REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

600 din cei aproximativ 5.000 de arabi din România trăiesc la Constanţa

600 din cei aproximativ 5.000 de arabi din România trăiesc la Constanţa

Replica API 19 martie 2012 | 00:00 941

Cei mai mulţi sunt sirieni şi libanezi

Cei mai mulţi sunt sirieni şi libanezi

Creşterea numărului cetăţenilor arabi stabiliţi în judeţul Constanţa, cu afaceri sau pentru studii, i-a cam pus pe gânduri pe unii membri ai comunităţii musulmane, care sunt îngrijoraţi că, la un moment dat, arabii îşi vor cere... drepturile. Numai că reprezentanţii Serviciului Pentru Străini Constanţa, aflat în subordinea Oficiului Român pentru Imigrări (ORI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), susţin că nu există motive de îngijorare pentru nimeni, dat fiind că numărul persoanelor provenite din state arabe care au obţinut drept de şedere pe termen scurt este în scădere la Constanţa. De precizat că mulţi dintre arabii aflaţi în Constanţa au venit cu afaceri, s-au căsătorit, au copii, unii au chiar şi nepoţi, după cum ne-au declarat oficiali din cadrul Serviciului Pentru Străini Constanţa. "Sunt unii stabiliţi de 25 de ani, au obţinut şi cetăţenie. Nu poţi să nu-i dai, dacă omul nu a avut abateri, şi-a văzut de treabă, şi-a făcut familie, ba a mai şi investit. În ceea ce-i priveşte pe cei cu rezidenţă de scurtă durată, nu reprezintă un motiv de îngijorare pentru nimeni. Unii sunt studenţi, alţii vin la rude şi stau perioade de timp scurte, mai ales în ultima perioadă, când conflictele din unele ţări arabe i-au determinat pe mulţi să plece în România şi în alte ţări din Europa până când se vor termina acele conflicte". De remarcat că în judeţul Constanţa actualmente sunt înregistraţi 604 cetăţeni arabi, iar ponderea cea mai mare, ca număr, o au sirienii, care sunt în număr de 268 de persoane, potrivit evidenţei Serviciului Pentru Străini. Pe locul doi se află libanezii, care sunt în număr de 102, urmaţi de marocani, care sunt 78. Pe locul 4 se află egiptenii, în număr de 75 de persoane, iar cetăţenii iordanieni aflaţi pe teritoriul judeţului Constanţa sunt 26. De asemenea, tot la Constanţa se află înregistraţi 21 de iranieni, 21 de irakieni, 6 palestinieni, 2 saudiţi, un reprezentant al Emiratelor Arabe, 3 algerieni şi un kuwaitian. Potrivit şefului Serviciului Pentru Străini Constanţa, Ioan Obreja, cei enumeraţi sunt clasificaţi pe mai multe categorii, în funcţie de perioada dreptului de şedere, scopul pentru care au venit în România şi altele.

Scurt istoric

Despre provenienţa oamenilor de afaceri arabi, putem spune că aceştia au ajuns în România încă din anii 80, şi-au făcut o adevărată filieră pe meleagurile noastre, deschizându-şi multe şi diverse afaceri înfloritoare. Mulţi dintre ei au venit înainte de 89, când relaţiile dintre Ceauşescu şi ţările din Orientul Mijlociu erau foarte strânse. Unii au rămas aici, alţii au venit ceva mai târziu şi au găsit în România de tranziţie un adevărat "El Dorado", în care şi-au putut acumula, peste noapte, averi impresionante. Unii prin muncă cinstită, alţii la limita legii sau chiar dincolo de aceasta. Unii şi-au câştigat respectul, cum ar fi subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, alţii dispreţul. Afacerile cu fosta Securitate, scandalurile "Ţigareta" şi fuga lui Omar Hayssam din România, demonstrează clar conexiunile "afaceriştilor" orientali cu oficialii români. Numele unora dintre ei au fost asociate cu ale unor politicieni cu renume, cum ar fi Ion Iliescu, Victor Ponta, Mircea Ursache, Bogdan Niculescu-Duvăz, Dan Matei Agaton şi alţii. La un moment dat, în urmă cu circa un an, se vehicula chiar că unii dintre arabii aflaţi pe teritoriul României fac parte din organizaţii teroriste şi îşi pregătesc în România noi strategii legate de activitatea organizaţiilor din care fac parte. În Dobrogea există şi unele neînţelegeri între aceştia şi localnicii musulmani, turci şi tătari, legate de respectarea unor norme religioase cu vederi mult mai conservatoare în ceea ce priveşte religia. De asemenea, există şi un număr semnificativ de arabi creştini. Recensământul din 2002 indica un număr de aproximativ 5000 de cetăţeni ai statelor arabe, aflaţi în România.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367