REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

A ÎNCEPUT LĂȚIREA PLAJEI din stațiunea MAMAIA!

A ÎNCEPUT LĂȚIREA PLAJEI din stațiunea MAMAIA!

Replica API 6 noiembrie 2020 | 00:00 5823

Joi, 5 noiembrie, a fost demarată procedura de înnisipare a plajei din stațiunea Mamaia. Mare bucurie pentru constănțenii și turiștii care vor veni la mare, anul viitor. Stațiunea va avea o plajă de 7 km, mai lată cu 100 de metri față de cea care este în prezent. Practic, devine una dintre cele mai mari plaje continue ale Europei.

Astfel, așa cum este precizat mai sus, joi, 5 noiembrie, în largul mării, o dragă absorbant-refulantă s-a apucat de treabă și a început să pompeze nisip pe plajă, nisip care deja se depune în straturi groase.

Olandezii de la Boskalis, probleme cu obținerea avizului de la Cultură

Cea care a câstigat licitația și se ocupă acum de lucrări este firma olandeză Boskalis.

Pasarela Regală, îngropată în nisip

Însă, olandezii de la Boskalis au avut mari probleme cu obţinerea avizului de la Cultură, care impune menţinerea vechii structuri a Pasarelei Regale din centrul stațiunii şi care, într-un final, o sa fie îngropată în nisipul plajei. Precizăm că pasarela de la Cazinoul din Mamaia nu se află în administrarea ABADL, aceasta fiind în administrarea LITORAL S.A., societate aflată, în prezent, în lichidare.

De ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzat de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)“ are o durată de realizare a investiţiei de 36 de luni şi are o valoare totală de 3,4 miliarde de lei, mare parte a acestor bani fiind din fonduri ale UE.

Mirela PASCAL, L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de cand s-a facut marele baraj de portile de fier toate aluviunile din amonte s-au oprit in baraj. Deci materialul natural,nisipul, carat de dunare in delta si mai departe nu a mai ajuns la destinatie. Doriti sa va mai scriu?
2
0
Dar calitatea nisipului, o verifica cineva? Sau este bun si pamantul? Spunea cineva ca nu se respecta perimetrele de extravtie. Ii verifica autoritatile romane?
2
0
Vorbiti de toate grozaviile, mai putin de cum se desfasoara toata aceasta operatiune. 1. perimetrul de extragere al nisipului nu este respectat, zona repectiva se suprapune cu zona de pescuit desemnata prin studiu de Institutul de Cercetare Grigore Antipa, acelasi care a oferit si avizul de extragere. 2. in studiul realizat de olandezi apar cifre de-a dreptul infioratoare de cantitati de moluste afectate de extractie,...aceste cantitati ar fi trebuit sa fie pe masa romanilor, iar despre despagubiri ,...nici vorba. M-am tot intrebat cine draku a scris acel studiu si nu a inteles in ce hal afect
2
1
habar nu aveti, la radiovacanta pe la sfrsitul anilor 80 plaja disparuse, dupa aia ROMANII ai auzit Mark au extins plaja cu peste 100 m cu nisip adus din ghiol dar eroziunea si-a facat datoria, la fel va fi si acum daca nu se vor construi diguri mari in larg ca diguri de stabilopozi au fost si atunci...
1
0
primit la greu pt viitoarele constructii pe plaja ce se amenajeaza,...primul venit,primul servit...,calcul simplu 7km x100m inseamna 700.000mp,la 10 euro pe mp shpaga,inseamna 7 milione euro spaga pe an,..frumos,...merita
3
0
Muye la mokanes tzigoina atarnatori. Neam de zdrente si secaturi
5
1
Nu ati inteles nimic! Boskalis lucreaza cu Coremar. Aceasta este firma romaneasca sau...machedoneasca. Plajele se latesc pentru a putea proteja hotelurile mache si bineinteles pentru ca nu mai aveam plaja, aceasta fiin ocupata de aprobarile...psd-ului. In curand portul va fi machedono-olandez. Sictir be!
7
2
bravo olandejilor , acum o sa am unde sa mai bag 100 de baldachine slinoase si un "bicibar" si -mi schimb si benveu ursulet cu unul nou din 2010 la vara
7
1
De remarcat valoarea investitiei. Este necesara. Aici in abadl o singura doamna a depus "eforturi" cu unul din olandezi. Merita toata stima. Stim si noi ce fel de eforturi. Nu sintem chiar chiori. Traisca mache!
3
1
toate utilajele sunt de la noi ,olandezii au venit cu niste planuri in genti si iau o gramada de bani...asa i romanul prost de da lucrarile la altii
1
5
un proiect fara sens. un proiect care violeaza viitorul romaniei. Daca romania are nevoie de nisip, baruri si curve, boskalis clar pune piatra de temelie a unei culturi clandestine. mi e scarba de acest viitor dictat de straini. muie coruptilor. muie nonsensului si furtului. muie fostilor securisti care au distrus TOTUL.
4
5
Nu ne intereseaza ni se rupe piticu nu venim pe plajile de cacat ale Roumaniei
5
5
Ce bine ?!! O sa incapa mai multi melteni cu kizde botoase obosite de video chat. O sa intre mai multe kistoace in nisip desigur si o sa curga mai multe bere calda pe burtile meltenilor. De vis ce sa zic??!
15
1
ce bine ca putem construi le plaja blocuri
6
2
Olandezii au experienta masiva in genul asta de lucrari. Noi nu avem specialisti in asa domeniu. Dovada sta faptul ca in ultimi 30 de ani in RO s-au construit numai tampenii. Saligni si Ceausescu i-ar scuipa in ochii pe toti politicienii astia de carton.
16
2
nu avem utilaje de extractie nisip. Dar la sumele platite de Statul Roman, puteam cumpara un vas, care se amortiza iar la final mai avea si flota romana cinci nave... Intrebari: cat de mari sunt gropile de extractie si daca ele creeaza adevarate vartejuri ce ineaca turistii.
6
5
cum aduci tu nisipul din larg ? Sugi ? Cu ce si cum ? Ia arata-ne cum faci !
6
10
noi nu puteam face o astfel de lucrare?trebuiau sa vina olandezii?dupa unii din politica precum cei de la USRi noi nu suntem in stare de nimic, trebuie sa dam tot strainilor. Olandezii au venit cu 3 nave, o draga si 2 remorchere suport. Chiar asa? problema 2, intra machedonii cu blocuri pe plaja in legalitate?pai daca plaja mai castiga 100 m, multe din blocurile de pe plaja devin legale. Stiau ei de ce au construit cu ani inainte! dovada ca securitatea lucreaza, daca stii persoana potrivita ai beneficii!
17
8
Bine ca au luat avizul de la cultura, ca la Cazino se chinuie altii de 1 an. Smecheri olandezii cum obtin ei toate avizele asa repede. De urmarit
13
3
Ba voi sunteti tampiti ? Chiar nu exista nicio solutie sa se repare aceasta pasarela.S-o ingroape cu conditia sa faca alta identic la loc.Multi prosti pe lume.Alti fac pasarele peste tot si pe lacuri etc.Prostii nostri o ingroapa in nisip.Ce firma olandeza este asta? Poate doar cu numele olandeza.
11
5
Dupa ce imputitii de machedoni au construit kkturi din beton pe plaja ! Gen jegul din beton vis-a-vis de RADIO-VACANTA al imputitului de CUSU ala cu mustata . La fel si plaja de la Navodari unde Mitrana de la Primaria Navodari si consilierii locali si-au tras shpagi grase pt PUZ-urile la zecile de hoteluri si blocuri inghesuite din 10 in 10 m , cum sunt hotelurile construite de Airinei si Fratila fostul arbitru de fotbal ! Primar Chelaru ... taci ca purcelu-n papusoi , ca de Matei-pushcarie nu are rost sa-l mai injuram !
26
3
EU sunt din Olanda, dau bani in Numele ROmaniei dar ajung la mine pt ceva nisip
7
1
Bine ca au inceput lucrarile dar sa nu pateasca ca ceilalti olandezi care au inisipat plajele din Constanta dar au prezentat la autoritati documente facute prost sau in bataie de joc avizate de institutul Grigore Antipa si in care protejau stiuca de mare, pastravul de stanca si pasarile Clitoris Clitoris de radeau si curcile. Au oprit lucrarile au remediat prostiile cu lucrari stiintifice corecte si rezultatul final a fost foarte bun.
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614