REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

8 mituri despre endometrioză

8 mituri despre endometrioză

Replica API 8 iunie 2020 | 00:00 826

În ciuda creșterii conștientizării și gestionării acestei boli, unele mituri despre endometrioză încă persistă. Soluțiile eventuale posibile rămân destul de slab înțelese de către publicul larg, de către pacienți și chiar de către profesioniștii din domeniul sănătății.

Cuvântul „endometrioză” a început să circule și să devină cunoscut în ultimii ani. Dar multe concepții greșite continuă să fie asociate cu această boală, care este suficient de dificil de diagnosticat și de tratat. Cu toate acestea, una din zece femei de vârstă reproductivă este afectată de endometrioză, scrie doc.ro.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boală cronică care afectează femeile aflate la vârsta reproductivă și se caracterizează prin prezența de țesut asemănător endometrului (din punct de vedere structural și funcțional) în afara cavității uterine, cu preponderență în cavitatea abdominală, la nivelul peritoneului și a ovarelor, dar și în alte locuri precum peretele uterin (denumită adenomioză) sau în peretele abdominal.

Cele trei simptome principale ale endometriozei sunt dismenoreea (durere foarte puternică la menstruație), dispareunia (durere la contact sexual) și infertilitatea.

Cele mai frecvente concepții greșite privind endometrioza

Mitul nr. 1: Nu există un tratament care să vindece endometrioza

Unii profesioniști din domeniul sănătății consideră uneori că un diagnostic ar fi „inutil”, deoarece nu există un tratament care să vindece această boală. Cu toate acestea, multe soluții pot ajuta persoanele care suferă de endometrioză să-și reducă simptomele. Din fericire, chirurgia de excizie minim invazivă este o opțiune eficientă pentru persoanele care suferă de endometrioză.

Iar problemele legate de durere și fertilitate trebuie abordate de la caz la caz.

Mitul nr. 2: Este normal să ai crampe abdominale când ești la menstruație

Nu, o durere intensă care nu trece cu Nurofen nu este una normală și trebuie făcute investigații.

Mitul nr. 3: Durerea din pricina bolii apare numai în timpul menstruației

Majoritatea oamenilor care au auzit de endometrioză asociază durerea cu menstruația. Acest lucru se întâmplă în stadiile incipiente ale bolii, de obicei începând cu o zi sau două înainte de mentruație, deoarece inflamația se activează chiar înainte de începerea menstruației. Cu toate acestea, pe măsură ce endometrioza se dezvoltă și se răspândește, inflamația devine tot mai activă, organele afectate dezvoltă fibroză și distorsiuni, iar nervii și mușchii încep să se încordeze și devin hiperactivi. Acest lucru provoacă dureri și în afara menstruației care, dacă sunt lăsate netratate, sfârșesc prin a provoca dureri pelvine cronice.

Mitul nr. 4: Adolescentele nu sunt afectate de această boală

Este o altă informație falsă. Specialiștii spun că în ultima perioadă întâlnesc tot mai multe femei tinere care suferă de forme severe de endometrioză.

Mitul nr. 5: Endometrioza se diagnostichează greu

Diagnosticarea endometriozei nu prezintă dificultăți deosebite, cu condiția ca medicii să fie atenți la explicațiile unei femei care spune că are dureri abdominale în fiecare lună, probleme digestive în perioada menstruației și dureri foarte mari în timpul actului sexual. Aceste semne ar trebui să conducă la validarea diagnosticului cu o ecografie a abdomenului inferior și eventual cu un RMN.

Mitul nr. 6: Este nevoie de o singură operație pentru a elimina boala

Atunci când alegi să elimini endometrul din uter prin procedeu chirurgical, se recomandă prudență. Dacă pentru unele femei această tehnică funcționează și oferă o anumită liniște pentru câțiva ani, pentru altele nu funcționează pentru că endometrul se poate reface foarte repede. Într-adevăr, operația nu elimină cauza principală a endometriozei, iar țesuturile microscopice dificil de îndepărtat se pot dezvolta ulterior.

Mitul nr. 7: Sarcina vindecă endometrioza

În momentul în care femeia este însărcinată, endometrioza nu mai este supusă ciclului menstrual și, prin urmare, durerea este mai puțin prezentă. În timpul sarcinii, endometrioza este de obicei „liniștită”, nu provoacă durere, dar poate fi încă prezentă în corp. Sarcina nu este un medicament, iar simptomele revin de obicei după naștere, imediat ce hormonii revin la nivelul lor obișnuit. Nu se cunoaște cauza exactă a endometriozei.

Mitul nr. 8: Histerectomia vindecă endometrioza

Endometrioza este definită prin prezența mucoasei uterine în afara cavității uterine, pe diferite organe. Chirurgia pentru eliminarea totală sau parțială a uterului, histerectomia, poate fi oferită ca o soluție pentru femeile cu endometrioză. Dar endometrul, nu uterul, este cel care provoacă durerea. Deci există și alte tehnici de încercat înainte de a trece printr-o operație atât de radicală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614