REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

A început un fenomen extrem de periculos: cele mai vechi boli din lume se trezesc la viață

A început un fenomen extrem de periculos: cele mai vechi boli din lume se trezesc la viață

Replica API 16 iulie 2019 | 00:00 261

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă foarte important și arată că în urma încălzirii globale a început să se topească gheața Cercul Arctic, iar aici s-au conservat unii dintre cei mai periculoși viruși din istorie. Dacă situația va continua, oamenii se pot lovi din nou de boli care au decimat populația globului în trecut, scrie stiripesurse.ro

Schimbările climatice topesc permafrostul - un strat de sol îngheţat permanent -, iar viruşi şi bacterii antice se trezesc la viaţă, informează Gândul.

În condiţii normale, straturile superficiale de permafrost, cu o adâncime de până la 50 de cm, se topesc în fiecare vară, însă acum încălzirea globală expune treptat straturile mai vechi, asta însemnând că topirea gheţii ar putea deschide o cutie de boli a Pandorei.

Temperatura din Cercul Artic se ridică rapid, de aproximativ trei ori mai rapid decât în restul lumii. Viruşii patogeni care pot infecta oameni sau animale ar putea fi conservaţi în straturi vechi de permafrost şi gheaţă, inclusiv unele care au provocat epidemii globale în trecut. Numai la începutul secolului XX, peste un milion de reni au murit de antrax.

Jean-Michel Claverie, biolog la Universitatea Aix-Marseille din Franţa, a analizat microbii din permafrost şi spune că a găsit multe specii foarte periculoase pentru oameni. „Deocamdată, zonele de permafrost nu sunt foarte locuite, însă dacă oamenii vor începe să sape aici, pentru a extrage diferite resurse, se poate declanşa un adevărat dezastru”, avertizează Claverie.

Potrivit cercetătorilor, faptul că ar putea exista o continuitate a infecţiilor între oamenii preistorici şi cei moderni este un lucru fascinant şi totodată îngrijorător.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce fel de virusi sunt acestia ? Rezista mii de ani la temperaturi extrem de negative si prinsi in blocuri de gheata ?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367