REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

A început goana după locuri de muncă sezoniere! Operatorii economici de pe litoral fac angajări

A început goana după locuri de muncă sezoniere! Operatorii economici de pe litoral fac angajări

Replica API 12 martie 2018 | 00:00 631

An de an mii de tineri își caută un job pe malul mării pentru a suplimenta câștigurile. Ospătari, barmani, bucătari, cameriste, recepționere, vânzătoare – acestea sunt cele mai căutate locuri de muncă pe care tinerii, în preponderență până în 30 de ani, le iau pe timp de vară. Așa că proprietarii de astfel de afaceri au început să împânzească internetul cu anunțuri de angajări. Salariile variează, iar cei care au mai lucrat în domeniu știu că există destule beneficii.

„Angajez cameristă pentru vilă în sudul litoralului. 2000 de lei + bonusuri. Detalii în privat”, este unul din anunțurile de pe grupurile din județul Constanța. Ca și facilități pe care le au tinerii care doresc un job sezonier se numără bacșișul gros și cazarea asigurată. Mulți vin din alte localități din țară, inclusiv din Republica Moldova pentru a lucra pe litoral. Ospătarii au, în principiu, un salariu de la minimul pe economie în sus, dar pe seara pot pleca și cu câteva sute de lei în plus, dacă vorbim de o zi aglomerată din plin sezon. „Pe seară, la terasă, câștig și 300-400 de lei din tips. Se merită ca într-o săptămână să fac în plus cât un salariu întreg. An de an mă duc în același loc, iar iarna lucrez liniștit în București”, a spus Adrian, ospătar de peste 3 veri în Mamaia.

De altfel, sunt pregătirile pe ultima sută de metri, mai ales că de Paște, care pică pe 8 aprilie, sunt așteptați primii turiști la Constanța și în stațiuni. Hotelierii pregătesc oferte care mai de care, iar următorul val urmează să vină de 1 mai, când începe sezonul propriu-zis, dar și de Rusalii, după care de la 1 iunie, litoralul se animă de turiști dornici de distracție sau relaxare. O parte din hotelieri au deja rezervări făcute pentru Înviere, unde sunt incluse în pachet petrecerea, cazarea, oferte la SPA, discounturi la sălile de sport, dar și alte beneficii. Iar pentru ca toate aceste aspecte să meargă brici, este nevoie de un personal calificat. Dacă în anii trecuți operatorii economici făceau angajări pe bandă rulantă, fără să conteze experiența sau pregătirea, iată că de câțiva ani se caută tineri care au totuși o calificare, ținând cont că există atâtea variante de pregătire: cursuri de ospătar/barman/cameristă, școli postliceale specializate în domeniul horeca, programe de pregătire profesionale etc. Un curs în domeniu variază ca preț, însă tinerii se pot bucura de un avantaj atunci când aplică pe un post pe litoral.

Munca la negru și salariile fictive au fost înlocuite de contracte de muncă și plata corectă, după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar și alte autorități ale statului au amendat la greu în anii trecuți terasele, barurile, cluburile, unitățile de cazare din stațiuni.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vrei sa muncesc
0
0
Va trimit cateva persoane, domnule turist, la care sa le asigurati salariul lunar de 7000 ron plus cazare, plus masa. Astept raspunsul.............
1
0
e timpul sa te intorci si tu la Bibi Butic in Vama. Ca aia e meseria ta de baza
2
0
Studentele de la Tentatia Zilei se pregatesc sa plece in Madagascar, contractul l-au semnat din oct 2017!
2
0
Te pune la treaba ii faci curatenie si apoi la muie bani.Ii trateaza pe bietii amarati de oameni ca pe niste sclavi.
8
1
Studentele de la tentatia zilei ar trebui sa aplice.
3
0
A inceput goana dupa salariati , vrei sa spui mujicule
4
0
trebuie sa le dea la oameni salarii normale , adica la modul cum vor patronii sa lucrezi , in fiecare zi 10-14 ore , salariile trebuie sa porneasca de 3000 lei si sa se duca pana la 6000-7000 lei pt personalul cu o inalta calificare. altfel risca sa lucreze patronul cu familia lui
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102