REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Abandonul de familie, „în floare” la Constanţa. Cei vizaţi riscă să stea după gratii până la trei ani

Abandonul de familie, „în floare” la Constanţa. Cei vizaţi riscă să stea după gratii până la trei ani

Replica API 15 ianuarie 2015 | 00:55 248

Sau amenzi usturătoare

Sau amenzi usturătoare

Abandonul de familie nu este o noutate pentru Constanţa numai că, de ceva vreme, oamenii au început să aibă curaj şi să apeleze la justiţie. Prin urmare, cei ce nu plătesc pensiile alimentare stabilite de lege, dar nu îndeplinesc nici alte condiţii, pot ajunge după gratii. Este valabil chiar şi în cazul relaţiilor de concubinaj, iar exemple sunt şi la malul mării.

Oamenii care aleg să-şi părăsească familia există nu de ieri, de azi. De multe ori, la mijloc este vorba şi de copii minori, lucrurile devenind ceva mai complicate. Însă, iată că justiţia a început să-şi spună cuvântul, la instanţe ajungând tot mai multe dosare ce au ca obiect: abandonul de familie. Printre cele mai recente este unul înregistrat pe 13 ianuarie anul curent, la Judecătoria Constanţa, inculpatul fiind o femeie, respectiv Gabriela N. Dar există şi cazuri deja soluţionate, inculpaţii fiind condamnaţi la închisoare. Spre exemplu, în anul 2012, Virgil V. a primit un an cu suspendare întrucât nu a plătit pensie alimentară celor doi copii minori. Bărbatul este din Poarta Albă şi a avut o relaţie de concubinaj cu o femeie, în urma căreia au rezultat copiii. Cei doi s-au despărţit, iar minorii au ajuns în grija mamei, în urma unei decizii judecătoreşti, stabilindu-se şi o pensie alimentară lunară de 90 de lei pentru fiecare copil, calculată fiind după venitul tatălui. Numai că acesta nu a plătit niciodată cât trebuie şi numai când îşi aducea aminte. Un alt caz, dar care s-a lăsat cu închisoare cu executare, s-a petrecut la Medgidia. Astfel, Petrică C. fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Acesta a divorţat de soţie în urmă cu mai mulţi ani însă, de la un timp, a refuzat să mai plătească pensie alimentară celor doi copii minori, un băiat şi o fată, motivând că refuză să-şi „sponsorizeze” trimiterile în judecată. Bărbatul nu este pentru prima oară în atenţia oamenilor legii şi considera că fosta soţie folosea banii pentru a-l acţiona în instanţă. Nu de aceeaşi părere au fost şi judecătorii, care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Pe 6 ianuarie 2015, acesta a fost “săltat” de poliţişti. „Poliţiştii din Medgidia l-au depistat pe Petrică C. , de 51 ani, pe numele căruia Judecătoria Medgidia, emisese mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani, pentru comiterea infracţiunii de abandon de familie”, au specificat la acea dată reprezentanţii IPJ Constanţa.

Când se consideră a fi abandon de familie

Abandonul de familie nu este o noutate în legislaţia penală, delictul fiind reglementat atât de vechiul Cod penal, cât şi de cel nou, în vigoare din 1 februarie 2014. Astfel, abandonul de familie este definit ca fiind fapta persoanei care, deşi are obligaţia legală de întreţinere faţă de o altă persoană, o părăseşte, o alungă sau o lasă fără ajutor, expunând-o unor suferinţe materiale sau morale. Totodată, se va considera abandon de familie şi neîndeplinirea, cu rea credinţă, a obligaţiei de întreţinere. Tot aici intră si neplata, cu rea credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească. Toate faptele se vor pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii, potrivit Art. 378 din Noul Cod Penal.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102