rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

7 lucruri pe care trebuie să le știi despre bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală (sau BTS) sunt mai frecvente decât ai crede. În ciuda faptului că sunt atât de des întâlnite, încă există o anumită confuzie în ceea ce privește informațiile: cine are un risc crescut, cum se transmit aceste boli (prescurtate BTS) și cum îți afectează sănătatea, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Simptome BTS

BTS pot avea o serie de semne și simptome, dar pot fi inclusiv asimptomatice. De aceea, acestea pot trece neobservate până când apar complicații sau când un partener este diagnosticat.

Semnele și simptomele care ar putea indica o BTS includ:

• Răni sau umflături la nivelul organelor genitale sau în zona orală sau rectală

• Urinare dureroasă sau cu senzație de arsură

• Scurgere din penis

• Scurgere vaginală neobișnuită sau cu miros neplăcut

• Sângerări vaginale neobișnuite

• Durere în timpul sexului

• Ganglionii limfatici umflați, în special în zona inghinală

• Dureri abdominale inferioare

• Febră

• Erupții cutanate

Semnele și simptomele pot apărea la câteva zile după expunere. Cu toate acestea, poate dura ani buni până când ai putea avea probleme vizibile, în funcție de cauza BTS.

Mergi de urgență la un medic dacă:

• Ești activ sexual și este posibil să fi fost expus la BTS

• Ai semne și simptome ale unei BTS

Programează-te preventiv la medic:

• Când vrei să îți începi viața sexuală sau după o perioadă de abstinență

• Înainte de a începe să faci sex cu un nou partener

Care sunt cele mai importante 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre BTS

1. Există multe tipuri (diferite) de BTS

Probabil ai auzit care sunt cele mai întâlnite tipuri de BTS: herpes, virusul papiloma uman (prescurtat HPV), sifilis, infecția cu Chlamydia, gonoreea, hepatită B și HIV. Dar există și alte tipuri, pe lângă acestea, iar unele dintre cele mai comune tipuri de BTS au mai mult de o varietate. De exemplu, există peste 100 de tipuri de tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) care au fost identificate de specialiști.

2. Poți să te îmbolnăvești și să iei BTS prin sex oral

Mulți oameni cred că, dacă se limitează la a avea doar sex oral, sunt în siguranță, dar acest lucru nu este adevărat. Bolile cu transmitere sexuală se pot lua prin sex vaginal, anal și oral. Așa că cel mai bine e să folosești un prezervativ în timpul partidelor de sex oral, fie că primești sau oferi acea partida de sex oral.

3. Unele BTS pot fi vindecate, altele pot fi doar tratate

Clamidioza (infecția cu Chlamydia trachomatis), gonoreea și sifilisul sunt toate infecții bacteriene și pot fi vindecate cu ajutorul tratamentului corespunzător. Alte tipuri de BTS pot fi tratate și ținute sub control, însă sunt incurabile, ceea ce înseamnă că vei trăi tot restul vieții cu acea boală transmisă sexual.

4. Trebuie să te testezi regulat pentru BTS dacă faci sex neprotejat sau dacă ai parteneri multipli

Unele BTS nu prezintă niciun fel de simptome sau simptomele nu apar ani la rând după ce ai fost expus(a) la acea boală. Unele BTS au simptome similare cu infecțiile cu anumite ciuperci microscopice, precum candidoza vaginală, sau cu infecțiile urinare și astfel este posibil să confunzi simptomele cu ale altor afecțiuni. Testarea regulată pentru depistarea BTS îți va spune imediat dacă te-ai molipsit și dacă ai o boală cu transmitere sexuală și astfel vei putea începe tratamentul cât mai curând posibil.

5. Netratate, BTS pot duce la probleme de sănătate, complicații și dificultăți cu sarcinile

Fără un tratament corespunzător, unele BTS pot cauza infertilitate, pot duce la boală inflamatorie pelvină sau îți pot crește riscul de a avea o sarcina ectopică (extrauterină). Sifilisul netratat poate duce la orbire, paralizie și la afectarea creierului. HPV poate duce la cancerul de col uterin și la alte tipuri de cancer. Femeile cu BTS au un risc mai mare de a avea un copil cu o notă mică la naștere, infecții și alte complicații.

