REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

7 întâmplări memorabile cu Florin Halagian. De la abandonarea echipei pe câmp, până la fixația pentru barbă: „L-a scos pe Pițurcă din pușcărie”

7 întâmplări memorabile cu Florin Halagian. De la abandonarea echipei pe câmp, până la fixația pentru barbă: „L-a scos pe Pițurcă din pușcărie”

Replica API 13 august 2019 | 00:00 1016

Florin Halagian, unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria fotbalului românesc, a murit ieri, la 80 de ani.

„Armeanul” a evoluat de-a lungul carierei pentru Dinamo, Progresul, Pompierul București, Dinamo Pitești, Petrolul, Minerul Baia Mare și Vagonul Arad. A antrenat în mai multe mandate la FC Argeș, Steaua, Dinamo sau Craiova. Le-a mai pregătit pe FC Olt, Victoria, Inter Sibiu, FCM Bacău, FC Brașov, Ceahlăul, Dacia Mioveni și Gloria Bistrița.

Cu 878 de meciuri ca antrenor pe prima scenă, locul 1 detașat în clasamentul all-time al antrenorilor, Florin Halagian a lăsat în istorie mai multe povești memorabile.

1. Jucătorii îl păcăleau cu prosoapele

„La 10 şi jumătate trebuia să stingem lumina. Găsiserăm noi fel de fel de chestii să driblăm regula. Ce ne deranja mai mult, muream de ciudă, în zilele cu meciuri din Liga Campionilor. Dar aveam niste prosoape mai groase pe care le puneam în geam şi la uşă. Mai venea să ne verifice dacă ne uităm la televizor. Dacă îl auzeam pe hol, stingeam repede televizorul, dar regula era ca telecomanda să fie pe televizor, altfel luam amendă! Mă întreb ce am fi făcut dacă existau televizoarele de astăzi? La vremea aia, erau din acelea cu tub şi la alea aveam unde să punem telecomanda pe televizor, că era loc”, povestește Cristi Vlad, oficialul Petrolului.

2. Își abandona echipa pe câmp

Ce ar fi pățit Alibec sau Fl. Coman pe vremea lui Halagian? „Dacă jucai prost în deplasare, te lăsa acolo!” își amintește Narcis Răducan. Narcis juca la Bacău, Hagian era antrenor: „M-am trezit abandonat la stadion, fără un ban în buzunar. Echipa plecase cu autocarul. Halagian își închisese telefonul. Dar am scăpat sunându-l pe președintele Chivorchian”. Un meci prost a mai trecut cum a mai trecut. După al doilea, Narcis n-a mai avut scăpare: „Halagian, telefonul închis. Chivorchian, la fel! Bandiți amândoi!”

3. I-au furat cârnații din geantă

Gheorghe Burleanu, tatăl preşedintelui FRF, are o poveste savuroasă din perioada petrecută la FC Olt, unde l-a avut antrenor pe Halagian: „Armeanu' era înnebunit după cârnaţi, iar după o deplasare la Câmpia Turzii a constatat că i-au dispărut deliciile din geantă.

A făcut plângere la Miliţie, care a pornit percheziţii prin casele tuturor jucătorilor. Când au ajuns la Şoarece, i-au zis că anchetează furtul unei roţi de rezervă de la o maşină, dar s-au dus glonţ la frigider, de a rămas băiatul cu gura căscată! Până la urmă, au găsit cârnaţii la Decebal Balaur, fratele lui Nelu Balaur, fost pe la Bistriţa”.

„Săream gardul după antrenamente și fugeam direct la fabrica de bere, care era lângă stadion. Ne dădeau să bem direct de la țeavă, bere din aia nefiltrată! Era cam riscant, fiindcă l-am avut o perioadă antrenor pe Halagian, care era un zbir. Își pusese staff-ul să ne păzească la ușă, nu puteai să faci nicio mișcare periculoasă” - Daniel Minea, fost mijlocaș

4. „L-a scos pe Piţurcă din puşcărie!”

În 2013, Dumitru Dragomir era în plin război cu Victor Pițurcă. Șeful Ligii l-a ironizat pe selecţionerul de atunci, „Piţurcă mai bine sugea o fondantă decât să vorbească despre mine”. A continuat cu o dezvăluire: „Halagian mi-a zis zilele trecute că l-a scos pe Piţurcă din puşcărie. Şi că l-a întrebat ce făcea dacă nu îl scotea, iar Piţurcă i-a răspuns: «Făceam şi eu ca frati-miu, căram buşteni cu maşina». Toată viaţa l-am ajutat, dar n-a ştiut să mă respecte. Dacă nu îl luam la Scorniceşti, rămânea la Târgu Jiu cu barbugiii lui”.

