REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

A fost lansată campania „Nu agresaţi cadrele medicale”

A fost lansată campania „Nu agresaţi cadrele medicale”

Replica API 28 ianuarie 2016 | 00:00 245

Sanitas vrea o lege care să apere medicii de palmele pacienţilor

Sanitas vrea o lege care să apere medicii de palmele pacienţilor

Sanitas a lansat luni, 25 ianuarie, campania „Nu agresaţi cadrele medicale”, care are ca obiectiv principal adoptarea unei legi care să apere personalul medical, descurajând violenţa fizică sau verbală asupra acestuia. Campania a fost determinată de mai multe agresiuni la care a fost supus corpul medical de-a lungul timpului, culminând cu incidentul din cadrul Spitalului Elias din Capitală, când un pacient internat în secţia de neurologie a agresat două asistente medicale.

Principalele scopuri ale acestei campanii sunt: iniţierea unui proiect de lege privind sancţionarea actelor de violenţă verbală sau fizică împotriva cadrelor medicale din partea pacienţilor sau a aparţinătorilor; organizarea unei campanii de educare şi sensibilizare a populaţiei privind comportamentul faţă de personalul medical; scăderea numărului de agresiuni fizice şi verbale împotriva angajaţilor din sistem; crearea unui cadru profesional sigur.

În vederea atingerii acestor obiective, Sanitas are în vedere încheierea unui parteneriat cu Comisia de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor pentru realizarea unui proiect de lege care să descurajeze violenţele asupra cadrelor medicale; realizarea unor protocoale cu instituţiile statului care asigură siguranţa: poliţia locală, prefectura, primăriile etc. Totodată vor fi organizate dezbateri atât cu instituţiile statului, cât şi cu angajaţii din sistem privind agresiunile, precum şi raportarea .

Dezbaterile vor avea loc în mai multe oraşe din ţară, după cum urmează: 2 februarie - Argeş; 9 februarie - Cluj; 18 februarie - Constanţa; 23 februarie - Iaşi. Pe 1 martie se va organiza la Bucureşti o conferinţă de prezentare a rezultatelor campaniei. Partenerii Sanitas în cadrul acestui proiect sunt: Comisia de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor, Preşedinţia României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC). Sanitas îşi propune şi realizarea unui spot tv şi difuzarea lui, precum şi realizarea unei pagini de facebook unde cadrele medicale abuzate să poată găsi sprijin şi să fie consiliate în vederea depunerii unei plângeri. De asemenea, se doreşte realizarea unor traininguri despre sănătate şi siguranţă şi despre comunicarea cu pacientul.

„Aceste activităţi se realizează în primul rând pentru personalul medical. Se va crea şi o pagină de facebook, unde se vor culege date despre toţi cei implicaţi. Noi ne dorim un proiect de lege care să fie îmbrăţişat atât de către societate, atât de către cei acordă actul medical, cât şi de cei cărora li se acordă actul medical. Acest lucru este normal şi firesc pentru o societate modernă. O luăm pas cu pas. Fiecare lucru bine făcut se face în timp”, a declarat, pentru „Replica”, Nicolae Manea, preşedintele Sanitas Constanţa.

Pe de o parte, există voci din rândul personalului medical din Constanţa care susţin că nu au întâlnit astfel de cazuri la locul de muncă: „Eu lucrez de aproape un an la spital şi nu am avut niciodată vreun incident”, a declarat o asistentă din Spitalul Judeţen Constanţa. Însă, de curând, la o clinică particulară din Constanţa, a avut loc un incident neplăcut. Cadrele medicale au fost agresate verbal de un vârstnic, Iancu G., care nu s-a sfiit să le jignească pe asistente: „Sunteţi nesănătoasă la cap domnişoară, iar tu, măi băiatule, eşti un bădăran” - acestea au fost cuvintele cu care şi-au început ziua cadrele medicale. În anii trecuţi, incidente şi violenţe au fost raportate şi de către medicii din Spitalul Medgidia.

Geanina DRĂGOI, Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369