REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

A început votul în străinătate, cu deschiderea secţiei din Auckland, Noua Zeelandă

A început votul în străinătate, cu deschiderea secţiei din Auckland, Noua Zeelandă

Replica API 5 decembrie 2020 | 01:04 1283

Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 5 şi 6 decembrie 2020 a început vineri la 20.00 ora României, când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă, informează Ministerul de Externe român într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

La 22.00 ora României, se vor deschide şi secţiile de votare organizate în Canberra, Melbourne şi Sydney, urmate de secţiile de votare din Adelaide (22.30 ora României) şi Brisbane (ora 23.00, ora României).

Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare organizate în Seul şi Tokyo (ora 24.00, ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 1.00, ora României).

Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, secţia Auckland fiind prima care s-a deschis, iar secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver) fiind ultimele, acestea urmând să se şi închidă ultimele, luni 7 decembrie la 7.00 ora României.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din 2020 la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate, sâmbătă şi duminică. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00 (locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile. Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine atât în original, cât şi în copie, precum şi în format electronic.

Foto: www.mae.ro

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti sau emise de autorităţile străine enumerate au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, acestea fiind considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot.

MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţie utilizarea ambelor zile pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări. Totodată, MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfăşurării votului la secţiile de votare din străinătate sunt: purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să acopere şi nasul şi gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea în localul de vot; păstrarea unei distanţe de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi alegători şi membrii secţiei de votare, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a se intra în secţia de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot, manipulării acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalţi participanţi la procesul electoral.

Alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie 2020, ora 08.00 - 7 decembrie 2020, ora 20.00.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ma cac in urna voastra! In rumelia au fost, sunt si vor ramane securistii daca nu le dam muie la Alde Psd PNL si muieponta prostu scolii psd. Muie pt totdeauna la gunoi cu securistii
0
0
data pesedeilor !!!
2
3
Oculti si inculti sunt rusofilii PSD. Deci Muie PSD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
3
muie penele
4
2
Stai linistit romane STS UL ESTE LA POST SI VOTEAZA PENTEU JAVRA NUMARUL UNU FASCISTUL KLAUS ADUS DE FORTE OCULTE IMPOTRIVA ROMANILOR
5
2
Astia de afara voteaza cu cine vrea SIE.
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218