REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

A fost dată legea care scapă angajații ANR de returnarea banilor primiți ca deconturi pentru deplasări!

A fost dată legea care scapă angajații ANR de returnarea banilor primiți ca deconturi pentru deplasări!

Replica API 3 aprilie 2018 | 00:27 522

Pe data de 28 martie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială. Mai precis, asta înseamnă că personalul ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu vor fi nevoiți să restituie banii.

Un exemplu concret ar fi cel de la ANR, dar nu ar fi singurul din țară. Angajații au primit mai multe plăți din bani publici pentru concedii, deplasări și ajutoare medicale. Sumele se ridică la 30.000 lei. Iată că nu mai este cazul de îngrijorare în rândul acestora. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi aferent anului 2016, „în perioada 2014-2017, la ANR au fost efectuate plăți nelegale, reprezentând drepturi de natură salarială în sumă de 1.817 mii lei (servicii turistice, de tratament și odihnă, inclusiv transportul pe perioada concediului de odihnă; ajutoare pentru boli grave și incurabile, urgențe medico-chirurgicale), ajutoare suplimentare și adaosuri bănești (sume acordate la naștere, deces salariat, deces persoane – soț, soție, copil, părinți și socri) acordate salariaților cu încălcarea prevederilor legale privind salarizarea personalului din fonduri publice”. De asemenea, inspectorii au descoperit cheltuieli nelegale constând în „drepturi salariale în sumă de 30 mii lei, acordate persoanelor detașate de la entități private, angajate nelegal în perioada 2014-2016, cu încălcarea restricțiilor bugetare impuse instituțiilor publice”.

Ce spune noua lege

ART. 1

Prezenta lege se aplică personalului ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice aplicabile anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

ART. 2

(1) Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială încasate în temeiul unor acte administrative sau clauze ale contractelor/acordurilor colective de muncă în vigoare la data plăţii acestor drepturi, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul prevăzut la art. 1 trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii.

(2) Sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a deciziilor prevăzute la alin. (1), nu se restituie.

(3) Se exonerează de la plată şi impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi obligaţiile fiscale accesorii drepturilor de natură salarială prevăzute la alin. (1), consecinţă a constatării Curţii de Conturi sau a altor structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii, atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatorii acestora.

ART. 3

(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către personalul prevăzut la art. 1 a sumelor reprezentând venituri de natură salarială, pentru care Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control au constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii, precum şi orice formă de recuperare a acestora.

(2) Ordonatorii principali de credite au obligaţia de a recalcula salariul de bază şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare de care beneficiază personalul prevăzut la art. 1 aferente lunii în care intră în vigoare prezenta lege, prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate a fi acordate în mod necuvenit de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control.

C.C., A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu va privatizati.In loc de inscrisul de la intrate Autoritatea Navala Romana sa puneti sigla SC Branza Mezei SRL. Si asa ati vandut si ati acaparat totul aici.
14
0
Sinchi,ciocul mare !
0
0
Sa vina DNA sa vada cum s au furat banii de la sindicat. Ca am cotizat ani de zile si ce am primit 100 lei de ziua marinei. Dar cu banii primiti din sponsorizare ce ati facut scursurilor ?
4
14
Stati linistiti ca in locul lui Branza vine finul lui Zanfir Laurentiu de la capitanie si Branza va trai cu afacerile lui prin finasu. Oamenii profesionisti si fara capital politic nu pot accesa functiile acestea.
17
0
Pili ciocul mic
8
2
Sa va fut in gura de fraieri.V am pacalit,si pe tine Branza.Mi-am facut vila cat blocul la Oglinga in spate,nu ca tine stau intr-o cocina pe Rachitasi,sunt si Director de Capitanie si Capitan de Port in acelasi timp, raspunde Zanfir de toate si eu imi fac treaba cu cheresteaua si cu agentii mei economici! Nu ti-i dau, iesi la pensie si lasa ma sa fur singur ca nu ma mai satur!
20
1
Luati spagi pana nu mai puteti,puneti-va oameni in comisii,vindeti cladiri,angajati ilegal,inventati conditii de angajare numai de voi stiute si concepute,vorbiti oamenii de bine un fata si faceti-le rau pe la spate si multe altele
13
0
felicitari celor trei! nu aveti ce sa le faceti! sunt imaculati! sincere felicitari! Curtea de Conturi la ultimul control pe fond s-a bazat pe ei. Luati aminte pe viitor si procedati ca ei.
5
11
iar ai dat la ziar. Nu te potolesti deloc. Esti fericit ca nu iti vinzi casele ? Aia 200 tot vor pleca acasa. Si o sa platesti si tu si restul toate salariile lor. Impreuna cu faimosul Vladu alaturi de Naiden si Banita. Stai linistit ca o sa impartiti. Ca si la angajari _spaga mai mare pentru sef, mai mica pentru simplu angajat. Si ia spune-ne tu frumos cum ai furat 200.000 euro din banii de la sindicat cu nentu Grigore. Ce face Lita acum ? Pe unde scoate camasa ? Ti_au trebuit bani sa dai sa te inscaunezi ? Lui Lita ce i_a iesit din asta ? Ce procent a avut ?
15
7
Ne-ati amanetat dracu de tot.Daca mai stateati un an cred ca ne vindeati cu tot cu teren si cu patrimoniu.Ati transformat ANR in propriul SRL
16
1
De pula sa ne iei.Hai ca v a cazut guvernul Va pleaca taticutzu Branzete si o sa ramaneti in bataia vantului.Cine va mai modifica ordine ..cine va mai numeste prin comisii si cine va mai apara de dusmanii vare va asteapta la coltz ?
18
1
Nora dragostea mea , ce-ai facut Bobita? Degeaba ai facut pe tine ca ai ramas numa cu petele maronii si mirosul de petunii , sa te duci cu Mona sa va aruncati in mare . Secretara sefa sotie de securist!
19
9
Mai terminati cu golaniile astea, cine a gresit sa plateasca, ca omul nu s' a servit singur din vistieria unui angajator sau ce o fi el.Acolo exista un functionar care n-a fost capabil si nu a respectat legislatia sau a facut un calcul eronat.La fel si la calcularea pensiilor,cand de la Casa de pensii se greseste in plus, i se retine pensionarului.Pai cu ce a gresit? Sa plateasca cine se face vinovat.Daca are de dat Casa de pensii trebuie sa te duci in instanta, sa dovedesti, sa astepti pana mori.
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614