6. BTS pot fi transmise la copilul nenăscut

Mamele infectate cu BTS pot da mai departe infecția copilului lor, fie încă din timpul sarcinii, când este în pântece, fie pot transmite boală după naștere.

7. Femeile sunt mai predispuse să ia o BTS decât bărbații

Din cauza anatomiei femeii, persoanele de sex feminin se molipsesc mai des de BTS, comparativ cu bărbații. Organele genitale ale femeii sunt mai subțiri, au un mediu mult mai umed și sunt mai predispuse la infecții, decât cele ale bărbaților. Pentru că simptomele sunt greu de observat, femeile nu sunt diagnosticate așa de des, fie pentru că BTS este asimptomatică, fie pentru că simptomele nu sunt ușor observabile. De exemplu, penisul este mai accesibil și mai vizibil decât vaginul și colul uterin al unei femei.

Factori de risc

Oricine este sexual activ riscă un anumit grad de expunere la BTS. Factorii care pot crește acest risc includ:

• Relații sexuale neprotejate. Penetrarea vaginală sau anală de către un partener infectat care nu poartă prezervativ din latex crește semnificativ riscul de apariție a BTS. Utilizarea necorespunzătoare sau neconcordantă a prezervativelor poate crește, de asemenea, riscul.

• Sexul oral poate fi mai puțin riscant, dar infecțiile pot fi transmise în continuare fără prezervativ.

• Contact sexual cu mai mulți parteneri. Cu cât ai contacte sexuale cu mai mulți oameni, cu atât riscul este mai mare.

• Un istoric de BTS.

• Agresiuni sexuale. Evitarea unui viol sau a unei agresiuni este dificilă, dar este important să consulți un medic cât mai curând posibil pentru a primi tratament și sprijin emoțional.

• Utilizarea abuzivă a alcoolului sau consumul de droguri recreative. Utilizarea abuzivă a substanțelor îți poate inhiba judecata, făcându-te mai dispus să participi la activități riscante.

• Injectarea drogurilor. Împărțirea acului răspândește multe infecții grave, inclusiv HIV, hepatita B și hepatita C.

• Vârsta. Jumătate din noile BTS apar la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Metode de prevenție

Există mai multe modalități de a evita sau reduce riscul unei boli cu transmitere sexuală.

• Abstinența. Cel mai eficient mod de a evita o BTS este să nu faci sex.

• Asigură-te că partenerul tău nu este infectat. Rămâi într-o relație pe termen lung în care faci sex doar cu partenerul tău și niciunul dintre voi nu este purtător al vreunei BTS.

• Așteaptă și testează-te. Evită contactul vaginal și anal cu noi parteneri până când ați fost testați amândoi pentru BTS. Sexul oral este mai puțin riscant, dar folosiți un prezervativ din latex pentru a preveni contactul între membranele mucoase orale și genitale.

• Vaccinează-te. Vaccinarea este, de asemenea, eficientă în prevenirea anumitor tipuri de BTS. Vaccinurile sunt disponibile pentru prevenirea papilomavirusului uman (HPV), hepatitei A și hepatitei B.

• Folosiți prezervative în mod consecvent și corect. Utilizați un nou prezervativ din latex pentru fiecare act sexual, fie oral, vaginal sau anal. Nu folosiți niciodată un lubrifiant pe bază de ulei, cum ar fi vaselina, cu prezervativ din latex.

• Prezervativele din membrane naturale nu sunt recomandate deoarece nu sunt eficiente în prevenirea BTS. De asemenea, reține că, deși prezervativele din latex reduc riscul de expunere la majoritatea BTS, acestea oferă o protecție mai mică pentru BTS care implică răni genitale expuse, cum ar fi HPV sau herpes.

• Formele contraceptive de tipul pastilelor anticoncepționale sau dispozitivele intrauterine nu protejează împotriva BTS.

• Nu consumați alcool în exces și nu consumați droguri. Dacă sunteți sub influența lor, este mai probabil să vă asumați riscuri sexuale.

• Comunică. Înainte de orice contact sexual, comunică cu partenerul tău despre practicarea unui sex sigur. Asigură-te că vă puneți de acord cu privire la activitățile sexuale pe care le veți face.

