REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

9 surse de fier care trebuie să se regăsească în alimentația copilului

9 surse de fier care trebuie să se regăsească în alimentația copilului

Replica API 14 august 2020 | 00:00 1077

Fierul este un nutrient important, care este folosit în organism pentru a produce hemoglobină. Aceasta este o proteină ce conține fier și care se găsește în eritrocite, tot ea ajutând sângele să transporte oxigenul către toate celelalte celule din corp, scrie doc.ro.

Efectele deficitului de fier la copii

Copilașîi care au fost alăptați își iau din laptele matern o cantitate suficientă de fier, pe când sugarii hrăniți cu o formulă de lapte primesc un lapte îmbogățit cu fier.

Când copilul crește și începe să mănânce alimente solide, este posibil să nu aibă în alimentație suficiente alimente bogate în fier, iar de aici apare riscul de a suferi de o carență (lipsa) de fier. Acest deficit este cea mai întâlnită cauza a anemiei.

Deficitul de fier poate afecta dezvoltarea armonioasă a copilului și mai poate cauza și alte probleme: slăbiciune musculară, abilitățile motorii sunt întârziate, apare retragerea socială, are probleme comportamentale și probleme la învățare.

În plus, fierul este un element important pentru funcționarea sistemului imunitar, iar dacă micuțul nu are în alimentație suficient fier, el poate avea mai multe infecții, mai multe răceli, mai multe episoade de gripă.

Care este necesarul de fier pentru copii

Necesarul zilnic recomandat pentru fier poate varia în funcție de vârstă copilului. Experții subliniază că sunt recomandate aceste doze:

copiii cu vârste între 1 și 3 ani: 7 miligrame pe zi

copiii cu vârste între 4 și 8 ani: 10 miligrame pe zi.

10 alimente bogate în fier pe care ar trebui să le mănânce copilul când are între 1 și 3 ani

1. Carne slabă - Carnea de pasăre de curte și cea roșie sunt surse bune de fier, mai ales că au mari cantități de fier heme. Vită, organele și ficatul în special conțin mult fier. Și carnea de curcan este bogată în acest nutrient.

2. Cerealele îmbogățite cu fier - Alege cereale cu un conținut scăzut de zahăr, care să fie îmbogățite cu fier - de exemplu, terciul de ovăz. Prin acest tip de cereale te asiguri că cel mic are parte de suficient fier. Cantitatea exactă va varia, așa că este important să citești informațiile nutriționale de pe ambalaj.

3. Leguminoase și fasole boabe - În cazul în care copilul tău nu prea consumă carne, fasolea boabe și alte leguminoase sunt o opțiune bună. Boabele de soia, fasolea Lima, fasolea roșie și lintea, de pildă, au un conținut bogat de vitamine și minerale esențiale, printre care și fier. Năutul este un alt tip de aliment bogat în fier și îl poți folosi când prepari hummus.

4. Spanac - Legumele cu frunze de un verde închis la culoare (varză Kale, broccoli și spanacul) se numără printre cele mai bune alimente de origine vegetală care conțin fier. Pentru cel mic, poți prepară spanacul prin fierbere, iar apoi îl scurgi bine. Îl poți folosi și în combinație cu macaroanele cu brânză sau cu ouăle făcute "jumări".

5. Stafide și alte fructe deshidratate - Celor mici le plac stafidele, iar vestea bună este că fructele deshidratate îi vor asigura copilului tău o cantitate bună de fier, prevenind în același timp constipația. Alege din comerț doar acele fructe deshidratate care nu au adaos de zahăr.

6. Semințele de dovleac - Acestea conțin aproape 6 miligrame de fier la o jumătate de cană. Poți pregăti pentru cel mic o punguță cu mix de semințe și fructe, în care să îi pui: stafide, prune uscate, caise deshidratate, semințe de dovleac și semințe de floarea-soarelui (fără coajă).

7. Sucul de prune - Reprezintă unul dintre puținele tipuri de sucuri de fructe cu un conținut bogat de fier. Sucul de prune conține aproape 3 miligrame la 1 cană. Îl poți folosi și pentru a combate constipația celui mic, iar în același timp, copilul își va lua necesarul de fier pentru acea zi.

8. Tonul - Tonul de la conservă este un aliat pe care îl poți include în alimentația copilului tău, fiind un aliment săracă în calorii și sărac în grăsimi. Tonul îi oferă celui mic fier și alți nutrienți necesari, precum acizii grași Omega 3.

9. Coaja de cartof - Atunci când prepari cartofi prăjiți (doar într-o cantitate mică de ulei) sau cartofi la cuptor pentru copilul tău de până în 3-4 ani, asigură-te că lași coaja intactă. Experții spun că, de fapt, cojile conțin mare parte din nutrienții din cartof, inclusiv o cantitate mare de fier. Cartofii sunt, totodată, o sursă bună de vitamina C.

Suplimentele cu fier

În cazul în care medicul pediatru crede că micuțul tău are o anemie prin deficit de fier, el poate recomandă analize de sânge simple, iar în funcție de rezultatele testului, îi poate prescrie copilului suplimente cu fier. Respectă recomandările medicului pediatru și nu îi da doze mai mari de fier celui mic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614