REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

A 8-a amânare în dosarul Retrocedărilor. Mazăre, „amânat” câteva zile

A 8-a amânare în dosarul Retrocedărilor. Mazăre, „amânat” câteva zile

Replica API 8 iulie 2017 | 00:00 364

Radu Mazăre

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru data de 10 iulie a.c. soluționarea dosarului în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, este judecat alături de alte 36 de persoane în dosarul retrocedării plajelor și unor terenuri din Constanța. Este cea de-a 8-a amânare în acest caz.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi.

Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.

Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale. Concret, între aceste terenuri figurează: terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan), terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele), terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.

Îndeplinirea defectuoasă, de către membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a soluţionării cererilor de restituire a constat în următoarele: încălcarea, în mod repetat a dispoziţiilor Legii 10/2001 şi a acelora care reglementează proprietatea publică a statului; confirmarea în acte a unor fapte nereale; atestarea ca aparţinând municipiului Constanţa a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (plaje şi faleze). Concret, inculpaţii au încălcat dispoziţiile Legii 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate, etc.

Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează : Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri” SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism”), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient” SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group” SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Petrica chiar esti inocent dragule. Poate asa esti tu ce sa ii faci nu toate slugile au neuronul de baza.Rony citeste dragule dupa vorbeste.RESPECT MAXIM dnl-e Mazare.Slugile sa crape si sa indoape cu rahat intre ei.Astia a tot stiutori parerologi.Oameni de nimic.
1
0
Moarte usoara !!!...las o mai usor sa bmnu te trezesti ingerasi.
1
0
sper sa fie asa si sa il inchida macar pentru raul facut de a face un cartier rau famat in buricul targului
2
0
Doar pentru cunoscatori. Maine, 10 iulie, zi foarte grea pt clanul Mazare. Adio libertate!
3
0
30% din terenurile din ct si mamaia sunt ale lui prin interpusi, deja vandut o mare parte..... hotul asta si cu fratii lui ciorditori
5
0
Se constituie primaria parte civila in proces? Sunt de recuperat bani, prejudiciul creat municipiului.
6
0
Amanari si iar amanari. Halal justitie!
16
2
dar ce pe zece este alt magar de judecator pe tura,oricum daca i-l tot amana din 2007 tiganul de che mazarel ar putea murii de batranete pana se pronunta verdictul
9
1
Eu sunt cel mai tunar procuror din Constanta.Astept spagi grase de la fraieri sa nu i bag la parnaie.
6
0
Nu recuperati si prejudiciu ???
14
2
Daca judecatorilor le e frica sa dea pronuntarea, asta e.Daca era alt fraer pana acuma era demult la puscarie.Eu deja ma gandesc ca Mazare ii are pe multi la mana din magistratura, altfel nu imi explic amanarile astea pe banda rulanta
15
2
Sa murit fraierilor! mazare nu face parnaie, toti banii sunt depusi in Bitcoin , nu se atinge nimeni de el! sugeti pla .
2
18
Urat cu crengi! Hot adevarat si lacom! Tupeu la maximum! Condamnare pe masura, asta merita.
20
1
Arestat la domicilui in cartieru minunat creat de el henri coanda abonat la puiu lunar si acolo sa ramana
16
0
Drogatul asta e un frustat. Nu-i mai da nimeni de baut si de mancat moca, Gabi Stan l-a dat in gat la DNA, Pilat si Babus au sifonat si ei, curvele numai vin cu el neplatite iar prafurile sunt scumpe. La puscarie cu el si cu fratii lui, cu Edisor Martinel! Sa nu uitati golanilor de vaselina, o sa va faca viata mai usoara, naparci ce sunteti...
16
1
E nevinovat domnule ! Clar. Pensionarii il vrem inapoi . Nu mai tin mi te cine e dar il vreau inapoi.
3
10
posibi se te unga si pe tine mai draga dar in alta parte dupa stai linistit vin eu si te rezolv in bas.comentator de kkt.Cunosti dosaru sau esti parerolog si atiit
1
14
Pai cum sa il condamne cand i-a uns pe toti procurorii, judecatorii si avocatii din Constanta si Bucuresti ? Sa nu imi spuneti mie ca astia nu si-au primit partea din spagariile lui Mazare. Asta e. Toti au terenuri, vile, hoteluri prin Mamaia si Constanta. Si atunci ? Trebuia impuscat asa cum au facut cu Ceausescu !!!!
27
1
Raul este deja facut si vor dura ani pana Constanta o sa-si revina, dar ne-am facut-o cu mana noastra, noi am vrut cu ardoare acest mega escroc timp de 10 ani!!!!
29
2
Asteapta sa se voteze legea gratierii si dupa ii dau 3 ani cu suspendare mascotei de constana .Asta fac penlii isi fac legile pentru ei sa fure in contiuare.
26
0
imi aduc aminte cand handicapatul asta de mazre plangea in alegeri prin parta 6. apoi se urca pe niste blovuri sa le vopseasca. Dupa ce a ajuns primar in Constanta, bucuresteanu s-a pisat pe toti si a vandut orasul la evrei hidosi. in mod normal, mazare ar fi trebuit spanzurat si toti evreii ar fi trebuit dati afara din constanta in 24 de ore....cine ramanea aici trebuiau spanzurati si ei....
19
2
Mazare dc nu fura nu ajungea asa de controversat si nu avea notorietatea asta, daca era un om simplu cu usurinta il poti confunda cu un boschetar de poarta 6, 4 5 sau chiar unul dintre aia de la Carciuma Marinarul sau chiar Amzacea .... Un boschetar ajuns peste noapte celebru suspect de sida si narcotic ... Toate atuurile
30
0
mazare e handicapatul bagat la inaintare...evreii au distrus Constanta.
17
0
nu aveti singe in coaie asta este domnilor judecatori din ziua de azi
27
1
Nicio problema!se da cu zmeul!
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102