REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

A doua trimitere în judecată a primarului Nicolae Matei

A doua trimitere în judecată a primarului Nicolae Matei

Replica API 29 noiembrie 2014 | 00:06 365

Se agravează situaţia

Se agravează situaţia

Nicolae Matei

Primarul de la Năvodari, Nicolae Matei, aflat în prezent în stare de arest preventiv, a intrat din nou în atenţia DNA. Edilul este trimis în judecată, alături de alte cinci persoane. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Nicolae Matei, alături de Isidor Gurgu, acuzat de spălare de bani, complicitate la tentativă la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat; Eugenia Corina Jianu, acuzată de abuz în serviciu (2 infracţiuni), luare de mită; Victoria Căpăţână, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat; Florin Constantin Idvu, acuzat de spălare de bani, constituire a unui grup infracţional organizat şi Alexandru Vasile Manu, acuzat de membru în Adunarea generală a Asociaţiei Fotbal Club Săgeata Năvodari, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Primarul de la Năvodari este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată (3 infracţiuni), tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat. Mai exact, procurorii DNA susţin că, în cadrul acestui grup, care a acţionat până în anul 2013, „inculpatul Matei Nicolae a avut rolul de a iniţiat hotărâri de consiliu local prin care să se creeze premisele fraudării intereselor economice ale primăriei Năvodari, iar ulterior, de a dispune în mod ilicit de bunuri şi sume de bani aparţinând oraşului, cu efectul păgubirii bugetului local şi obţinerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane”.

Despre ceilalţi, DNA susţine că, în cadrul asocierii, „inculpaţii Gurgu Isidor şi SC Dormarbib Group - strâns legaţi prin legături de familie şi respectiv comerciale de inculpatul Matei Nicolae - au avut rolul de a dobândi bunurile provenite din săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu de către acesta din urmă”. Potrivit DNA, grupul s-ar fi constituit încă din 2010, când Matei, în calitate de primar al oraşului Năvodari, şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor oraşului, „a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 104.988.896 lei (aprox. 25 milioane euro), reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate”, se mai arată în rechizitoriul DNA, care estimează prejudiciul total al faptelor în dauna primăriei Năvodari în valoare de aproximativ 125 de milioane lei. Potrivit DNA, dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. La 10 decembrie 2012, Nicolae Matei a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru săvârşirea unei infracţiuni de dare de mită.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acest nenorocit insista in nemernicia lui si vrea sa minta lumea iar ca de fapt el este fata mare si nu a furat nimic, UN NENOROCIT CARE SE GANDESTE NUMAI LA FURAT ACEST NICOLAE MATEI.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218