REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

9 ani fără Jean Constantin. Ne-a lăsat roluri memorabile Patraulea, Parpanghel și Ismail

9 ani fără Jean Constantin. Ne-a lăsat roluri memorabile Patraulea, Parpanghel și Ismail

Replica API 21 mai 2019 | 00:00 550

Jean Constantin

Jean Constantin este considerat unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de filme și nu a lipsit de la nici un Revelion. Ne-a părăsit la data de 26 mai 2010, la 81 de ani. Ne este dor de Patraulea și de Ismail!

Cei mai mulți români nici nu și-ar fi închipuit vreun Revelion fără Jean Constantin. A făcut roluri uriașe în seria ”Brigada Diverse”, ”Toate pânzele sus” și în ”Nea Mărin miliardar”.

Constantin Cornel Jean este numele său real. S-a născut pe 21 august 1927, la Techirghiol. În tinerețe a fost hamal și muncitor într-o fabrică din Constanța și abia la sfârșitul anului 1957 a fost primit în nou-înființata secție de estradă în Teatrul de Stat ”Fantasio” din Constanța. Debutase de ceva timp la Casa de Cultură, dar la ”Fantasio” a fost remarcat de marii regizori ai vremii.

Jean Constantin a rămas numele ”de scenă”, deși Jean este numele de familie și nu prenumele. Marele actor a povestit de mai multe ori că provine dintr-o familie multietnică, cu șapte copii. ”Mama mea era grecoaică venită cu părinţii de la Salonic prin aproximativ 1880 şi se numea Caliopi Stavreg Zaharia”, a povestit Jean Constantin. ”Tatăl meu era român, Dumitru Jean, şi era arhitect”, spunea actorul. În plus, data din acte era greșită. Scria că s-a născut la 21 august 1928, dar corect era 1927.

Însă tenul său măsliniu a fost pus pe seama altei etni. S-a vehiculat mult timp ideea că ar fi ţigan de origine, dar actorul nu a infirmat niciodată aceste zvonuri, ci a făcut haz de ele. ”Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de ţigan şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de al lor”, spunea Jean Constantin. De altfel, reprezentanţii ţiganilor din Constanţa au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii şi că acesta era cunoscut în oraş ca grec, dar nimeni nu i-a crezut.

Jean Constantin a jucat în peste 80 de filme. A debutat în 1965, în filmul ”Procesul alb”, iar în anul următor avea să devină foarte popular după ce a interpretat rolul Parpanghel în ”Haiducii”, cu Florin Piersic și Marga Barbu în rolurile principale.

După seria ”Haiducilor lui Șaptecai”, Jean Cosntantin are rolul Patraulea din seria ”Brigada Diverse”, rol memorabil și foarte îndrăgit de români. Un alt rol de zile mari a fost Ismail, în ”Toate pânzele sus”

Filmul a fost un mare succes în epocă și se difuzează și astăzi, spre bucuria telespectatorilor nostalgici. După seria ”Haiducilor lui Șaptecai”, urmează rolul Patraulea din seria ”Brigada Diverse”, rol memorabil și foarte îndrăgit de români. Un alt rol de zile mari a fost Ismail, în Toate pânzele sus”. Au urmat alte zeci de roluri, în teatru și în film.

Inima a început să dea semne de oboseală. Benone Sinulescu a povestit de unde i s-a tras sfârșitul lui Jean Constantin.

Cu două luni înainte de a muri, Jean Constantin a trecut printr-un incident, la întoarcerea dintr-un turneu în Canada, pe aeroportul din Vancouver. ”După ce a trecut prin poarta de detectat metale, Jean a dus mâna la inimă, apoi a căzut jos ca secerat. Eram cu soţia mea, ne-am speriat teribil, ştiam că el mai suferise trei infarcturi, chiar credeam că a murit. Abia am reuşit să-l trezim din starea de leşin în care intrase. După câteva minute a zis că se simte bine şi că va face drumul până acasă”. În avion, starea actorului s-a înrăutăţit. ”Cu chiu, cu vai, am ajuns în România. Numai noi ştim cum, deoarece Jean respira foarte greu şi era tare speriat. Târziu, ne-a mărturisit că avea montat un stimulator cardiac, care îi ajuta inima să bată normal. Nu înţeleg de ce nu avea la mână o hârtie semnată de medic. Am înţeles că în situaţia lui avea interzis să treacă prin filtrul de control din aeroport. I-a făcut rău detectorul, pentru că stimulatorul s-a dat peste cap din cauza interferenţelor”, îşi aminteşte Benone Sinulescu.

Atunci a scăpat, dar în 26 mai 2010, i s-a oprit definitiv inima. L-au găsit, întins pe canapea, rudele sale, după ce au spart uşa apartamentului acestuia, îngrijorate că Jean nu răspunde.

A fost înmormântat în Cimitirul Central din municipiul Constanţa, pe aleea principală, acolo unde îşi au odihna veşnică şi alte personalităţi ale lumii culturale constănţene.

click.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce ai realizat tu in viata mai papagalule de ai tupeul sa zici ceva de jean ??? Muie tie cu cacat !!!
3
0
un pseudo actor. Sub el doar arsinel.
1
4
Un artist care si-a lasat amprenta in timp, deasupra Constantei !
4
1
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218