REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

6 semne, aparent banale, ce indică o boală parazitară

6 semne, aparent banale, ce indică o boală parazitară

Replica API 27 iunie 2020 | 18:48 1095

Gândul că ai putea avea un parazit în organism poate fi unul extrem de înspăimântător, însă cu toate acestea, trebuie să știi - oricât de șocant ți se poate părea - că destul de des, paraziții intestinali sunt de vină pentru multe probleme de sănătate cu care ne confruntăm, începând de la simptome digestive "banale" și până la insomnie, probleme ale pielii și multe ale neplăceri, scrie doc.ro.

Ce este, de fapt, un parazit?

Un parazit reprezintă orice organism care trăiește de pe urmă unui alt organism și care se hrănește de pe urmă acestuia. Când ne referim la "paraziți intestinali", vorbim despre mici organisme, de regulă viermi, care se hrănesc cu nutrienții din intestinele noaste.

Câteva exemple de paraziți de care, cel mai probabil, ai auzit la un moment dat sunt: viermii cilindrici, viermii plăti paraziți, Enterobius vermicularis (un parazit cunoscut și că "oxiur"), tricocefalul (un vierme parazit, de 3-5 cm), Ancylostoma duodenale (o specie de viermi cilindrici), iar lista este mult mai lungă.

Pentru că paraziții sunt atât de mulți și atât de diferiți, ei pot cauza o paleta largă de probleme, așa că astăzi vom încerca să îți prezentăm câteva dintre cele mai importante simptome ce pot să indice o boală parazitară la nivelul intestinelor.

Iată, așadar, câteva semne nu foarte evidente care ar putea să indice faptul că ai paraziți în intestine:

1. Ai înghițit apă sau ai înotat în apă nu tocmai curată

Fie că ai călătorit peste granițele țări și ai băut apă de la robinet, fie că te-ai plimbat prin anumite zone rurale și ai ingerat apă dintr-un rău ori dintr-un lac (poate accidental), reține că ingerarea apei contaminate reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor cu paraziți. Indicat ar fi să bei doar apă îmbuteliată atunci când te afli într-o zona geografică unde riscul că apă să fie contaminată este mare.

2. Observi că greutatea ta scade

Există multe boli care pot cauza pierderea inexplicabilă în greutate, însă slăbirea este și unul dintre principalele simptome ale unui parazit, mai ales în anumite cazuri. Viermii plăti paraziți vor cauza scăderea în greutate, iar acest simptom este de cele mai multe ori însoțit de pierderea poftei de mâncare și de stomacul deranjat.

3. Ai mâncat o friptură în sânge, nu prea bine făcută

Dacă te numeri printre cei cărora le place carnea mai "în sânge", reține că această ar putea să nu fie tocmai cea mai bună opțiune, dacă vrei să eviți o infecție cu anumiți paraziți intestinali. Prin ingerarea cărnii de porc sau de vită care este crudă sau prea puțîn preparată termic, se poate ajunge la infecția cu un tip de viermi lați paraziți, așa cum este țenia. Dacă, însă, o persoană mănâncă un anumit tip de peste crud, acest aliment poate duce la o infecție cu Diphyllobothrium latum, un tip de vierme lat intestinal.

4. Ai observat că petreci foarte mult timp în baie, pe toaletă

Și acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome care pot fi observate la pacienții care sunt "gazdele" unor paraziți intestinali. Potrivit experților, infecția cu parazitul giardia este una dintre cele mai des întâlnite boli parazitare. Dacă ai giardiaza (numită și giardioza), vei observă destul de repede că ceva nu este în regulă în organism. Infecția cu acest parazit cauzează scaune apoase (diaree), acumularea gazelor în intestine, crampe abdominale și deshidratare într-un interval de 1 până la 3 săptămâni de la expunere.

5. Știi că ai sistemul imunitar compromis

Un sistem imunitar compromis ar putea să afecteze capacitatea organismului de a lupta contra paraziților. De exemplu, pacienții cu diabet sau cei cu HIV, cât și persoanele care au fost supuse unei operații de transplant (care urmează tratamente cu medicamente imunosupresoare) sunt și categoriile de persoane cu cel mai mare risc de a avea o boală parazitară.

6. Ai și alte simptome la nivelul sistemului gastrointestinal

Cele mai frecvente simptome ale unei infecții cu paraziți sunt și cele care mimează simptomele sindromului de intestin iritabil. Paraziții gastrointestinali pot cauza durere abdominală, balonare, diaree, mâncărimi anale, anemie și ocluzie intestinală.

Semințele de dovleac, printre remediile contra paraziților intestinali

Un remediu natural pe care îl poți încerca și tu în anumite situații, dacă ai paraziți în intestine, sunt semințele de dovleac. Studiile au arătat că acestea au mari cantități de aminoacizi, acizi grași esențiali și alți compuși chimici, precum berberina și cucurbitin. Cercetarile în ceea ce privește folosirea semințelor de dovleac pentru a trata anumiți paraziți intestinali include un studiu preliminar din 2016, în care s-a arătat că extractele din semințe de dovleac au o anumită activitate vermifuga.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218