REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

7 uleiuri esențiale utile în răceală și gripă

7 uleiuri esențiale utile în răceală și gripă

Replica API 20 ianuarie 2021 | 00:00 1051

Când ești răcit sau ai gripă, cel mai bine e să te odihnești și să bei lichide multe (apă, ceaiuri, supe calde făcute în casă). Dar știai că și anumite uleiuri esențiale îți pot fi de folos în combaterea răcelii și a gripei?

Sursă foto: Shutterstock

În majoritatea cazurilor de răceală și de gripă, îngrijirea înseamnă să te odihnești la pat și să aștepți ca infecția virală să-și urmeze cursul până ce virusul este eliminat din corp. O metodă eficientă de autoîngrijire, poate mai puțin știtută, este utilizarea uleiurilor esențiale fie prin inhalare, fie prin masaj, fie prin aromaterapie, scrie doc.ro.

Aceste uleiuri puternic parfumate pot ajuta la atenuarea simptomelor răcelii și gripei, în special prin eliberarea pasajelor nazale și prin reducerea tusei sau a durerilor de cap. Unele uleiuri pot avea beneficii antivirale pentru a ajuta la tratarea infecțiilor și la reducerea febrei, altele au și proprietăți antibacteriene.

Cum se utilizează uleiurile esențiale în caz de răceală sau gripă?

Inhalarea este cel mai benefic mod de a folosi uleiurile esențiale pentru gripă. Poți inhala uleiuri esențiale mirosind, pur și simplu, recipientul deschis sau adăugând câteva picături de ulei pe o bucată de vată sau pe o batistă. Această metodă ajută la curățarea pasajelor nazale, astfel încât să reduci congestia și să poți respira mai bine. Uleiurile te pot ajuta, de asemenea, să ai un somn mai odihnitor.

De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei esențial într-o lampă de aromaterapie în care ai pus apă sau poți dilua câteva picături de ulei esențial într-un alt ulei, numit „purtător” (poate fi de măsline, de cocos, de migdale dulci etc.) și adaugi amestecul în apa de baie.

Uleiul esențial poate fi folosit și pentru masarea capului, a gâtului sau a picioarelor, după ce a fost diluat într-un ulei purtător sau pentru inhalații (într-un castron mare cu apă fierbinte, pui 5-6 picături de ulei esențial și inhalezi abur pentru 5-10 minute).

Avantajele uleiului esențial în răceală și gripă depind de tipul de ulei și de modalitatea de utilizare. De exemplu, mentolul și efectele de răcire ale uleiului de mentă pot funcționa mai bine printr-un masaj pe piept decât într-o lampă de aromaterapie (atenție, nu uita să-l diluezi într-un ulei purtător! Pui 2-3 picături de ulei esențial într-o lingură de ulei purtător).

Ce uleiuri esențiale poți folosi când ești răcit sau ai gripă?

1. Ulei de lămâie

Dacă ai o răceală sau te confrunți cu o durere în gât, uleiul esențial de lămâie este un bun remediu la domiciliu. Acest ulei curăță pasajele nazale și permite o respirație ușurată. Se recomandă să îl folosești într-o lampă de aromaterapie, aprinsă în camera în care te odihnești. Proprietățile calmante ajută la relaxarea mușchilor gâtului, dar și a psihicului.

2. Ulei de mentă

Menta reduce tusea, sinuzita și infecțiile gâtului. Un mic studiu a analizat aplicarea topică a unei soluții de mentol de 10% pentru tratamentul migrenei și a descoperit că, aplicată pe frunte și tâmple, soluția a atenuat durerile de cap. Alte cercetări au arătat că uleiul de mentă reduce dificultățile de înghițire și combate infecția din gât.

3. Ulei de cimbru

Acest ulei are activitate antibacteriană și ajută la combaterea infecțiilor respiratorii. Conținutul de timol¹ din uleiul de cimbru are proprietăți antispastice. Când a fost amestecat cu primulă, uleiul esențial de cimbru s-a dovedit a fi eficient în reducerea tusei și reducerea duratei infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răceala obișnuită.

4. Ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt reduce febra și ajută la combaterea virusurilor. Prin inhalarea aburului cu ulei de eucalipt adăugat se poate atenua sinuzita. Uleiul nu numai că reduce mucusul, ci ajută la slăbirea acestuia, astfel încât să poată fi eliminat mai ușor.

5. Ulei de arbore de ceai (tea tree)

Acest ulei inhibă bacteriile și combate infecțiile. Este util în caz de tuse, congestie bronșică și dureri în gât. Studiile arată că uleiul esențial de arbore de ceai poate inhiba intrarea virusului gripal în celula gazdă. Se recomandă a fi folosit în inhalații.

6. Ulei de muşeţel

Mușețelul atenuează simptomele de răceală și gripă, datorită proprietăților antiinflamatoare și calmante. Se recomandă a fi utilizat în inhalații (într-un vas cu apă fierbinte se pun câteva picături de ulei esențial de mușețel și se inhalează aburul pentru 5-10 minute).

7. Ulei de scorțișoară

Acest ulei are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice. Se poate folosi în lampa de aromaterapie, în apa de baie (10 picături pot fi amestecate cu spuma de baie, apoi se lasă să curgă apă fierbinte peste ele) sau pentru a masa pieptul (diluat într-un ulei purtător).

Riscuri și avertismente privind utilizarea uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale sunt extrem de puternice. Nu îți administra uleiuri esențiale pe cale orală decât dacă ai acordul medicului. De asemenea, nu le folosi pe piele ca atare, ci doar diluate. Dacă nu le diluezi, acestea pot irita pielea, ochii și plămânii. Uleiurile esențiale se pot combina cu uleiuri purtătoare precum cel de cocos, de avocado, de migdale etc. Înainte de a pune amestecul pe o suprafață mai mare de piele, fă un test pe interiorul antebrațului pentru a verifica dacă există sensibilitate la uleiul respectiv.

Asigură-te că îți cumperi uleiurile esențiale dintr-o sursă de încredere (cum ar fi magazinele naturiste acreditate) și că sunt în recipiente de sticlă. Cele din plastic cresc riscul de contaminare și scad durata de valabilitate a uleiului.

Se recomandă ca femeile însărcinate și care alăptează să evite utilizarea uleiurilor esențiale, deoarece nu există suficiente cercetări despre siguranța acestora. În doze mari, pot fi toxice.

Există cercetări limitate privind uleiurile esențiale și gripa, în special la om. Unele studii arată că anumite uleiuri esențial au proprietăți care pot combate virusurile, pot atenua simptomele gripei și pot crește confortul în timpul bolii.

Un studiu² din 2010 a analizat un amestec comercial de ulei esențial de cuișoare, portocale sălbatice și scorțișoară. Aplicarea sa a redus particulele virale in vitro cu 90%. Amestecul de ulei a scăzut, de asemenea, infecția. O analiză din 2014 a uleiurilor esențiale a recunoscut beneficiile pentru sănătate ale acestora. De asemenea, s-au observat proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale și alte proprietăți care pot avea aplicații pentru medicina umană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920