• Ia în considerare circumcizia masculină. Pentru bărbați, există dovezi că circumcizia poate ajuta la reducerea riscului de a contracta HIV de la o femeie cu HIV cu până la 60%. Circumcizia masculină poate ajuta, de asemenea, la prevenirea transmiterii HPV genitale și a herpesului.

Tratament boli cu transmitere sexuală

BTS cauzate de bacterii sunt, în general, mai ușor de tratat. Infecțiile virale pot fi ameliorate, dar nu întotdeauna vindecate.

Dacă ești gravidă și ai o BTS, tratamentul imediat poate preveni sau reduce riscul de infectare a copilului.

Tratamentul pentru BTS constă de obicei în una dintre următoarele, în funcție de infecție:

• Antibiotice. Antibioticele, adesea într-o singură doză, pot vindeca multe infecții bacteriene și parazitare cu transmitere sexuală, incluzând gonoreea, sifilisul, chlamydia și trichomoniaza. De obicei, vei fi tratat pentru gonoree și chlamydia în același timp, deoarece cele două infecții apar adesea împreună. Odată ce începi tratamentul cu antibiotice, este necesar să îl și termini. Dacă crezi că nu poți lua medicamentele conform prescrierii, spune-i medicului tău, poate găsește pentru tine un tratament mai scurt și mai simplu.

În plus, este important să te abții de la sex până la șapte zile după ce ați terminat tratamentul cu antibiotice și orice leziuni s-au vindecat. Experții sugerează, de asemenea, ca femeile să fie retestate în aproximativ trei luni, deoarece există șanse mari de reinfectare.

• Medicamente antivirale. Dacă ai herpes sau HIV, ți se va prescrie un medicament antiviral. Vei avea mai puține recurențe ale herpesului dacă iei zilnic terapie supresivă cu un medicament antiviral pe bază de rețetă. Cu toate acestea, este încă posibil să-i dai herpes partenerului.

Medicamentele antivirale pot ține sub control infecția cu HIV mulți ani. Dar vei purta în continuare virusul și îl poți transmite, deși riscul este mai mic.

Cu cât începi mai repede tratamentul pentru HIV, cu atât este mai eficient. Dacă iei medicamentele exact așa cum ți s-a recomandat, este posibil să reduci încărcătura virală din sânge, astfel încât să fie greu detectată.

Reține!

Dacă ai avut în trecut o BTS, întreabă-ți medicul la cât timp după tratament trebuie să fii retestat. Acest lucru te va asigura că tratamentul a funcționat și că nu ai fost reinfectat.

vineri, 5 noiembrie 2021279
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Scumpiri URIAȘE pentru români! A fost făcut anunțul oficial: Majorări de 80%
Comentarii

02relu(22 oct 11:17)
madalina m de la primarie cernavoda se arde in scoica cu chiloti cu tot..... si previne BTS .
mai mult...Sănătate
4 dec 00:00SănătateAjută zincul la tratarea răcelilor?

Un nou studiu publicat în BMJ Open se adaugă la dovezile că zincul ar putea fi eficient împotriva infecțiilor...10

4 dec 00:00SănătateUleiul de porumb: sănătos sau nu?13
4 dec 00:00SănătateAnalize care vizează nivelul de vitamine și minerale din organism13
4 dec 00:00SănătatePlasmafereza: ce este și când e necesară?

Plasmafereza este o procedură medicală menită să îndepărteze o parte din plasma din sânge. Practic, plasma...11

4 dec 00:00SănătateRafila: Deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID privesc statele membre UE16
4 dec 00:00Sănătate13 trucuri pentru a renunța la fumat10
4 dec 00:00SănătateRafila: Nu trebuie să lăsam garda jos dacă au scăzut cazurile de COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel la responsabilitate pentru respectarea normelor de...13

4 dec 02:08SănătateCoronavirus - ECDC: Varianta Omicron riscă să devină dominantă în UE în lunile următoare154
4 dec 02:08SănătateMarea Britanie anunță că a APROBAT un tratament împotriva Omicron239
4 dec 02:09SănătateOxidul de etilenă, cancerul din hrana românilor

De 1200 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă dintr-un produs alimentar fabricat în...1016

