soluţie de compromis. Soluţia reală va fi când va exista o singură legislaţie şi nu va mai fi interes, cel puţin legitim, din partea unui cetăţean român să se ducă să-şi înmatriculeze maşina în Bulgaria sau în altă parte. În 2013 trebuia să fie unificată legislaţia pe documente. Adică documentele eliberate de România trebuiau să fie aidoma cu cele din alt stat al Uniunii Europene, şi permisul de conducere şi documentele maşinii. Însă, nu ştiu dacă se va şi realiza, cel puţin ştiu că era planificat. Adică dacă e aceeaşi taxă şi în România şi în altă parte, cetăţeanul român nu mai are nici un interes să se ducă la bulgari să-şi înmatriculeze maşina. Aceasta cred că ar fi soluţia", a conchis Tudorel Dogaru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218