REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

A COMIS VIOLURI pe bandă rulantă încă din 1992, iar apoi o CRIMĂ ÎNGROZITOARE! Acum cere să scape de închisoare pe viaţă

A COMIS VIOLURI pe bandă rulantă încă din 1992, iar apoi o CRIMĂ ÎNGROZITOARE! Acum cere să scape de închisoare pe viaţă

Replica API 28 august 2018 | 16:29 464

Curtea de Apel a dispus rejudecarea

Curtea de Apel a dispus rejudecarea

Ion Manea a fost condamnat pe viață, în 1998, pentru o crimă deosebit de gravă, violare de domiciliu și viol, cu mențiunea că, înaintea de aceste fapte, el a mai fost condamnat pentru violuri. Întrucât a împlinit 60 de ani între timp, el aflându-se la Penitenciarul Poarta Albă, a cerut înlocuirea pedepsei pe viață cu pedeapsa cu închisoarea (25 ani). Tribunalul Constanța i-a respins cererea, dar Curtea de Apel Constanța a admis apelul, întorcând dosarul spre rejudecare.

Cererea lui Ion Manea a fost înregistată la Tribunalul Constanța, pe 9.03.2018, iar pe 5.06.2018 magistrații au decis: ”Respinge cererea de inlocuire a pedepsei detentiunii pe viata dispusa prin sentinta penala nr. 78/1998 a Tribunalului Calarasi, cu pedeapsa inchisorii, formulata de condamnatul Manea Ion, detinut in Penitenciarul Poarta Albă, ca nefondată.”, potrivit minutei judecătorești. Dar decizia nu a fost definitivă, condamnatul depunând apel.

Astfel, pe 25.07.2018, judecătorii Curții de Apel au decis întoarcerea dosarului spre rejudecare: ”Admite contestaţia formulată de contestatorul-condamnat Manea Ion împotriva sentinţei penale nr. 296 din data de 05.06.2018 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr.1486/118/2018. Desfiinţează încheierea atacată şi dispune rejudecarea cauzei, de către Tribunalul Constanţa, cu respectarea exigenţelor CEDO, ce consfinţesc garantarea dreptului la un proces echitabil”.

Menționăm că prin sentința penala nr. 78/29.10.1998 a Tribunalului Călărași, potrivit rolii.ro, s-a dispus condamnarea lui Manea la pedeapsa detențiunii pe viata pentru comiterea infracțiunilor de violare de domiciliu si omor deosebit de grav in condițiile comiterii unei infracțiuni de viol.

Se constată din fișa de cazier judiciar că petentul a mai fost condamnat la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de viol si violare de domiciliu, în 1992, la Judecătoria Oltenița și în 1996, pentru ca ulterior să fie condamnat, pe 29.10.1 998, deTribunalului Călărași, pentru infracțiuni similare, dar cu consecințe mult mai grave, pedeapsa in a cărei executare se află.

”Este adevărat că, petentul condamnat a împlinit vârsta de 60 de ani, pe timpul executării pedepsei, asa cum prevede dispozițiile art. 55 C .penal din 1969, ca lege penala mai favorabila, însă având in vedere conduita cond amnatului de-a lungul timpului și specializarea în comiterea unor infracțiuni la via a sexuală se apreciază că nu este oportună admiterea cererii”, potrivit deciziei Tribunalului Constanța, prin care i-a respins cererea.

Dar, Curtea de Apel Constanța a fost de altă părere: ”Cum judecătorul nu-și motivează criteriile, alegerea legii penale mai favorabile și nici analizarea unei condiții, neprevăzute în lege, este evident că soluția adoptată se impune a fi desființată, cu consecința trimiterii spre rejudecare a cauzei, deficiențele motivării neputând fi suplinite în calea de atac a contestației, pentru că altfel ar însemna ca judecătorul de la instanța superioară să ofere o proprie analiză a fondului cauzei, fără ca partea interesată să mai poată beneficia de o cale de atac eficientă.

Din perspectiva exigențelor art. 6 din CEDO devine limpede că motivarea hotărârii constituie una dintre garanțiile dreptului la un proces echitabil, fiind dovada transparenței, aparenței de corectitudine și de imparțialitate a judecătorului în realizarea actului de justiție, astfel încât în lipsa unei motivări corespunzătoare a hotărârii judecătorului fondului, nici instanțele investite cu soluționarea căilor de atac nu și pot îndeplini rolul de verificare a legalității și temeiniciei hotărârilor”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt vot, ii da Tudorel drumul.
1
1
In urma rejudecarii, eu inteleg ca daca se admite si are decizie definitiva...mai are de efectuat diferenta de ani...si nu se cumuleaza.
1
0
pe fata asta din poza a violat o toata Cta. Mai schimbati... poza
2
0
Pana si puscariasul ala stie sa socoteasca mai bine ca tine. In 1998 a primit "pe viata". Acea pedeapsa o vrea modificata in "25 de ani". Ia aduna tu 1998 cu 25 si tine cont ca azi are 60. Intrebare ca la clasa a doua: "la ce varsta spuneai, pulica, ca va fi iesit ala din puscarie"?
1
1
datii drumul sa mai faca cate ceva ce stie mai bine !!!!!!!!
2
0
Are pretentii nenorocitul.Daca vrea pedeapsa 25 de ani si cu 60 , ajunge la 85.Si condamnat pe viata spera sa traiasca mai mult? Poate spera sa primeasca o micsorare a pedepsei, gen cadou de buna purtare sau scrie o carte despre aventura vietii lui si este considerata o capodopera literara. .
1
0
Poate spera sa-l scape Tudorel Toader!Dragnea,nu-i ceri scuze?
12
0
acum ar fi bine sa stea pe viata la penitenciar si sa gandeasca la ce a facut
8
0
dar victimele nenorocitului nu sunt protejate de drepturile omului? cele ce vor deveni victime daca nenorocitul va fi eliberat nu trebuie protejate? un recidivist violent trebuie ras direct
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614