REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

600 milioane euro anual, pentru SMURD. Bădrăgan: „Ce s-a întâmplat la ISU, cu dosarul penal, cu cei 200 daţi afară acum un an?”

600 milioane euro anual, pentru SMURD. Bădrăgan: „Ce s-a întâmplat la ISU, cu dosarul penal, cu cei 200 daţi afară acum un an?”

Replica API 19 decembrie 2014 | 00:04 142

Reformă de urgenţă?

Reformă de urgenţă?

Dumitru Bădrăgan

Prăbuşirea elicopterului SMURD, luni seară, în lacul Siutghiol, care a dus la moartea a celor patru membri ai echipajului a îndoliat din nou o întreagă societate. Consternarea şi durerea s-a aşternut din nou pe opinia publică, nu însă şi pe instituţiile statului, specializate, ca de fiecare dată, în comisii, anchete, declaraţii contradictorii, care posibil vor duce din nou la „pilotul a fost de vină”. Demiterea prefectului Radu Volcinschi şi a şefului ISU, Viorel Jianu, nu rezolvă nici o problemă, pentru că, la fel ca în cazul accidentului din luna ianuarie, din munţii Apuseni, sistemul a rămas acelaşi: ineficient.

SMURD are aproximativ şase milioane de intervenţii pe an. Pentru fiecare intervenţie, primeşte din bugetul statului, via M.A.I., o medie de 100 de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de milioane de euro, anual. Cinci aparate de zbor s-au prăbuşit în ultimii 12 ani şi ultimele două doar în acest an, fără nici un supravieţuitor. „Aşa este şi, din păcate, avem două cazuri numai în ultimul an. Am început anul în munţi şi îl terminăm la 200 de metri de malul unui lac, într-o zonă urbană. Problema e în sistem, în management, clar. (...) Nu e vorba să cauţi vinovaţi, deşi atâta timp cât s-a întâmplat e clar că există şi vinovaţi şi trebuie să vezi care este cauza care a dus la aceste efecte, ce lipseşte. Parchetul să îşi facă treaba, iar opinia publică are dreptul să pună întrebări. (...) E clar că, pe de-o parte, avem nevoie de un astfel de serviciu. Raportat la numărul de intervenţii, e bine că şi statul poate să suporte un astfel de efort bugetar, dar raportat la eficienţă... lucrurile scârţâie! În măsura în care încasezi astfel de sume să nu ai un sistem bine pus la punct... să nu ştie stânga ce face dreapta, să nu ai intervenţii rapide, să nu găseşti o amărâtă de cheie. Aici ţine, ca în orice sistem, de la resursa umană, de la pregătirea personalului, până la dotări. Ceva scârţâie în sistem. Probabil în pregătirea oamenilor, probabil în starea de nemulţumire dată şi de ce s-a întâmplat la ISU Constanţa, cu dosarul penal, cu cei 200 daţi afară acum un an. Ce-ai pus în loc? De ce nu te-ai adaptat repede ca stat văzând situaţia? Ca să poţi crea condiţia luării examenului, pentru că în acei oameni ai băgat bani timp de cinci, şase ani, i-ai pregătit, i-ai instruit şi i-ai dat afară! Ai pierdut toate sumele investite în ei!”, a spus preşedintele formaţiunii locale a Partidului România Unită, Dumitru Bădrăgan, pentru „Replica”.

Acesta susține că șansele de reformare în perioada imediat următoare sunt minime. În opinia lui Bădrăgan, dacă nu s-a reușit o eficientizare în aproximativ un an, cu siguranță nu va fi nici în următoarele luni, ceea ce ar însemna ca toți să ne rugăm să nu mai fie tragedii.

„Am avut în România „Să trăiți bine!” și acum avem „Lucrul bine făcut!”, dar lucrurile astea pentru a trăi bine înseamnă și să ai oameni instruiți. Nu poți să spui că era emoționat, dârdâia de frig pe munte, că era pe malul apei și trebuia să găsească o priză amărâtă. Ține de instrucție până la urmă. Să nu uităm că toți cei implicați își pun în pericol viața, da? Și cei din ISU și cei din SMURD. Or, e rolul sistemului de a-i pregăti, de a le crea automatismele. Nu e numai vina lui că nu găsea priza, e vina celui care n-a exersat cu el. (...) Nu se va reforma. Se pare că nu s-a reformat nici din ianuarie până în decembrie. Știm ce s-a spus, ce măsuri se vor lua după momentul ianuarie 2014 și acum avem, mai degrabă, o imagine a unei involuții. E clar că trebuie să se reformeze. Dacă nu reformezi, vei răspunde penal. Au murit oameni, Parchetul își face treaba și nu ne ducem în subiecte false, cum s-a achiziționat elicopterul, ci cum a fost folosit. Au murit și copiii aceia la restaurant Beirut. Sunt subiecte care trebuie să trezească atenția și oamenii ăștia să schimbe ceva, să nu mai tot fie trași de mână, dom-le reformați sistemul!”, a concluzionat Bădrăgan, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367