REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

7 semne că te suprasoliciți la sală

7 semne că te suprasoliciți la sală

Replica API 19 septembrie 2020 | 00:00 1028

Atunci când începi o rutină de sport nouă, poate fi tentant să te suprasoliciţi, din mai multe motive: poate fi vorba de bucuria şi curiozitatea unui lucru nou, dorinţa de a-ţi demonstra că eşti în stare sau, pur şi simplu, adrenalina antrenamentului. În orice caz, pe măsură ce intensifici antrenamentele de sport sau le creşti durata sau frecvenţa, organismul tău va încerca să dea din ce în ce mai mult.

În timp ce un impuls de motivaţie este oricând binevenit, poate presupune, în acelaşi timp, un nivel de stres prea mare pentru corpul tău, fără ca tu să îţi dai seama, decât atunci când semnele de surmenare sunt, deja, instalate, scrie doc.ro.

Fiecare dintre noi are o limită cu privire la intensitatea şi durata unui antrenament, iar depăşirea acesteia poate avea consecinţe neplăcute care pot dăuna sănătăţii. Pentru a-ţi atinge scopul, este important să îţi iei şi zile de pauză. Perioadele de repaus permit organismului să îşi reîncarce bateriile, pentru a performa corespunzător la următorul antrenament, dar contribuie şi la tonifierea şi fortifierea musculară.

Cum poţi preveni surmenarea organismului înainte ca simptomele de suprasolicitare să se instaleze? Mai jos regăseşti 7 semne des întâlnite ale suprasolicitării prin sport.

1. Dureri în piept sau senzaţie de respiraţie tăiată

Dacă resimţi o durere în piept atunci când depui efort sau simţi că ţi se taie respiraţia, este foarte important să faci o pauză de la sală. Dacă ţi se întâmplă acest lucru în timpul unui antrenament, opreşte-te din ceea ce faci şi ia o pauză de câteva minute, pentru ca să îţi aduci la normal ritmul respiraţiei, pulsul şi bătăile inimii.

2. Accidentări involuntare în timpul antrenamentului

Loviturile din timpul antrenamentelor sunt, adesea, rezultatul unei suprasolicitări care duce la dezechilibre musculare. Atunci când aceste dezechilibre apar, vei remarca faptul că nu îţi poţi menţine echilibrul, în anumite poziţii, la fel de bine ca atunci când eşti odihnită sau, din contră, execuţi anumite mişcări într-o postură foarte încordată, iar ambele situaţii pot duce la accidentări involuntare. Din acest motiv, este important ca antrenamentele să fie axate pe tonifierea tuturor grupelor de muşchi. De multe ori, avem tendinţa să ne concentrăm efortul pe anumite părţi ale corpului pe care ni le dorim mai bine definite, cum ar fi abdomenul, picioarele şi fesierii, dar nu trebuie să uităm că şi muşchii spatelui sau ai braţelor au nevoie de exerciţiu, pentru a obţine o siluetă armonioasă. Aşadar, poţi lucra pe grupe de muşchi diferite, de la un antrenament la altul, dar ai grijă să nu neglijezi nicio parte a corpului. În felul acesta, vei căpăta stabilitate musculară. În plus, prin odihnă poţi evita apariţia dezechilibrelor musculare şi, astfel, scădea riscul de accidentare.

3. Tahicardie

Tahicardia se referă la creşterea frecvenţei bătăilor inimii cu peste 90 de pulsaţii pe minut şi apare foarte des în timpul antrenamentelor intense. Cu toate acestea, dacă ai episoade de tahicardie în afara orelor de sport, înseamnă că este timpul să iei o pauză. Simptomele tahicardiei sunt palpitaţiile însoţite de stare de indispoziţie generală şi, uneori, sincope la nivelul bătăilor inimii.

4. Febră musculară prelungită

Febra musculară poate apărea oricând, chiar şi în rândul sportivilor de performanţă, şi este un fenomen absolut normal. Cu toate acestea, atunci când simptomele de febră musculară se resimt pe parcursul a mai mult de 4-5 zile, poate fi un semn că este nevoie să scazi din intensitatea sau frecvenţa orelor de sport.

5. Scădere în nivelul de performanţă la antrenamente

Atunci când este suprasolicitat, corpul îţi va trimite semnale pentru a te avertiza de faptul că e nevoie de o pauză. Unul dintre aceste semne este scăderea randamentului în timpul orelor de sport. Chiar dacă ai avut parte de un somn odihnitor cu o noapte înainte, 8 ore de somn nu vor compensa pentru oboseala acumulată în săptămâni sau chiar luni de antrenament intens.

6. Stare de oboseală cronică sau apatie

Oboseala fizică se poate transfera către psihic, afectându-ţi chiar puterea de concentrare, performanţa la muncă şi memoria, şi îţi poate influenţa tonusul general. Dacă remarci aceste simptome, este recomandat să răreşti frecvenţa antrenamentelor şi să iei un supliment nutraceutic pentru sport, care să îţi dea energie şi să îţi protejeze ligamentele şi articulaţiile.

7. Lipsa poftei de mâncare

Atunci când eşti foarte obosită după o zi lungă şi grea, se întâmplă să nu îţi fie foame deloc, chiar dacă nu ai mâncat mare lucru pe parcursul zilei. Acelaşi efect îl are şi surmenarea constantă a organismului prin prea mult sport. Dacă remarci o scădere în apetit mai multe zile la rând, ia în calcul ideea unei mici pauze de la sport.

Măsuri de prevenţie a surmenajului sportiv

Pentru a putea evita suprasolicitarea la sală, iată câteva metode simple şi eficiente de a-ţi menţine organismul în parametri optimi.

Alternează orele de antrenament intens cu ore mai puţin solicitante, precum yoga, pilates, stretching sau înot.

Ai grijă să dormi suficient, preferabil în acelaşi interval orar. În timpul somnului, masa musculară se repară şi se dezvoltă, aşadar este recomandat să acorzi atenţie igienei de somn, la fel cum acorzi atenţie regimului alimentar şi activităţii fizice.

Hidratează-te din plin. Dacă nu obişnuieşti să bei suficientă apă, fă un efort conştient pentru a te hidrata. De exemplu, pune un pahar de apă în zonele din casă în care petreci cel mai mult timp şi investeşte într-o sticlă de apă reutilizabilă pe care să o iei cu tine la birou sau în oraş. Dacă nu îţi place apa în mod deosebit, optează pentru apă aromată cu busuioc sau fructe, pentru ceai sau pentru apă de cocos, care este bogată în electroliţi şi potasiu.

Acordă-ţi momente de relaxare în fiecare zi. Fie că e vorba despre o baie înainte de culcare, de un somn de 20 minute la prânz sau, pur şi simplu, de câteva minute de nefăcut nimic după o activitate mai solicitantă, ai grijă să te odihneşti ori de câte ori simţi nevoia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102