5.„Una portocala per tutti persone”

În 2000, Florin Halagian împlinise 61 de ani şi era antrenor principal la FC Braşov. În acea perioadă, mai toate echipele din Divizia A mergeau în cantonament în Italia, la Norcia. Hala a respectat regula, însă a avut mari dificultăţi să se descurce cu limba italiană. Într-o zi, dorind să comande portocale pentru toţi jucătorii şi cei din staff, s-a adresat vînzătoarei: "„Una portocala per tutti persone”. Cei de lângă el au izbucnit în râs, traducerea mesajului antrenorului fiind: „O portocală pentru toate persoanele”.

„Înainte de meciul cu Roma, Halagian nu ne-a dat voie să mâncăm tort, ne-a pus fructe la schimb. Vasile Iordache s-a enervat. «Grevă!». Ne-am conformat, dar ce poftă aveam toţi de nişte banane, măcar atât!” - Miodrag Belodedici, fost fundaș

6. „Bre nea Florine” și fixația cu barba

Masorul Dumitru Neagu a povestit un episod cu Halagian. „Era de o strictețe extremă! Jucătorii nu puteau începe să mănânce dacă unul era nebărbierit. Acela trebuia să plece în cameră, să se bărbierească și ceilalți așteptau la mese până se întorcea el. Evident, era o pedeapsă, fiindcă «nebărbieritul» se simțea prost față de toți colegii lui”.

Marius Lăcătuș are detalii: „Avea fixurile lui. Bărbieritul era unul dintre ele. Ne spunea «Sunteți o trupă de actori și meciul e reprezentația voastră. Trebuie să apăreți bărbieriți, aranjați, îngrijiți!»". Înaintea unui meci a apărut Fane Petcu cu barbă. Halagian îi zice «Băi Fane, ce am vorbit noi, mă? Actorii, reprezentația...». «Bre nea Florine, azi personajul meu e cu barbă!»”

7. Interviu în frizerie

Imaginea de mai sus datează din 2001, atunci când fostul mijlocaș a ajuns pe banca piteștenilor de la FC Argeș, pentru al patrulea său mandat, după ce în 1972 și 1979 câștigase titlul de campion cu gruparea din Pitești.

Fotografia din arhiva Gazetei a fost realizată acum 18 ani, într-o frizerie din București, unde Halagian a depănat amintiri cu reporterii ziarului.

„Jucătorul pe care l-am iubit și căruia îi voi purta o stimă deosebită este Gicu Dobrin. Datorită lui am devenit un antrenor respectat, datorită lui eu și FC Argeș am fost campioni. A fost un jucător fenomen”, recunoștea Halagian în fața reporterilor GSP.

"Cu Halagian ţineam mereu un pariu. El punea câte 100 de dolari de titular dacă învingeam, noi câte 50 de dolari de om la înfrângere. I-am cam luat banii, că am prins sezonul ăla în care am terminat în prima jumătate a clasamentului" - Vasile Ardeleanu, fost fundaș FCM Bacău.

A pus bazele echipei Stelei din 1986

Fostul antrenor spune că a contribuit la aproape jumătate din lotul cu care Steaua a câştigat CCE, că el a fost adus în Ghencea cu foarte mari intervenţii şi că simte „o imensă satisfacţie profesională că am ajutat o echipă din România să atingă un trofeu european”.

„Până în 1984, eu am mai trimis şi recomandat şi alţi fotbalişti celor de la Steaua, care tot insistau să mă aducă antrenor de la Scorniceşti, dar eu nu prea voiam. E vorba despre Piţurcă, în primul rând, dar şi de alţii precum Petcu, Eduard, Tătăran. Generalii Olteanu şi Ilie Ceauşescu mă tot căutau să mă ia la Steaua şi îmi spuneau că vor să facă o echipă mare. M-am dus și i-am mai adus acolo pe Bumbescu, Boloni, Stângaciu, Bărbulescu, Marin Radu II”, a spus Halagian pentru Gazetă în urmă cu 5 ani.

sursa: gsp.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si liniste!
6
0
Un Mare Antrenor
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218