REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

A contestat la Constanţa pedeapsa primită în Italia, după ce a omorât un bătrân din Padova

A contestat la Constanţa pedeapsa primită în Italia, după ce a omorât un bătrân din Padova

Replica API 22 martie 2018 | 00:00 433

Condamnat la 12 ani de închisoare de o instanţă din Italia, pentru omor, acum încearcă să scape, contestând orice măsură s-a întreprins împotriva sa. Este vorba despre Florin Petru Costandache, un român de etnie romă, acuzat de omor deosebit de grav, pe teritoriul Italiei. În speţă, Florin Petru Costandache, cunoscut sub porecla de „Ţiganu”, a fost arestat în luna mai 2011, după ce s-a stabilit că în seara de 20 ianuarie a aceluiaşi an, împreună cu încă 2 indivizi, tot români, Cătălin Iulian Sava şi Georgel Frumuzache, zis „Boxerul”, au intrat peste Alessandro Malvestio, un pensionar de 72 de ani, bolnav de Alzheimer, care locuia în Massanzago – Padova, cu scopul de a-l jefui. Bărbatul a fost găsit decedat, cu căluş în gură, imobilizat pe scaun şi cu multiple urme de lovituri pe corp.

Planul de bătaie

Potrivit publicaţiei „Gazeta Românească”, anchetele carabinierilor au reconstituit în detaliu mişcările celor doi români. “Boxerul” şi “Ţiganu” au fost anunţaţi de un român care a efectuat pentru bătrân lucrări de grădinărie că în casă ar fi mulţi bani. Adesea bătrânul oferea ajutor financiar unor străini care stau în localitate. Costandache, având informaţia, a efectuat o inspecţie şi apoi a decis să acţioneze împreună cu Frumuzache.

Hoţii l-au ucis pe bătrân, în speranţa că vor găsi mulţi bani în casa acestuia, însă, spre dezamăgirea lor, au găsit doar 150 de euro, un telefon mobil şi un ceas Omega din aur. Este posibil ca furia lor să-i fi determinat să îl omoare pe bătrân. După ce au comis jaful transformat în omor, cei doi au fugit cu o maşină şi au scăpat de celularul lui Malvestio, aruncându-l în faţa cimitirului din Villanova di Camposampiero. Din acel moment investigatorii au stat pe urmele celor doi prin intermediul interceptărilor telefonice şi ambientale.

În timp ce Frumuzache, muncitor la Fincantieri din Mestre, nu s-a temut că va fi capturat, Costandache a fugit în România. În lunile succesive omorului a continuat să-i sune pe câţiva români pentru a afla cum era situaţia. Când un conaţional i-a spus “zona e curată”, Costandache a revenit în Italia la Padova. Astfel, pe 26 mai, carabinierii l-au arestat într-o hală abandonată. Era alături de alţi conaţionali şi de o femeie româncă însărcinată. În acceaşi zi a fost capturat şi celălalt participant la omor.

Sentinţa - doi condamnaţi la închisoare pe viaţă, al treilea – 16 ani cu executare

Un an mai târziu, în 2012, Tribunalul din Padova i-a condamnat, în primă instanţă, pe doi dintre autorii jafului urmat de moartea lui Alessandro Malvestio, respectiv Cătălin Iulian Sava şi Georgel Frumuzache, la detenţiune pe viaţă, în timp ce Florin Petru Costandache a primit 16 ani de închisoare.

Mai departe, Curtea de Apel cu Juri din Veneţia i-a mai redus din pedeaspă, „Ţiganu” urmând a ispăşi doar 12 ani de detenţie, prin hotărârea rămasă definitivă pe 7 ianuarie 2016. Individul a ispăşit o parte din pedeapsă pe teritoriul Italiei, iar în urmă cu un an, în martie 2017, acesta a formulat cerere să fie transferat într-un penitenciar de pe teritoriul României, solicitare admisă de Curtea de Apel Constanţa.

A contestat la Constanţa sentinţa primită la Padova

Acum, după 5 ani şi 5 luni de închisoare, individul condamnat doreşte să „scape afară”. La sfârşitul lunii ianuarie a.c., el a formulat contestaţie la executare, înregistrată la Curtea de Apel Constanţa. Mai exact, el a contestat în România pedeapsa primită în Italia, crezând că judecătorii români sunt mai indulgenţi. Aşa cum era de aşteptat, luni, 19 martie, judecătorii de la Curte i-au respins cererea ca nefondată, pe fond, condamnatul având drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce aveti cu romii?? In curand vor fi majoritari in RROMania.
5
2
Sigur ca da! Ca sa mai omoare pe cineva! Ar trebui impuscate ciorile astea borate!
19
0
Instanta ar fi intrat in legenda daca sporea pedeapsa tiganului la inchisoarea pe viata ...
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367