REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

6 nutrienți esenţiali pentru sănătatea bărbaţilor de peste 50 de ani

6 nutrienți esenţiali pentru sănătatea bărbaţilor de peste 50 de ani

Replica API 15 ianuarie 2021 | 00:00 1167

După vârsta de 50 de ani, nevoile nutriționale ale bărbaților se schimbă. Pe măsură ce îmbătrânesc, aceștia au nevoie de nutrienți de calitate care să asigure funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar, să contribuie la menținerea vederii și a funcției cognitive, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

1. Calciu

Adulții mai în vârstă au nevoie de mai mult calciu decât tinerii. Motivul? Doar așa vor avea oase puternice și sănătoase. Printre alimentele bogate în calciu se numără produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimii, precum laptele și iaurtul, dar și alimentele și băuturile fortificate, cum ar fi unele cereale și sucurile de fructe 100%. Legumele cu frunze de culoare verde și peștele din conserve sunt, de asemenea, surse importante de calciu.

2. Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru construirea și menținerea oaselor puternice și pentru recuperarea rapidă după un antrenament. Mai mult, organismul are nevoie de această vitamină pentru a absorbi calciul. Așa că este recomandat ca ambele să fie luate în tandem pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei. Vitamina D ajută sistemul imunitar să funcționeze corect. Majoritatea dintre noi asimilăm vitamina D prin expunerea la soare. Dar organismul este mai puțin capabil să transforme razele soarelui în vitamina D pe măsură ce înaintezi în vârstă. Specialiștii recomandă cel puțin 600 UI de vitamina D pe zi pentru adulții de peste 50 de ani. Alimentele care furnizează vitamina D sunt: peștele gras, precum somonul, ouăle. Dacă iei un supliment alimentar, asigură-te că alegi unul care conține vitamina D și calciu.

3. Fier

Acesta este un mineral esențial care are mai multe roluri importante în organism, inclusiv contribuie la formarea de celule roșii din sânge care transportă oxigenul în corp. Fierul se găsește în alimente, precum carnea roșie, legumele și fasolea, ouăle, cerealele integrale, nucile și semințele, legumele cu frunze verzi, fructele uscate.

Specialiștii spun că pacienții mai în vârstă nu ar trebui să apeleze la suplimentele de fier decât dacă au un motiv cunoscut pentru deficiență de fier, de exemplu dacă au suferit o intervenție chirurgicală sau pierderi de sânge ori dacă sunt vegani.

De asemenea, deficiența de fier la pacienții de peste 50 de ani poate fi primul semn al unei afecțiuni, așadar acest lucru trebuie investigat. Totuși, dacă medicul consideră necesar, este important ca pacientul să ia suplimente nutritive care au fier. Pentru a stimula absorbția fierului, este nevoie și de vitamina C.

4. Vitamina C

Suplimentele cu doză mare de vitamina C au devenit o modalitate de a evita răcelile. Deși este adevărat că vitamina C este un antioxidant care ajută la combaterea bolilor și a infecțiilor și ajută la vindecarea mai rapidă, consumul de fructe și legume ar trebui să fie suficient pentru a obține doza de vitamina C necesară zilnic. Citricele, căpșunile și mango, precum și ardeii și roșiile sunt toate surse bune de vitamina C. La recomandarea medicului, poți lua și suplimente cu vitamina C.

5. Vitamina B12

Ajută la formarea celulelor roșii din sânge și celulelor nervoase. O obții în mod natural din alimentele de origine animale, cum ar fi carne, pește, ouă și lactate. Până la 30% dintre persoanele care au peste 50 de ani au gastrită atrofică, ceea ce îngreunează organismul să absoarbă vitamina B12 din alimente. Antiacidele, unele medicamente și chirurgia obezității pot contribui la carența vitaminei B12. În această situație, suplimentele alimentare care au vitamina B12 sunt o alternativă la îndemână.

6. Magneziu

Ajută la formarea oaselor, menține glicemia stabilă și sănătatea sistemului nervos. Magneziul se găsește în nuci, semințe și legumele cu frunze verzi. Dar bărbații de peste 50 de ani tind să consume o cantitate mică de astfel de alimente. În plus, este mai probabil să aibă și probleme de sănătate pe termen lung sau să urmeze un tratament medicamentos, ambele putând să afecteze absorbția magneziului din alimente.

Alți nutrienți esențiali pentru sănătatea bărbaților:

Zincul. Mulți seniori nu reușesc să absoarbă o cantitate optimă din acest micronutrient care influențează simțul mirosului și gustului și combate infecțiile și inflamațiile. De asemenea, zincul contribuie la menținerea vederii. Stridiile sunt de departe cea mai bună sursă de zinc, însă se poate obține și din carne de vită, crab și cereale fortificate pentru micul dejun, dar și prin completarea dietei cu un supliment alimentar.

Seleniul protejează organismul de infecții, ajută tiroida să funcționeze corect și poate ajuta la prevenirea bolilor care apar pe măsură ce îmbătrânim, precum demența, unele tipuri de cancer și bolile tiroidiene. Una sau două nuci braziliene pe zi ar trebui să fie suficiente pentru a obține doza zilnică recomandată de seleniu. O altă modalitatea prin care poți obține doza recomandată de seleniu este să iei suplimente nutritive.

Folatul. Această formă naturală a vitaminei B9 se găsește în legumele cu frunze verzi, nuci, fasole și ajută la creșterea celulelor și poate proteja împotriva atacului cerebral și a anumitor tipuri de cancer.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614