REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Absolvenţii de liceu pot aplica pentru INDEMNIZAŢIA DE ŞOMAJ! Care sunt condiţiile

Absolvenţii de liceu pot aplica pentru INDEMNIZAŢIA DE ŞOMAJ! Care sunt condiţiile

Replica API 24 iulie 2019 | 16:34 462

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că înscrierile pentru obținerea indemnizației de șomaj au intrat pe ultima sută de metri, iar aici ne referim la absolvenții de liceu care sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu l-au găsit până acum. Astfel de reținut este faptul că aceștia trebuie sa indeplinească anumite condiții.

Cei interesați, mai au la dispoziție câteva zile până se vor putea prezenta în fața celor de la AJOFM, deoarece termenul limită expiră la data de 30 iulie a.c.

Proaspăt absolvenții de liceu trebuie să indeplinească următoarele condiții: să realizeze un dosar de persoană care se conțină un document care să ateste calitatea de absolvent în promoția anului curent, alături de o adeverință eliberată de la instituția de învățământ la care a absolvit, actul de identitate în copie, cât și în original, și o adeverință eliberată de câtre medicul de familie care să ateste dacă persoana fizică este clinic sanatoasă/aptă de muncă, sau aptă de muncă cu restricții. Dosarul trebuie să fie unul de carton cu șină. Absolvenții pot primi îndemnizația de șomaj pe o perioadă de șase luni, cuantumul fiind de 250 de lei pe lună.

În urma serviciilor oferite în mod gratuit, șomerii, indiferent de categoria din care fac parte, au obligația să participe la cursurile de formare profesională (reconversie profesională) sau să fie aflați în căutarea unui loc de muncă.

“În vederea obținerii indemnizației de șomaj (atenție, nu ajutor de șomaj) absolvenții instituțiilor de învățământ indiferent de nivelul de studii terminat trebuie să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța în termen de 60 de zile calendaristice de la data finalizării cursurilor indiferent dacă susțin sau nu examenul de bacalaureat. În cazul absolvenților de liceu, termenul de depunere a documentelor curge de la data de 1 iunie a.c. și se finalizează în data de 30 iulie a.c. Nu au fost înregistrate situații în care unitățile de învățământ nu au eliberat la timp documentul care să ateste calitatea de absolvent, asta și datorită faptului că în fiecare an în perioada lunilor martie-mai reprezentanții AJOFM Constanța desfășoară o amplă campanie de informare și consiliere în școli, fiind vizați elevii din anii terminali. Dosarul de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă trebuie să conțină următoarele documente: actul de identitate (BI/CI) - copie și original; adeverință eliberată de medicul de familie cu mențiunea CLINIC SĂNĂTOS ȘI/SAU APT DE MUNCĂ (APT DE MUNCĂ CU RESTRICȚII ACOLO UNDE E CAZUL); adeverință eliberată de instituția de învățământ absolvită , document care să ateste calitatea de absolvent promoția 2019; dosar de carton cu șină”, au precizat reprezentanții AJOFM Constanța.

Ce cuantum are ajutorul de şomaj şi pentru ce perioadă de timp se acordă?

Ce obligaţii au absolvenţii de liceu pe perioada în care primesc ajutor de şomaj? De exemplu, trebuie să urmeze cursuri de calificare/recalificare, să se prezinte de interviuri de angajare etc.:

“În cazul absolvenților perioada de acordare a indemnizației de șomaj este de șase luni, cuantumul fiind de 250 ron lună (50% din indicătorul social de referință ). În cursul lunii iunie la nivelul județului Constanța au fost depuse aproximativ 600 de dosare de absolvenți . În urma serviciilor oferite în mod gratuit, șomerii , indiferent de categoria din care fac parte, au obligația de a participa în mod activ la măsurile active, respectiv la cursuri de formare profesională (reconversie profesională) sau căutarea unui loc de muncă”, au mai declarat reprezentanții de la AJOFM.

Dosarele pot fi depuse la sediile AJOFM Constanța din localitățile: Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari și Hârsova.

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CARTON CU SINA ???????? In 2019????? OOOOOOOkay!
0
0
Auzi indemnizatie de somaj la munca nu somaj
2
1
La munca nu la intins mana e plin de anunturi
4
2
Nu-i nimic,in occident este nevoie de tineri si tocmai pentru ca sunt inca tineri se pot adapta si ulterior pot deveni cetateni ai tarilor care chiar respecta oamenii cinstiti. Aici pot ramane cei ce stiu sa arunce cu sticle incendiare ,sa se drogheze,sa fie mase de manevra pentru politicieni . Este demonstrate ca in Romania oamenii cu carte sunt dispretuiti,facuti in toate felurile si s-ar vrea ca toti sa fie pusi la munca pe mai nimic,doar sefii lor si alti natarai mafioti sa castige. Asadar,la munca tineri,dar acolo unde sunteti si platiti,sa aveti o viata de oameni,nu de sclavi umiliti .
2
0
tara de cacat, termini liceul si nu prea ai ce face decat sa intrii in somaj. Pe de o parte ii inveti la mila statului, pe de alta parte au distrus postlicealele care aveau un rost bine definit - vezi ce forta de munca in anumite domenii au mai ramas in tara.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218