REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

ABADL, proiect de aproape UN MILIARD de euro pentru reabilitarea LITORALULUI românesc

ABADL, proiect de aproape UN MILIARD de euro pentru reabilitarea LITORALULUI românesc

Replica API 12 octombrie 2020 | 00:27 4226

Administrația Națională ”Apele Române” derulează faza a doua a unuia dintre cele mai mari proiecte cu finanțare europeană derulat la această oră în România- ”Reducerea eroziunii costiere- Faza II”, proiect în valoare totală de 800 milioane de euro.

În aceste zile, Administrația Națională ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început lucrările de combatare a eroziunii costiere- faza II. Mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și nisipul va fi reașezat pe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lățimea lor să crească până la 100 de metri. Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari și Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă și în Eforie.

În a doua jumătate a acestei luni, vor începe și lucrările pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina, ale căror costuri se ridică la aproape 15 milioane de euro. În aceste zone, vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu un aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor și dezvoltarea biodiversității marine.

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate și structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor, precum și lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de FAZA I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea și lucrările de stimulare și refacere a ecosistemului marin.

Specialiștii români intenționează să implanteze pe o suprafață de aproape 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversității apei Mării Negre și a creșterii calității acesteia. Cea mai mare suprafață, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată și la nivel mondial de către un grup de oameni de știință britanici au lansat un proiect „de urgență”, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează și carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă și vor fi redate turiștilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

După finalizarea proiectului, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi mai protejaţi, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. Mai mult, proiectul nostru va avea efecte pozitive majore și în domeniul socio-economic, iar operatorii din zona litorală vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru 04:38. Esti un mare cretin !
0
0
Ce mortii vostri e edighiol ma ce rahat e aia si cui cacat ii pasa? Cine ce interes are in rahatu ala de n-a auzit nimeni de el? A stai acolo nu va vede nici pulea cat furati
1
1
Vedeti sa umpleti iat plajele cu tot felul de cosmelii.
6
0
Sa faceti de vreo juma de miliard vreo sapte studii de fezabilitate,asta asa ca sa fim siguri de o treaba,ca totul iese bine.
6
0
apele aromane o sa planteze iarba pe sub apa !!! Pe gustul hotilor !!!
12
0
...poate asa veti desfiinta si adaposturile de oi de pe plaje...asa zise beach-baruri....urate ca moartea...tziganie curata...!!!
11
0
Stati sa vedem,sa nu ne spuna maine poimane directorul de la ABADL ca s-au inbolnavit de COVID vreo trei angajati ai institutiei si numai are cine sa acceseze fondurile europene.
7
1
reabilitarea ulii.ba bouarilorcind va baye. intul nu se va putea sta pemplajele alea,vezi eforie.dar ptr taranoi e bine!
3
1
Multe fete pe la birouri din ABADL. Este loc pe plaja ptr toate. Sint si citiva masculi. Unii sint cam laudarosi! Cica virusul se transmite dupa orele de program. Avem mult de lucru si mai se munceste si dupa!
7
1
Arici aia cu sezloange nu mai au voie sa le puna langa mare, o sa fie plin de cearsafuri. Ajunsesera toti interlopii imputiti sa traiasca din sezlonguri.
18
1
mai du-te cu plaja ta belona. zici ca e monument al naturii. ce plaja mai e aia?
6
5
Distrugem o plaja naturala , BELONA .
5
16

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218