REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Consulatul rus la Constanţa ne vorbeşte despre „minciună cinică”

70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Consulatul rus la Constanţa ne vorbeşte despre „minciună cinică”

Replica API 9 mai 2015 | 19:08 259

Comemorare

Comemorare

În aceste zile aniversăm şapte decenii de la încheierea celei mai crude conflagraţii mondiale, în care zeci de milioane de morţi pe aproape toate continentele au fost „necesari” pentru a da omenirii mai departe exemplul de „aşa, nu!”. În urmă cu 70 de ani, presa vremii trâmbiţa sfârşitul totalitarismului, ceea ce s-a dovedit a fi o furtună într-un pahar cu apă. Din contră, totalitarismul a prins un nou contur, prin forma sa cunoscută sub numele de comunism.

Vineri, la Cimitirul Central, consulatul Federaţiei Ruse a organizat o acţiune de comemorare a ostaşului sovietic, care a „eliberat România de sub jugul fascist”. Oficialităţile nu s-au înghesuit la eveniment, fiind prezenţi doar câţiva rezervişti, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului şi o mică delegaţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Din partea Consiliului Local Municipal a participat Valentin Ciorbea, iar din partea Consiliului Judeţean, Ecaterina Prodan.

Sluja religioasă a fost patronată de IPS Teodosie, care a luat-o „pe câmpii”, vorbind despre ostaşul sovietic, cel care „s-a jertfit pentru credinţă”, uitând că scopul Armatei Roşii a fost tocmai decreştinarea fiecărui petic de pământ pe care călca, umplând ulterior închisorile cu orice însemna reprezentant al Bisericii.

„În ajunul victoriei, zilei gloriei şi mândriei poporului nostru, zi de înalte comemorări ale generaţiei învingătoare, ne-am adunat aici, lângă monumentul soldaţilor şi ofiţerilor sovietici, ca să cinstim memoria celor căzuţi în crudul război împotriva fascismului. Probabil, nu există nici o ţară care, într-un fel sau altul, să nu fi suferit din cauza acestei tragedii. Evenimentele cele mai crude şi hotărâtoare ale acestui război inuman s-a desfăşurat pe teritoriul Rusiei. Apărarea eroică a Moscovei şi Leningradului, luptele de la Stalingrad, bătăliile de la Harkov şi Kursk au dus la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Armata Română, în etapa finală a războiului, a participat la o serie de lupte importante şi, alături de armata sovietică, a luptat împotriva jugului fascist pe teritoriul european, participând la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei. Din păcate, astăzi vedem noi încercări de a denatura evenimentele acelor ani. Minciună cinică, calomnie flagrantă a unei întregi generaţii de oameni, care s-au jertfit pentru victorie, aducând pacea pe pământ. Datoria noastră este de a duce mai departe, în timp, peste secole, adevărul despre această catastrofă teribilă. Amintire veşnică eroilor războiului. Mulţumim veteranilor războiului, care au obţinut victoria în lupte crâncene, trăiască ziua victoriei!”, a spus consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Volkov, în discursul său.

Cuvintele frumoase nu pot şterge ororile şi adevărul. După actul de la 23 august 1944, când ţara noastră a încetat colaborarea cu Germania şi a întors armele, a început epoca tragediei. Armata Roşie fie nu a fost informată, fie i s-a ordonat să nu ia în calcul armistiţiul semnat, astfel că peste 100.000 de soldaţi români au fost dezarmaţi şi trimişi în Siberia, pentru mulţi dintre ei asta însemnând ultimul drum. Majoritatea dintre ei au murit pe drum sau în lagărele de muncă îngheţate. Între 23 august şi 12 septembrie 1944, dată la care a fost semnat armistiţiul, armatele sovietice au făcut prizonieri între 130.000 – 160.000 de militari români şi au scos din ţară bunuri în valoare de 2 miliarde de dolari americani. Armata „eliberatoare” a lăsat vremii plângeri la poliţie care atestă nivel ridicat de alcoolism, care ducea la scandaluri în mijlocul nopţii, violuri, ameninţări şi împuşcături cu revolvere, furturi ş.a., cele mai multe tocmai la Constanţa!

Din plângerile vremii aflăm că „ În noaptea de 29/30 august a.c. mai mulţi soldaţi ruşi fiind în stare de ebrietate s-au dus la casa de toleranţă din str. Daciei nr. 7. Aici găsind uşile încuiate au bătut în uşi şi au tras cinci focuri de revolver prin geam găurind tavanul”, iar la domiciliul maistrului de Marină Străutu, „au intrat forţat în casă unde găsind pe soţia maistrului au sărit asupra sa voind s-o silueze, acesta opunându-se a fost muşcată de mâini şi trasă de păr. I-a luat din casă o centură cu diagonală şi revolverul soţului precum şi un portofel cu suma de 1.000 de lei circa. În timpul când au intrat în curte au tras două focuri de revolver”. O altă notă a Direcţiei Generală a Poliţiei consemnează că „ofiţerul de port Radulian din serviciul Căpităniei Portului Constanţa a fost înjunghiat pe strada Carol în dreptul restaurantului Princiar de către ostaşi sovietici” şi, în aceeaşi noapte, „pe strada Traian în faţa Gărei, la capătul scărilor care coboară spre Port a fost împuşcat mortal un elev plutonier din Marina Regală Română”. Pe 31 septembrie, Nichifor Papucioc raporta către Detaşamentul de gardieni publici că în noaptea respectivă „au venit domni ofiţeri ruşi pentru a le da noi prostituate, ameninţându-mă cu pistolul”, iar poliţia Medgidia făcea un raport privind furtul de benzină de către ostaşii eliberatori sovietici. Chestura Poliţiei Constanţa raporta că aceeaşi coloană „s-a dus la moşia lui Gheorghe Bulea în Medgidia şi, sub ameninţarea cu arme a servitorilor, după ce mai întâi au tras focuri de armă, au furat şapte cai. De asemenea, de la moşia domnului colonel Mircea Dobre s-a ridicat doi cai, una căruţă şi hamuri”. Pe 11 noiembrie 1944, un soldat sovietic a terorizat un cartier din Constanţa. Beat fiind, trăgea focuri de armă şi intra din casă în casă, în căutare de bani şi ceasuri.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367