4 dec 02:07SănătateAlexandru Rafila vrea să introducă și testarea în certificatul verde557
4 dec 02:08SănătateStudiu: Trecerea printr-o formă gravă de COVID-19 crește riscul de deces în anul următor574
Vremea
5° - 6.1° sâmbătă, 4 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 79%
Vânt: 7.53 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 dec 00:00SportFotbal: Michael Carrick şi-a anunţat plecarea de la Manchester United după victoria cu Arsenal

Michael Carrick, antrenorul interimar al echipei engleze de fotbal Manchester United, şi-a anunţat plecarea de la...15

4 dec 00:00SportEmma Răducanu, Adam Peaty şi naţionala de fotbal a Angliei, laureaţii premiilor SJA

Jucătoarea de tenis Emma Răducanu, câştigătoarea turneului US Open, şi înotătorul Adam Peaty, campion olimpic la...12

4 dec 00:00SportTenis: Medvedev şi Rublev au propulsat Rusia în semifinalele Cupei Davis

Echipa masculină de tenis a Rusiei a fost propulsată în semifinalele Cupei Davis de cei doi jucători ai săi din top...15

4 dec 00:00SportHorst Eckel, ultimul supravieţuitor al echipei Germaniei, campioană mondială în 1954, a murit

Horst Eckel, ultimul supravieţuitor al echipei Republicii Federale Germania, campioană mondială în 1954, a decedat...11

Local
4 dec 23:01LocalCONTRABANDIST cu 'EXPERIENŢĂ', ÎNCARCERAT la POARTA ALBĂ

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat, la data de 2 decembrie a.c., un bărbat,...156

4 dec 22:58LocalConsilierii locali din Valu lui Traian, convocați în ședință

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui...218

4 dec 23:00LocalDGAS începe selecția pentru proiectul 'Servicii socio-medicale pentru persoanele vârstnice'

253

4 dec 23:00LocalÎPS Teodosie, despre certificatul verde: E mai rău decât în comunism. Poți să omori omul cu vaccinul!

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie naște o nouă controversă după discuțiile dintre liderii cultelor din...399

4 dec 23:00LocalBEAT şi fără PERMIS, PRINS la PLIMBARE prin TUZLA

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Tuzla au identificat un bărbat, de 53 de ani, care a condus un autoturism...269

4 dec 23:00LocalAMENZI pe BANDĂ RULANTĂ la Constanța pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie

La data de 2 decembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au desfășurat activități pe...225

4 dec 22:58LocalCovid-19 la Constanța: 57 de NOI CAZURI de INFECTARE; INCIDENȚA, în SCĂDERE

Până vineri, 3 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.783.630 de cazuri de infectare cu noul...509

4 dec 22:59LocalDeșeurile trebuie depozitate în spații special amenajate

Pentru a menține curățenia în oraș este nevoie ca fiecare dintre noi să contribuie depozitând deșeurile, în...183

4 dec 00:05LocalAPEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR

2554

Politică
4 dec 19:41PoliticăNicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA pentru MITĂ

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, respectiv al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată...225

4 dec 19:42PoliticăMinistrul Muncii: "Nu avem o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor. Avem o lege"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut vineri, după ședința de Guvern, precizări despre recalcularea pensiilor,...284

4 dec 19:42PoliticăGuvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

137

4 dec 19:42PoliticăNicolae Ciucă: Suntem în urmă cu implementarea PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că executivul este în urmă cu...138

3 dec 22:52PoliticăFlorin Cîțu, despre numirea unui condamnat penal ca secretar general al Guvernului

Marcel Ciolacu a anunțat că Marian Neacșu este propunerea lui pentru funcția de secretar general al Guvernului!...487

4 dec 19:42PoliticăCîțu, amenințări voalate la adresa PSD: 'Noi nu ne retragem de la guvernare, că avem premierul'

483

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3227

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1874

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1515

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4952

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2391

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2430

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1794

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3566

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3241

Monden
4 dec 00:00MondenLegendara trupă Iron Maiden, în concert la Bucureşti

Trupa britanică Iron Maiden va concerta la Bucureşti pe 26 mai 2022, anunţă organizatorii, Metalhead şi Best Music...15

4 dec 00:00MondenKiss va concerta în premieră în România, în 2022, în cadrul Festivalului Rock The City

Două legende ale muzicii rock, trupele Kiss şi Whitesnake, ambele aflate în turnee de adio, vor concerta în România...12

