REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

8 efecte ale întreruperii anticoncepționalelor

8 efecte ale întreruperii anticoncepționalelor

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 1067

Întreruperea utilizării de anticoncepționale poate genera unele schimbări în corpul femeii, cum ar fi pierderea sau creșterea în greutate, menstruația întârziată, crampe și agravarea simptomelor premenstruale și, desigur, crește riscul de sarcină.

Aceste simptome se instalează pentru că organismul are nevoie de o perioadă de readaptare la modificările hormonale. Contraceptivul poate fi oprit în orice moment, dar, de preferință, după ce s-a terminat folia lunară, pentru a avea un control mai bun asupra ciclului menstrual, scrie doc.ro.

Efectele încep să se facă simțite la aproximativ 2 săptămâni după întreruperea medicamentului, atunci când organismul resimte lipsa hormonilor artificiali și începe să producă hormonii feminini în mod natural și pot varia ca intensitate, în funcție de fiecare femeie și de tipul de contraceptiv utilizat.

Astfel, principalele efecte ale întreruperii tratamentului cu anticoncepționale sunt:

1. Schimbarea greutății

Este cunoscut faptul că hormonii utilizați pentru contracepție pot determina retenție de lichide, cu intensitate variabilă în funcție de fiecare tip, deci este comună slăbirea după oprire. Pe de altă parte, oprirea contraceptivelor poate provoca oscilații majore în starea de spirit și de asemenea, se poate înregistra și o creștere în greutate din cauza sporirii apetitului, refuzului de a practica activități fizice și poftei de dulciuri.

Ce să faci: ideal este să adopți o dietă sănătoasă, bogată în calciu, vitamina B6 și magneziu, cum ar fi legume, fructe, pește și cereale integrale, care ajută organismul să reechilibreze nivelurile de hormoni și eliminarea toxinelor, care cresc retenția de lichide și afectează bună dispoziție. Activitatea fizică este esențială pentru a îmbunătăți circulația, arderea grăsimilor și reglarea apetitului.

2. Dereglările menstruale

După oprirea utilizării contraceptivelor, ovarele au nevoie de timp pentru a începe să producă hormonii sexuali, întrucât nu sunt la fel de punctuale și constante precum administrarea hormonilor de sinteză.

Ce să faci: aceste schimbări care durează doar câteva zile, sunt de obicei normale, însă dacă întârzierea este mare, de peste trei luni, ar trebui să fie consultat medicul ginecolog pentru a face evaluări ale nivelurile de hormoni și funcției ovarelor. Trebuie să îți notezi întotdeauna datele și perioada cât a durat sângerarea, pentru a fi analizate de medic.

3. Înrăutățirea crampelor menstruale

În timpul menstruației naturale, în lipsa efectelor anticoncepționalelor, țesutul uterin se îngroașă pentru a se pregăti pentru o posibilă sarcină, cauzând crampe și creșterea fluxului sanguin în timpul menstruației.

Ce să faci: ia medicamente anti-inflamatorii, pentru a atenua simptomele crampelor și aplică și căldură în zona abdominală și regiunea lombară pentru a atenua colicile.

4. Sindromul premenstrual și modificările dispoziției

Nivelul de hormoni sexuali feminini, progesteron și estrogen produși în mod natural de ovare au o schimbare mai intensă și mai abruptă pe parcursul lunii, comparativ cu perioada când se utilizează contraceptive, de aceea este posibilă agravarea sindromului premenstrual, cu iritabilitate, tristețe, impulsivitate, modificări de somn și dureri de cap.

Ce se poate face: pentru a atenua simptomele SPM, ar trebui să apelezi la alimente liniștitoare, cum ar fi sucul sau ceaiul de fructul pasiunii, ceaiul de mușețel, 1 bucățică de ciocolată neagră, precum și exerciții de relaxare, meditație și stretching.

5. Modificări cutanate

Cele mai multe pastile scad producția de testosteron, lăsând pielea curată, uscată și porii micșorați, astfel încât atunci când vom suspenda utilizarea contraceptivelor, este foarte comun faptul ca pielea să devină mai grasă și să apară coșuri.

Ce să faci: pentru a combate tenul gras, poți utiliza unele loțiuni sau săpunuri astringente, de la farmacie, și să le folosești o dată sau de două ori pe zi. Dar când formarea de coșuri este mai intensă intervine acneea, ața că este necesar să mergi la dermatolog pentru a primi recomandarea unor loțiuni de îngrijire mai specifice, cum ar fi peroxidul de benzoil, de exemplu.

6. Creșterea părului și libidoului

În cazul contraceptivelor, limitarea producției de hormoni, inclusiv testosteron, este comună, așa că atunci când oprim utilizarea lor, producția lor naturală crește și poate apărea mai mult păr nedorit, vocea se poate îngroșa și crește libidoul.

Ce să faci: vorbește deschis cu partenerul tău despre aceste schimbări la libido. Părul nedorit poate necesita mai mult efort, epilarea poate deveni mai frecventă, dar problemele pot fi rezolvate cu ajutorul unor tehnici de îndepărtare a părului cu ceară sau IPL.

7. Cantitate crescută de secreții vaginale

Femeile pot simți că se instalează mai multă umiditate în zona intimă, care trădează o producție mai mare naturală de estrogen de către organism.

Ce trebuie să faci: acest tip de descărcare este naturală și indică faptul că ovarele funcționează bine. Poți utiliza absorbante de zi și să schimbi mai des lenjeria de corp, pentru a menține igiena și pentru a preveni proliferarea microorganismelor în regiune.

8. Chisturile ovariene

Este posibil că după întreruperea anticoncepționalelor, să reapară sindromul ovarelor polichistice, mai ales dacă femeia este supraponderală sau suferă de obezitate. Scăderea în greutate poate ameliora simptomele afecțiunii. La femeile obeze, cu tulburări ale metabolismului glucidic, medicul ginecolog poate recomanda tratamentul cu metformină, dietoterapie, sport; metformina este un tratament recomandat diabeticilor, care are că efect secundar la aceste femei și îmbunătățirea funcționalității ovarului și procesului de ovulație.

Chisturile ovariene unice, mai ales de dimensiuni mari - în jur de 4 centimetri, răspund doar o perioadă la tratamentul cu anticoncepționale, întreruperea acestora ducând la reinstalarea simptomelor, situație în care trebuie să vă adresați medicului ginecolog sau endocrinolog, care apreciază cel mai bine tipul de tratament adecvat și eventuală intervenție laparoscopică.

Cât timp durează până rămâi gravidă

Multe femei întrerup anticoncepționalele în scopul de a obține o sarcină. Timpul necesar pentru adaptarea corpului femeii la lipsa de hormoni contraceptivi poate varia, de obicei, de la câteva zile până la un an, mai ales în cazul în care utilizarea acestui medicament s-a menținut timp de mulți ani. Există alimente care pot ajuta organismul să producă propriii hormoni și substanțe nutritive, în special cele bogate în zinc, vitaminele B6, A, C, E și Omega 3, cum ar fi ouăle, peștele, broccoli-ul, ovăzul, quinoa, floarea-soarelui și avocadoul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bună am loat 2 ani de zile conceptionale și am 2 luni de când leam intrerupt cat va dura sa raman insarcinata!??
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920