REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

A murit Dan Andrei Aldea, liderul trupei Sfinx

A murit Dan Andrei Aldea, liderul trupei Sfinx

Replica API 19 ianuarie 2020 | 20:13 508

Dan Andrei Aldea

Foto: Facebook

Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la 69 de ani, conform unui anunț făcut, pe pagina sa de Facebook, de Nicu Alifantis.

”Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, a scris pe contul său de Facebook Nicu Alifantis.

Şi interpretul Adrian Romcescu a scris pe contul său de Facebook despre decesul artistului: ”S-a stins din viaţă marele Dan Andrei Aldea,, cel mai mare chitarist al României, compozitor orchestrator şi om de studio de geniu! Am făcut conservatorul împreună, armata şi am cântat 10 ani împreună! Odihneşte-te în pace, prieten drag!”.

Dan Andrei Aldea s-a născut în 9 martie 1950, la Bucureşti. Absolvent al Liceul ui de muzică „George Enescu” din Bucureşti în 1968, a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”,undea a promovat la Secţia Vioară.

Aldea a fost membru în formaţia Sfinx impunându-se ca lider al ei şi transformând-o în una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitarişti român.

Dan Andrei Aldea a scris şi interpretat cu Sfinx piese precum: „Şir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ş.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

El a fost implicat şi în lumea teatrului şi filmului, scriind muzică de scenă, dar şi coloana sonoră pentru filmul Nunta de piatră .

În 1981, cu ocazia unui contract cu formaţia în Belgia, Dan Andrei Aldea nu s-a mai întors în ţară. S-a stabilit la München, Germania, unde şi-a construit un studio de înregistrări, Dan's Own.

Muzicianul Dan Andrei Aldea, fost lider al formaţiei Sfinx, a murit duminică. Artistul avea 69 de ani.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rest in peace!
3
0
Dumnezeu sa-l odihneasca! Un artist de exceptie, legenda a singurului gen de muzica care de 60 de ani continua sa fie singura muzica adevarata, rock-ul!
11
0
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Ascultam Europa Libera si emisiunea muzicala Metronom a lui Cornel Chiriac, trupele rock ale vremii si marii chitaristi. Atunci vorbeam in soapta si de Dan Andrei Aldea, ca fiind cel mai mare chitarist de rock & roll din Romania. Urla chitara lui ca la Led Zepellin, Uriah Heep, Deep Purle si multi altii. Adio mare chitarist patriot roman, te-am iubit, te-am ascultat, te-am adorat, te-am idolatrizat si acum te plangem. RIP.
18
0
D-zeu da-l odihneasca.Ce vremuri si ce oameni!, ce muzica,ce arta! Se sting pe rand:oameni,muzica di arta.
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614