4 dec 00:00MondenCasa din filmul „Singur acasă“ poate fi închiriată pentru 25 de dolari

13

4 dec 00:00MondenMuzicianul Carlos Santana şi-a anulat mai multe concerte în urma unei operaţii la inimă

Muzicianul Carlos Santana a anunţat că e nevoit să anuleze mai multe concerte programate în Las Vegas în urma unei...12

4 dec 00:00MondenMeghan Markle a câştigat bătălia juridică cu tabloidul Mail on Sunday în procesul de încălcare a vieţii private

Justiţia britanică i-a dat câştig de cauză, joi, lui Meghan Markle, soţia prinţului Harry, respingând apelul...13

4 dec 00:00MondenImaginile cu blănuri naturale vor dispărea din toate ediţiile revistei de modă ELLE

15

Mapamond
4 dec 00:00MapamondAproape 54.000 de noi cazuri de COVID-19 în Marea Britanie. 42 de infectări cu Omicron

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a înregistrat în ultimele 24 de ore 53.945 de noi cazuri de...12

4 dec 00:00MapamondUE şi SUA şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile unilaterale ale Chinei

Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat joi, într-o declaraţie comună, puternica îngrijorare faţă de...13

4 dec 00:00MapamondCoronavirus: Biden cere depăşirea diviziunilor politice

10

4 dec 00:00MapamondTurcia cere Consiliului Europei să evite orice decizie împotriva sa

Ankara a cerut joi seară Consiliului Europei să se abţină de la orice decizie împotriva sa, potrivit unui comunicat...12

4 dec 00:00MapamondCoronavirus: Spania confirmă prima infectare cu varianta Omicron prin transmitere comunitară

Autorităţile spaniole au confirmat joi primul caz de COVID-19 cu varianta Omicron prin transmitere comunitară, în...12

4 dec 00:00MapamondMexic: Nouă deţinuţi eliberaţi dintr-o închisoare luată cu asalt de bărbaţi înarmaţi

Nouă deţinuţi au fost eliberaţi dintr-o închisoare mexicană când aceasta a fost luată cu asalt de bărbaţi...13

4 dec 00:00MapamondDosarul nuclear iranian: Premierul israelian Naftali Bennett a cerut SUA stoparea imediată a negocierilor cu Teheranul

Premierul israelian Naftali Bennett a cerut joi Statelor Unite să pună capăt imediat negocierilor privind programul...12

4 dec 00:00MapamondCanada: 22,5 grade Celsius în decembrie, un nou record de căldură în vestul ţării

După ce a stârnit îngrijorări la nivel global prin temperaturile record din vară, o regiune din vestul Canadei a...12

4 dec 00:03MapamondEmmanuel Macron vrea ca Parlamentul European să decidă în locul parlamentelor naționale

560

Sănătate
4 dec 00:00SănătateRafila: Nu trebuie să lăsam garda jos dacă au scăzut cazurile de COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel la responsabilitate pentru respectarea normelor de...13

4 dec 02:08SănătateCoronavirus - ECDC: Varianta Omicron riscă să devină dominantă în UE în lunile următoare

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 riscă să devină dominantă în Europa în ''lunile următoare'' dacă...154

4 dec 02:08SănătateMarea Britanie anunță că a APROBAT un tratament împotriva Omicron

239

4 dec 00:00SănătatePlasmafereza: ce este și când e necesară?

Plasmafereza este o procedură medicală menită să îndepărteze o parte din plasma din sânge. Practic, plasma...11

4 dec 00:00SănătateRafila: Deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID privesc statele membre UE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID...16

4 dec 00:00Sănătate13 trucuri pentru a renunța la fumat

Fumatul este un obicei nociv, care afectează sănătatea pe termen lung. Hai să vedem cum poți renunța la acest...10

4 dec 02:09SănătateOxidul de etilenă, cancerul din hrana românilor

De 1200 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă dintr-un produs alimentar fabricat în...1016

4 dec 02:07SănătateAlexandru Rafila vrea să introducă și testarea în certificatul verde

Ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, spune că, în opinia lui, certificatul verde trebuie să includă toate cele...557

4 dec 02:08SănătateStudiu: Trecerea printr-o formă gravă de COVID-19 crește riscul de deces în anul următor

574

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT