REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

A început sezonul cărnii de porc. Câteva sfaturi elementare pentru a evita spitalul

A început sezonul cărnii de porc. Câteva sfaturi elementare pentru a evita spitalul

Replica API 8 decembrie 2014 | 22:11 184

Examinarea în vederea depistării trichinelozei, obligatorie

Examinarea în vederea depistării trichinelozei, obligatorie

Nu consumaţi carne de porc netestată! Evitaţi trichinelorza! Acesta este îndemnul medicilor veterinari în preajma sărbătorilor de iarnă. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Constanţa fac unele precizări privind legalitatea comercializării porcilor în târguri şi oboare, precum şi riscurile privind consumul de carne netestat trichineloscopic. „Anunţaţi medicul veterinar dacă doriţi să vindeţi sau să cumpăraţi porci. Un examen clinic însoţit de un control trichineloscopic vor aduce pe masa familiei o carne de porc fără riscuri, cu condiţia să fie păstrată şi pregătită în condiţii de igienă. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri”, au declarat reprezentanţii DSVSA Constanţa.

Tăierea porcului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri pe care românii îl practică în prag de Crăciun, mai ales de cei care trăiesc la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor. Pentru ca această tradiţie să-şi continue cursul în cadrul legal şi pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, DSVSA atenţionează crescătorii de porcine, comercianţii de carne de porc dar şi pe consumatorii de astfel de produse din judeţ că au obligaţia să respecte normele sanitar - veterinare prevăzute în legislaţia U.E. Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi de până la 40.000 lei. De precizat faptul că începând din 8 decembrie, fiecare Direcţiei Jueţeană Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va informa populaţia despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum şi programul de lucru al acestora. „Nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanent”, spun reprezentaţii ANSVSA. Pentru a preveni astfel de neplăceri, specialiştii DSVSA Constanţa vor intensifica verificările la producători şi în magazinele specializate unde se comercializează carne de porc.

Liber la vânzarea porcilor în târguri

Dacă intenţionaţi să vindeţi porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, verificaţi dacă târgul este autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora! Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare veterinare în vigoare şi la DSVSA Constanţa, la numărul de telefon 0241/682.417.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369