REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

A rămas pe drumuri! Doi notari, acuzaţi că au ‘parafat’, deşi una din părţi avea probleme psihice

A rămas pe drumuri! Doi notari, acuzaţi că au ‘parafat’, deşi una din părţi avea probleme psihice

Replica API 24 mai 2018 | 13:56 1550

Chemaţi să dea cu subsemnatul

Chemaţi să dea cu subsemnatul

Mihăiță Costache

Un notar a dat cu ”subsemnatul”, miercuri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, fiind acuzat că a autentificat tranzacția unui imobil, în condițiile în care, potrivit unui reclamant, în momentul tranzacției, una dintre părți era înregistrată cu afecțiuni psihice și sub tratament medical. Potrivit rudelor, persoana în cauză, o bătrână de aproape 70 de ani, deși are aceste probleme psihice, a semnat mai multe acte juridice care, potrivit materiei de specialitate, sunt lovite de nulitate. Cel care reclamă, respectiv fiul bătrânei, susține că a rămas pe drumuri tocmai din această cauză.

Vorbim despre situația în care se găsește o persoană care, deși din punct de vedere legal, are capacitate deplină de exercițiu, totuși, în fapt, este în mod pasager lipsită de discernământ, astfel că încheie un act juridic care reprezintă o manifestare de “voință” inconștientă, exprimată pe fondul unei tulburări mentale care i-ar anihila complet voința de a dispune și capacitatea de a înțelege însemnătatea actului incheiat. Într-un cuvânt, vorbim de o persoană lipsită de uzul rațiunii care totuși încheie un act juridic civil, astfel că se pune problema validității unui asemenea act.

Primul contract lovit de nulitate

În speță, În 2013, Ștefana Costache, o femeie trecută de 65 de ani, împreună cu fiul ei, Mihăiță Costache, au venit din județul Dolj, pentru a se stabili în satul Tariverde, comuna Cogealac, județul Constanța, unde au dorit să cumpere o casă cu terenul aferent, proprietatea lui Ecaterina și Dumitru Muzaca (părinții preşedintelui Consiliului Director al SC Farul Constanţa, Georges Muzaca, n.r.). Potrivit fiului acesteia, o nepoată de-a ei, Carmen Bolat, a făcut presiuni pentru a încheia contractul pe numele ei, urmând ca bătrâna să beneficieze de un drept de abitație. În urma presiunilor făcute, femeia a fost de acord să treacă imobilul pe numele nepoatei, iar în urma acestei tranzacții, fiul ei, Mihăiță Ștefan, nu avea să beneficieze de absolut nimic. Pentru moment nu s-au gândit că cineva ar putea rămâne pe drumuri.

Al doilea contract lovit de nulitate

Potrivit acestuia, a locuit împreună cu mama sa la acea adresă, din Tariverde, comuna Cogealac, până luna trecută, când verisoara sa, cea pe numele căreia a fost semnat contractul, s-a trezit că vrea să vândă casa. În acest caz, avea nevoie de semnătura bătrânei, care a refuzat, inițial, să se prezinte în fața celui de-al doilea notar, pe motiv că nu avea nici o garanție că cineva o va lua în îngrijire.

În cele din urmă, tot în urma unor presiuni și promisiuni că o va lua în îngrijire, după cum susține fiul ei în plângerea penală formulată, femeia a fost și și-a dat, din nou, ”consimțământul”, deși acest lucru este legat de nulitate, în absența unui curator. Și de această dată, notarul care a autentificat tranzacția, Dumitru Vechiu, la fel ca și primul notar (Daniela Roxana Badea, n.r.), ori nu s-a interesat, ori a știut și a trecut cu vederea faptul că femeia nu era în deplinătatea facultăților mintale, având discernământul diminuat, potrivit dosarului său medical.

Deznodământul

Și, așa cum era de așteptat, locuința a fost vândută, Ștefana Costache, bătrâna, a fost preluată de nepoata Carmen Bolat, pentru a locui împreună cu aceasta într-un apartament din Constanța, în timp ce fiul, Mihăiță Ștefan, a rămas pe drumuri. ”O săptămână am locuit la un prieten, apoi am vorbit cu angajatorul meu care mi-a oferit ceva unde pot locui temporar.

Am formulat plângere penală la Parchetul Curții de Apel, pe numele celor doi notari, care nu au luat în seamă documentele privind starea de sănătate a mamei, și am formulat plângere penală și împotriva verișoarei, pentru înșelăciune. Vreau să fie anulate cele două contracte de vânzare-cumpărare, pentru a putea locui în casa pe care am plătit-o din banii noștrii”, ne-a declarat Mihăiță Ștefan, reclamantul.

După cum a anunțat, următorul pas îl reprezintă acțiunea în anulare a celor două contracte, find vorba de un alt dosar pe care urmează să-l depună la instanța civilă. Momentan, cei doi notari, Daniela Roxana Badea și Dumitru Vechiu au calitate de suspecți, în dosarul penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Jurnalisti necalificati! NOTA 2- repeta anul, fa o facultate inainte sa dezbati tu UN NiMENi niste probleme juridice care te depasesc oricum Tu il cunosti doar pe reclamant , nu intelegi nimic oricum ca nu ai discernamant
0
1
Nu il cunoasteti pe acest specimen,are probleme grave.saraca mama lui cate a patimit cu acest copil
6
6
justitia trebuie sa intre si in notari, va ajunge la penitenciar daca se va dovedi vinovatia
12
0
la constanta exista un executor judecatoresc Menaef Cristian care face jocurile murdare ale Kruk si Eos ksi prin intermediul fratiorului judecator . dna intra in actiune
19
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369