REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

A fost stabilit preţul pentru gigacalorie la Constanţa

A fost stabilit preţul pentru gigacalorie la Constanţa

Replica API 1 noiembrie 2017 | 00:00 237

Proiectul a trecut, liberalii au obiectat... după şedinţă!

Proiectul a trecut, liberalii au obiectat... după şedinţă!

Consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care s-a stabilit preţul la gigacalorie. Astfel, după o rectificare bugetară votată, s-au alocat mai mulţi bani pentru a se menţine tariful la 250 lei. Mai precis, primarul Decebal Făgădau a punctat că doreşte că iarna care urmează, care se anunţă şi destul de friguroasă, constănţentii să nu resimtă în buzunare situaţiile grele prin care trec societăţile care furnizează căldură populaţiei. „Trebuie să acţionăm responsabil! Sunt îngrijorat şi sper să avem o iarnă liniştită”, a declarat edilul. Proiectul a trecut cu 25 de voturi pentru.

„Știți că este un subiect destul de dezbătut la nivel național – cel legat de prețul gazului, de posibilitatea de a furniza căldură, de cât va costa gigacaloria. Din punctul acesta de vedere, am făcut eforturi și am identificat soluții pentru a asigura căldură pentru sezonul rece 2017-2018 și pentru a menține prețul gigacaloriei la 250 de lei. Pentru că eu consider că este important ca fiecare constănțean ce este client RADET să aibă o perspectivă atunci când își calculează cheltuielile.

Vom avea căldură și că prețul este 250 de lei pe gigacalorie. El este transpus într-o altă unitate de măsură după cum ați văzut în proiectul de hotărâre pentru că se încearcă o uniformizare a raportării pentru toți cei se încălzesc cu diferite soluții, astfel ca prețul să fie comparat în aceeași unitate de măsură de către ANRE”, a afirmat Decebal Făgădău.

De precizat că, după şedinţa în care a fost aprobat acest preţ (acelaşi ca anul trecut), liberalii au transmis un comunicat prin care au criticat municipalitatea. Mai exact, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Constanţa, George Muhscină, a afirmat: „Administrația PSD din Constanța nu are nici interesul, nici competența să rezolve problema prețurilor imense la încălzire”. Interesant însă că liberalii nu au comentat în nici un fel de ce au refuzat să voteze programul „Respect” sau de ce au părăsit sala când ar fi trebuit să se voteze repunerea pe funcţie a lui Romeo Rezeanu!

În fine, iată comunicatul PNL Constanţa pe tema preţului la gigacalorie:

“Constănțenii sunt puși din nou într-o situație imposibilă de către Guvernul PSD și de primarul PSD Decebal Făgădău. În realitate, toți constănțenii, chiar și cei cu centrale de apartament sunt condamnați să plătească una dintre cele mai mari gigacalorii din țară (425,61 lei/Gcal). Nu trebuie să ne lăsăm impresionați de gesturile filantrope ale administrației Făgădău. Banii pentru subvenție sunt luați de la educație și dezvoltare, nu vin din buzunarul primarului și nici măcar de la Guvern!”, explică George Muhscină.

De asemenea, acesta consideră că „Decebal Făgădău a fost din nou lăsat în offside de propriul guvern PSD. Subvenția la încălzire este plătită din bugetul local. De unde vin banii? Simplu. De la educație și investiții. Este nevoie de 8 milioane de lei pentru acoperirea subvenției pe luna noiembrie. Soluția <> a primăriei a fost să ia 2,7 milioane de la învățământ, 2,6 milioane de la capitolul dezvoltare, 2,5 milioane de la acțiuni externe și să reducă cu 200 de mii de lei cheltuielile pentru protecția mediului pentru a face rost de bani. Este o cârpeală în stilul cu care administrația PSD ne-a obișnuit de 15 ani încoace”.ă>

Grupul consilierilor municipali liberali a votat, în ședința CLM, pentru subvenționarea prețului gigacaloriei știind perfect că în caz contrar, foarte multe familii din Constanța nu și-ar fi permis să-și plătească întreținerea.

„Responsabilitatea stă în spatele fiecărei decizii pe care o ia PNL Constanța. Subvenția este indispensabilă la acest moment. Este proverbialul <> pe care consilierii liberali au fost nevoiți să-l accepte. Cu toate acestea trebuie să se rețină câteva mesaje:ău>

1. Guvernul PSD nu a ridicat nici un deget să ajute Constanța. Subvenția o plătesc toți constănțenii, indiferent că sunt sau nu debranșați de la RADET.

2. Bugetul municipiului este găurit la capitolul învățământ și dezvoltare, pentru a acoperi această cheltuială.

3. Administrația PSD nu are nici competență și nici interes să rezolve fondul problemei. Facturile constănțenilor la întreținere cresc exponențial și în momentul în care subvenționarea nu va mai avea acoperire legală, lunile de iarnă vor distruge bugetele familiilor încă branșate la sistemul centralizat de încălzire din Constanța”, concluzionează președintele Organizației municipale Constanța a Partidului Național Constanța, consilierul județean George Muhscină.”.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si in zona spitalului mare caloriferele sunt calai spre rece.
1
0
Asta e modalitate de furt.de ce nu investiti serios in infrastructura sa nu mai aveti ditamai pierderile pe care binenteles tot noi suportam.pai plm...sa furati ba jegurilor
6
0
Punctul termic nr. 100 de la Trocadero livreaza non-stop aer prin instalatie. Platim ce inregistreaza gigacalorimetrul din subsol in schimb avem caloriferele complet reci desi facem aerisirea lor din doua in doua ore de 5 zile in continuu. Este o bataie de joc la adresa putinilor clienti care au mai ramas fideli Radet Constanta. Poate se sesiseaza si Protectia Consumatorilor care de altfel in ultima perioada si-a facut datoria mai bine decat inainte.
8
0
Punctul termic nr.1 a oprit caldura ,in noaptea de 31 octombrie -1 noiembrie 2017 , cand afara sunt -1grad !!! Multumim !!!!
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614