REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

A BĂTUT un om al străzii, dar a MINŢIT pe tot parcursul procesului. Ce au decis magistraţii

A BĂTUT un om al străzii, dar a MINŢIT pe tot parcursul procesului. Ce au decis magistraţii

Replica API 28 iunie 2016 | 00:35 190

Urmează apelul

Urmează apelul

Gheorghe Nicolae are 42 de ani, 2 copii şi este angajat în străinătate. Acesta a lovit cu pumnul un om al străzii, în zona feţei, acesta dezechilibrându-se şi fracturându-şi femurul. Însă, pe tot parcursul procesului penal, a minţit şi a precizat că nu a făcut nimic de acest gen. Pe 13 iunie a fost condamnat la 3 ani cu executare, acum urmând să se înregistreze apelul. Inculpatul este recidivist, el săvârşind infracţiunea în perioada de încercare.

În actul de sesizare s-a reţinut că, la data de 06.03.2010, inculpatul Nicolae Gheorghe, aflându-se în Eforie Nord, pe fondul unui conflict spontan, i-a aplicat cu intenţie, în zona feţei, o lovitură persoanei vătămate Năşcuţu O.C., care a căzut pe trotuar fracturându-şi femurul stâng, traumatism ce a necesitat pentru vindecare un număr de 190-200 zile de îngrijiri medicale. În fapt, potrivit rolii.ro, s-a reţinut că în data de 6.03.2010, inculpatul a plecat pe jos să ia masa de prânz la Autoservirea Berlin, împreună cu alţi colegi.

Când grupul de 5-6 persoane din care făcea parte a ajuns lângă Agenţia LOTO, inculpatul a fost abordat de persoana vătămată, care, fiind la acea vreme o „persoană fără adăpost”, i-a cerut acestuia o sumă mică de bani pentru a-şi lua medicamente. Aşa cum arată inculpatul, persoana vătămată i-a mai cerut în acest fel şi cu alte ocazii diferite sume de bani, pe care acesta i le-a şi oferit. Cu această ocazie inculpatul, care s-a oprit şi nu a mai continuat deplasarea în grup, nu a dorit să-i dea persoanei vătămate nici o sumă de bani, aspect pe care i l-a şi comunicat.

Cu toate că persoana vătămată a fost refuzată de inculpat, aceasta a insistat prin a-i cere din nou bani, fapt pentru care inculpatul, pe fondul unei stări de grabă şi de supărare cu probleme de serviciu, a împins-o pe aceasta puternic cu mâna, după cum a declarat pe tot parcursul procesului. Din cauza acestei agresiuni fizice, persoana vătămată s-a dezechilibrat şi a căzut pe trotuar, lovindu-se la şold şi rămânând la sol. Ulterior, s-a stabilit că nu a împins-o, ci a lovit-o de-a dreptul, cu pumnul, în zona feţei.

Din fişa de cazier judiciar a inculpatului reiese că acesta a fost condamnat prin sentinţa penală nr.395/P din 14.11.2007 şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.235/P din 08.05.2008 a Curţii de Apel Constanţa la o pedeapsă rezultantă 1 an şi 6 luni închisoare cu executare. La data de 21.07.2009 a fost liberat condiţionat, cu un rest rămas neexecutat de 218 zile. Prin urmare, data la care se consideră ca executată pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare este de 22.02.2010 şi, având în vedere că fapta pentru care a fost trimis în judecată inculpatul a fost săvârşită la data de 06.03.2010, instanţa a constatat că inculpatul se află în stare de recidivă postexecutorie. Astfel, pe 13 iunie anul curent, a fost condamnat la 3 ani cu executare.

Motivarea instanței: "Un om al străzii este o persoană vulnerabilă"

"Având în vedere că inculpatul are antecedente penale, fapta a fost săvârșită în stare de recidivă postexecutorie, că este integrat în societate, având 2 minori în întreținere, natura faptei săvârșite și consecințele efectiv provocate – leziuni traumatice care au necesitat 190-200 zile de îngrijiri medicale, instanța apreciază că formarea unei atitudini corecte față de ordinea de drept și regulile de conviețuire socială pot fi atinse prin aplicarea unei pedepse orientate spre minim, stabilind pedeapsa de 3 ani închisoare.

De asemenea, având în vedere natura faptei săvârșite, asupra unei persoane considerate om al străzii, care prin această particularitate este o persoană vulnerabilă, predispusă la a fi victima unor diferite agresiuni, persoană ce era cunoscută ca fiind consumator cronic de alcool, prin urmare avea un control minim asupra mișcărilor propriului corp, instanța apreciază că se impune aplicarea unei pedepse accesorii, deoarece inculpatul s-a dovedit a fi nedemn de a mai exercita dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, precum și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat", se arată în motivarea instanței, postată pe rolii.ro.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367