REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Avertizare ABADL: Calitatea apei lacului Techirghiol, în pericol dacă s-ar strânge algele!

Avertizare ABADL: Calitatea apei lacului Techirghiol, în pericol dacă s-ar strânge algele!

Replica API 22 iunie 2019 | 02:05 514

Lacul Techirghiol este un liman fluviomarin din zona de litoral ce ocupă un loc aparte datorită caracteristicilor sale, și anume: concentrația ridicată în săruri a apei ce determină supraviețuirea doar a speciilor adaptate la acest mediu și primenirea rapidă a masei vii, datorită lipsei formelor superioare și ciclului vital scurt al nevertebratelor.

ABADL avertizează că îndepărtarea de pe suprafaţa apei sau de pe mal a maselor algale ce se înmulţesc vara în Lacul Techirghiol pune în pericol procesul natural de formare a nămolului terapeutic.

Reprezentanţii ABADL spun că, în apa lacului sărată, transparentă, oxigenată și cu încărcare organică relativ mare, vegetația este reprezentată aproape exclusiv prin alge - în special Cladophora, iar în faună este prezent crustaceul filopod Artemia salina care, împreună cu macroalga Cladophora, furnizează materia primă pentru producerea nămolului terapeutic (dupa moarte, prin descompunere bacteriană, formează nămolul sapropelic sau peloidogeneză care este un rezultat al proceselor biochimice complexe determinat de factori geologici, fizico-chimici, climaterici și biologici ce au loc permanent în lac).

Având în vedere că alga Cladophora și crustaceul Artemia Salina sunt principalele componente în formarea nămolului sapropelic/, nu este necesară recuperarea algelor care au intrat în descompunere, deși creează un disconfort organoleptic major, deoarece intensa activitate bacteriană este un fenomen natural, favorabil în procesul de formare a nămolului.

Pe fondul menținerii temperaturilor ridicate atât ale aerului cât și ale apei, creșterea luminozității și absența curenților, algele din specia Cladophora vagabunda aflate în masa apei se pot dezvolta masiv. Ca urmare a descompunerii microbiene a materiei organice acumulată în substratul sedimentar, pot să apară modificări ale parametrilor organoleptici și fizico-chimici, cum ar fi: scăderea concentrației de oxigen din masa apei, variații bruste ale salinității și/sau nutrienților, apariția unui miros neplăcut degajat de degradarea materiei vegetale și un aspect “bizar” al masei algale care plutește la suprafața sub forma de mici tufe sau tufărișuri.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral monitorizează pe toată perioada sezonului estival calitatea apei lacului Techirghiol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
apele aromane monitorizeaza pe dracu cloaca de cipani hrapareti care iau bani degeaba .sa-i vad eu cum isi amendeaza neamul care a ajuns cu sejlongurile in apa marii
6
0
mai am cateva proiecte mari cum ar fi ,sa modernizez pubul ,teatru de vara si ce mai e pe langa .o sa vedeti ce frumos o sa fac
7
0
avem numai Luna beach, Aoleo beach, Passarela beach.....dar WCuri beach avem....unde face omul ca oamenii pipi..unde vse urineaza..unde isi depun fecalelele.....in muia macedonenilor....
8
0
Hristu Uzum, ABADL&spaga- tarla cipana!!!
8
1
Tampenia e la rang de normalitate in judetul asta. Cineva sa le aduca aminte ca zeci de ani la rand se spalau magarii in ghiol, acum ei monitorizeaza ..ce? Calduri mai mari erau acum 50 60 de ani si nu statea nimeni sa monitorizeze...fauna ghiolului..sau calitatea apei. Daca as fi pentru o zi presedinte, abdal ar fi desfiintat si toti aia care o freaca pe acolo trimisi la adunat chistoace de pe plaja.
7
6

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102